glasOmVITA

glasOmVITA

Želja za doprinosom u rješavanju problema nedostatka zvučnih knjiga za slijepe osobe i osobe koje imaju poteškoća u čitanju (crnog tiska) u našoj lokalnoj zajednici potaklo nas je da opremimo profesionalni studio za snimanje zvučnih knjiga te edukaciju volontera čitača koji će se uključiti u snimanje zvučne građe.

Budući da su slijepe i slabovidne osobe osobito ranjivi i marginalizirani dio društva zbog kompleksnog međudjelovanja ograničenja koja donosi sljepoća, počevši od nedostupnosti informacija, ograničene mobilnosti, smanjenog broja socijalnih kontakata do barijera u društvu kao što su brojne predrasude i nepristupačnost sadržaja i usluga u zajednici, iznimno je važno stvaranje preduvjeta za poboljšanje njihovih prava i mogućnosti.

Kroz projekt glasOmVITA, u partnerstvu s DND Poreč, provest ćemo senzibilizacijske radionice za djecu s nazivom "Kako slijepi čitaju" kojom ćemo upoznati djecu sa suvremenom tehnologijom koja slabovidnim ili slijepim korisnicima omogućava korištenje interneta i čitanje, a s ciljem senzibilizacije i upoznavanja javnosti sa izazovima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu.

Opremit ćemo profesionalni studio za snimanje zvučnih knjiga, educirati volontere čitače i tonskog snimatelja te snimiti dvije pilot zvučne knjige čime se obogaćuje fundus zvučnih knjiga i omogućava pristup literaturi slijepim i drugim osobama koje same ne mogu koristiti standardni tisak. U lokalnoj zajednici proširujemo usluge za potrebe osoba s invaliditetom kako bismo zajedno doprinijeli većoj kvaliteti njihovog života.

Projekt glasOmVITA  rezultirat će senzibiliziranom i osviještenom javnošću sa izazovima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu sporadično i većom kvalitetom slijepih osoba u lokalnoj zajednici. Usmjeravajući djecu prema ispravnim stavovima, toleranciji, poštovanju različitosti, strpljenju, empatičnosti osigurava se stvaranje obrazovanijeg i senzibilnijeg društva u kojem uspješno žive slijepe osobe i osobe s oštećenim vidom kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice. 

Opremanjem profesionalnog studija za snimanje povećat će se fond zvučnih knjiga općenito, a ciljanoj skupini u lokalnoj zajednici bit će dostupna građa prema njihovim potrebama. Bit će osnažen pristup literaturi slijepim i drugim osobama koje same ne mogu koristiti standardni tisak te će se povećat korištenje suvremenih digitalnih i informatičko-komunikacijskih pomagala čime se povećava i čitalačka publika i cjeloživotno obrazovanje za tu grupu populacije. Općenito povećana kvaliteta života samih korisnika, njihovih obitelji, volontera uključenih u provedu aktivnosti te naposljetku šire zajednice.

 

Početak Projekta je 01.08.2022. i traje do 01.12.2022.

Vrijednost projekta je 24.483 kuna.

Financiran iz Fonda gradova i općina od strane Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile u sklopu natječaja Mali projekti za bolje sutra

Partner na projektu: Društvo "Naša djeca" Poreč

 

Tražimo volontere koji će čitati/snimati knjige

Proizveli smo dvije zvučne knjige i povećali izbor malim slabovidnim i slijepim čitateljima i čitateljicama

 

glasomvita

Projekti EU-a i ostali projekti

referentica
Anita Pilat

Tel.: +385 52 887 210
Mob.: +385 91 432 26 48
Fax: +385 52 887 222
e-mail: anita.pilat@poup.hr