Dramski amaterizam

Dramski amaterizam

Dramski amaterizam razvijao se u osnovnim i srednjim školama kroz projekte s učenicima pa je na tom tragu Drago Orlić 80-ih godina uprizorio tri predstave. Na isti je način 90-ih godina Branko Mrkušić okupio grupu srednjoškolaca kao njihov profesor povijesti i latinskog jezika, te predstavom Antigona u trapericama polučio veliki uspjeh.

U Pučkom otvorenom učilištu Poreč amaterska dramska aktivnost ima dugu tradiciju te je osim dramske produkcije rezultirala brojnim aktivnostima u kojima su članovi redovito angažirani u prigodnim manifestacijama te za snimanja promotivnih i glazbenih spotova.

 

Početkom veljače 1997. godine službeno je formirana dramska radionica Pučkog otvorenog učilišta, voditelj  je B. Mrkušić.

Realizirane predstave dramske radionice:
Hasanaga Tomislava Bakarića, 1997.
Zatvoreni krug Branka Mrkušića, 1998., uprizorenje dijelova drame
Nick Cave u živo, projekt obuhvaća scenske, glazbene i filmske elemente, 46 glumaca i glumica, 1999.
Apoteoza Mavra mučenika i prvog biskupa Parentiuma drevnog Branka Mrkušića, 2002.
Oleta Branka Mrkušića, 2003.
Voda Davida Belasa, 2004.

Godine 2010. osnovana je dramska radionica Mrki teatar, koja je tijekom svog djelovanja producirala šest predstava. Utemeljena je nakon smrti Branka Mrkušića, a pod vodstvom Katje Restović, voditeljice glazbeno-scenske djelatnosti. Mrki teatar producirao je ukupno šest predstava, neke prema scenariju Katje Restović.

Predstave:

Svi smo mi isti ispod kože, 2010.
Na brzaka, 2011.
Kraljevna na zrnu graška, 2012.
Carevo novo ruho, 2014.
Tvoje lice zvuči opasno, 2016.
Slučajevi

 

U 2018. godini pokrenut je dramski studio Čin, čin u suradnji s Centrom za mlade Poreč. Studio ponovno oživljava porečku amatersku kazališnu scenu i grad dodatno obogaćuje vlastitim kazališnim izričajem. Pokrenuo ga je voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas u suradnji s Vesnom Stilinović, glumicom u mirovini. Polaznici uče o svim fazama nastajanja kazališne predstave, vještinama scenskog pokreta i umijeću scenskog govora kroz improvizacije i igre u scenskom prostoru.

Predstave (autorske, rezultat radionica):

Ma šta?, 2019., multimedijalna predstava

Kad-tad, 2021., komična melodrama

Trg priča, 2023., komedija