Proizveli smo dvije zvučne knjige i povećali izbor malim slabovidnim i slijepim čitateljima i čitateljicama

Proizveli smo dvije zvučne knjige i povećali izbor malim slabovidnim i slijepim čitateljima i čitateljicama

U partnerstvu sa  Društvom "Naša djeca" Poreč završili smo Mali projekt za bolje sutra "glasOmVITA". Projekt sa 24.483,00 kuna financirala je  Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda istarskih gradova i općina a cilj mu je bio senzibilizirati djecu na potrebe slijepih osoba i povećati fond dječjih zvučnih knjiga.

Projekt zaključujemo dvjema snimljenim zvučnim knjigama, koje obogaćuju čitalački izbor slabovidnoj i slijepoj djeci ne samo u našem gradu, nego bez obzira gdje se nalaze, ako razumiju hrvatski jezik. Snimljene su knjige "Prava svakog djeteta" u izdanju Saveza društava Naša djeca Hrvatske i "Djed Mraz u Poreču" Ivone Orlić u izdanju DND Poreč.

Knjige su čitale dvoje volonterke: Valentina Ostojić i učenica osnovne škole Chiara Mačinić, a do njih smo došle pozivom sugrađanima volonterima da se prijave za snimanje knjiga. Na poziv se odazvalo 25 volontera i volonterki, pa samo organizirali audiciju na kojoj smo imali probno čitanje sa snimanjem. Nakon audicije odabrali smo dvije osobe za snimanje prvih dvaju knjiga, a  sve ostale pozvali da nam pošalju do tri naslova koja bi rado čitajući podijelili sa slabovidnim i slijepim osobama, jer ćemo program snimanja zvučnih knjiga nastaviti i nakon dovršetka ovog projekta. POUP je kroz ovaj projekt nabavio opremu za tonski studio za snimanje zvučnih knjiga i educirao vanjsku suradnicu Marinu Radošić za snimanje prema zahtjevnim kriterijima postojeće zvučne knjižnice u sastavu Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Knjižnica Čujem, vjerujem, vidim osnovana radi pružanja knjižničnih usluga slijepim i slabovidnim osobama, osobama s drugim oštećenjima vida i perceptivnim poteškoćama te onima koji zbog invaliditeta nisu u stanju držati knjigu ili rukovati njome, ili fokusirati, ili pomicati oči u mjeri u kojoj bi se omogućilo čitanje. Urednik i voditelj Zvučne knjižnice je Mirko Hrkač, koji je bio vanjski suradnik na našem Malom projektu za bolje sutra.

Kroz projekt smo senzibilizirali više od šezdeset djece osnovnoškolskog uzrasta, interaktivnim radionicama koje je vodila vanjska suradnica u projektu Marina Radošić. Iz vlastitog iskustva slijepe osobe osmislila je zanimljiv koncept kako djecu senzibilizirati na izazove s kojima se susreće u svakodnevnom životu.  Radionice sa organizirane sa školskom djecom u područnim školama u Žbandaju i Novoj Vasi, potom u udrugama DND i USB. S obzirom na to kako su djeca reagirala na radionicu otvorena je mogućnost da se u budućnosti one ponovno organiziraju.

Rezultati ovoga projekta neposredno koriste slijepim osobama obogaćujući fond zvučnih knjiga, ali trajno doprinose da nam svima sutra bude bolje, jer dugoročno prosperiraju samo one zajednice koje aktivno uključuju sve svoje članove i skupine brinući o njihovim specifičnim potrebama.

OPREMA SPREMNA ZA SNIMANJE ZVUČNIH KNJIGA.jpg
RADIONICA ZA DJECU DND. 1jpg.jpg
RADIONICA ZA DJECU OŠ 1jpg.jpg
RADIONICA ZA DJECU OŠ 3jpg.jpg
RADIONICA ZA DJECU USB. 1jpg.jpg
VALENTINA OSTOJIĆ - ČITAČICA VOLONTERKA.jpg
ZAVRŠNA PRESS KONFERENCIJA.jpg
AUDICIJA ZA VOLONTERE I VOLONTERKE 2.jpg
CHIARA MAČINIĆ - ČITAČICA VOLONTERKA.jpg
EDUKACIJA TONSKOG SNIMATELJA.jpg
OPREMA SPREMNA- ČEKAMO ČITAČE I ČITAČICE.jpg

 

glasomvita

 

Projekti EU-a i ostali projekti

referentica
Anita Pilat

Tel.: +385 52 887 210
Mob.: +385 91 432 26 48
Fax: +385 52 887 222
e-mail: anita.pilat@poup.hr