Lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine

Zavičajni muzej Poreštine najstarija je muzejska institucija u Istri osnovana 1884. godine. Već sredinom 19. stoljeća u istarskim intelektualnim krugovima sazrela je ideja o osnivanju ustanove čija bi primarna aktivnost bila sakupljanje kulturne baštine grada Poreča i Istarske pokrajine. To je doba stvaranja modernih nacija i nacionalne svijesti što je u 19. stoljeću uzrokovalo potrebu sakupljanja materijala koji je svjedočio o tijeku razvitka tog procesa.
Druga je razvojna faza porečkog Muzeja započela 1920. godine, kada je markiz Benedetto Polesini poklonio zgradu Sabornice Gradu Poreču kako bi se u njoj pohranile memorije bogate kulturno-povijesne prošlosti grada. Nakon Drugog svjetskog rata Muzej je ponovno otvoren 1952. godine, u baroknoj palači obitelji Sinčić u Dekumanusovoj ulici br. 9.

U lapidariju dvorišta Zavičajnog muzeja Poreštine izloženi su heraldički predmeti u širem smislu riječi (artefakti, dijelovi sakralnih ili svjetovnih arhitektonskih objekata i kameni spomenici) na kojima je apliciran heraldički simbol kao strukturni ili samo dekorativni element. Predmeti čine jedinstvenu cjelinu povijesnog odjela a imaju temeljnu ulogu u promicanju i predstavljanju gradskog plemstva koje je na neki način određivalo i upravljalo političkim tijekovima, a izravno i samim gradskim socijalno-gospodarskim razvitkom Poreča.

Lokacija