Jazz u Lapidariju

Svake srijede tijekom lipnja i kolovoza Poreč će uživati u vrhunskim džez-koncertima.

_38A4651_Andi_Bancic_5d_26_08_2018.jpg
_38A3338_Andi_Bancic_5d_25_07_2018.jpg
_38A3308_Andi_Bancic_5d_25_07_2018.jpg

Svake srijede tijekom lipnja i kolovoza Poreč će uživati u vrhunskim džez-koncertima. 23. Jazz u lapidariju ove godine nudi bogatu paletu izričaja iz cijeloga svijeta, od jamajkanskih ritmova preko komornog džeza pa sve do izvedbi porečkih džez-glazbenika. Festival u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine održava se od 11. srpnja do 29. kolovoza, a sve počinje velikim koncertom otvorenja na Trgu slobode, gdje će nastupiti talijanski big band North East Ska Jazz Orchestra.

Nakon koncerta otvorenja na glavnom porečkom trgu večer će završiti glazbenom poslasticom u lapidariju porečkog muzeja, velikim jam sessionom 19 članova North East Ska Jazz Orchestra, među kojima su i Jurica Prodan i Luka Vrbanec iz Techno Vikingsa. Festival se nastavlja 18. srpnja kada Austrijski kulturni forum u Poreč dovodi komorni džez-ansambl HI5, a tjedan kasnije nastupit će Ton Risco European Quartet, predvođen jednim od najboljih europskih vibrafonista mlađe generacije.

Na jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu suvremenog džeza, publiku će povesti i izvanredni Tamara Obrovac Transhistria Ensemble. Unikatnu glazbu i prepoznatljivi vokal Tamare Obrovac te spontan, inventivan i snažan nastup njezina međunarodnog ansambla, publika će moći doživjeti iznimno u utorak, 31. srpnja.

Mješavinu hip-hopa, elektronske glazbe i džeza početkom kolovoza donosi DRT/PWR (Dirty Power). Za bubnjeve i elektroniku uživo u bendu brine Porečanin Alex Brajković, a ostali članovi benda dolaze iz Francuske i Italije te s Novog Zelanda. Još jedan izvođač s južne hemisfere nastupit će u lapidariju. Multiinstrumentalist i improvizator Trevor Brown iz Australije vraća se u Poreč s projektom Bura, a ovom će prilikom zasvirati saksofon, flautu i klarinet.

Do kraja kolovoza održat će se još tri koncerta na kojima će se iskazati prvenstveno domaći glazbenici. Pod imenom B's FUNstallation nastupit će šest glazbenika mlađe hrvatske džez-generacije - Miron Hauser na trombonu, Mario Bočić na tenor-saksofonu, Luka Žužić na klaviru, Goran Rukavina na kontrabasu i Adriano Bernobić na bubnjevima, okuplja ih trubač Zvonimir Bajević. Zoran Majstorović s Atma Mundi Ensembleom predstavit će album The Road to Skitacha, koji mu je donio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje skladateljsko ostvarenje hrvatskog džeza u 2016.

Posljednji koncert na rasporedu je 29. kolovoza kad će Oleg Kireyev Quartet zatvoriti 23. Jazz u lapidariju izvedbama džez-standarada i autorskih skladbi. Kao dio ove rusko-hrvatske džez-priče nastupit će i domaći Matija Poropat na klaviru i, još jednom, Alex Brajković.


23 jazz vizual
Novi vizualni identitet festivala; autorica Sabina Damiani

Raznolikost i kvaliteta ovogodišnjeg programa porečkog džez-festivala obećavaju razigrano glazbeno ljeto u gradu. Plesni koncert otvorenja na glavnom trgu nasuprot komornim izvedbama u intimnom okruženju lapidarija, autohtoni glazbeni izričaji istraživani kroz džez, improvizacije vrhunskih instrumentalista i pohvalna zastupljenost domaćih glazbenika odaju svježinu i kreativnost u izboru sadržaja, a u prilog tome ide i novi vizualni identitet festivala za koji je zaslužna Porečanka Sabina Damiani.

23. Jazz u lapidariju odvija se u sklopu Poreč Open Air Festivala, a organizira ga Pučko otvoreno učilište Poreč. Program uvijek počinje u 21 sat, novosti se mogu pratiti na Facebooku, a ulaz na sve koncerte je slobodan. Svi zainteresirani pozivaju se da u lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine dođu na vrijeme kako bi pronašli sjedeća mjesta. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča, Valamar Riviere i Austrijskog kulturnog foruma, a podržavaju ga Damjanić vina i restoran Dali.

Glazbeno-scenski odjel

 

voditelj
David Belas

Tel.: +385 52 887 219
Fax: +385 52 887 221
e-mail: david.belas@poup.hr

 

administrator
Kristina Kuci

Tel.: +385 52 887 218
Fax: +385 52 887 221
e-mail: kultura@poup.hr

 

kinooperater - kućni majstor
Aleksandar Poropat

Tel.: +385 52 887 218
Fax: +385 52 887 221
e-mail: aleksandar.poropat@poup.hr

 

kinoblagajnica
Željka Stanissa

Tel.: +385 52 887 218
Fax: +385 52 887 221
e-mail: zeljka.stanissa@poup.hr

blagajna
Tel.: +385 52 887 223

Radno vrijeme blagajne (u tjednu kad je kazališna predstava):
ponedjeljak – srijeda 10.00 –12.00
četvrtak – subota 17.00 – 20.00
nedjelja: jedan sat prije početka predstave.

U dane kinoprograma blagajna se otvara sat vremena prije prvog filma.