Glazbeno-scenski odjel

Odjel za glazbeno-scensku djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč bavi se porečkom scenom – kazališnom, filmskom i glazbenom, te u sferi kulturnih djelatnosti pridonosi formiranju grada koji pruža priliku za interakcije, izražavanje kreativnosti i inovativnosti te ostvarivanje potrebe za stvaranjem.

Kako kultura postoji samo ukoliko se izvodi, glazbeno-scenski odjel organizira, provodi i promišlja događaje i festivale koji svojim temama i izvedbama obuhvaćaju i objedinjuju lokalnu tradiciju, svjetsku klasiku i suvremene umjetničke tendencije. Snaga je festivala u povezivanju zajednice te poticanju na aktivnost i kreativnost pa se upravo pomoću njih nastoji otkriti i izložiti rad domaćih i priznatih umjetnika te obogatiti domaću scenu suradnjom s drugim europskim i svjetskim izvođačima.

Lepeza programa i festivala širi se na različite umjetničke vrste i žanrove – kazališne i plesne predstave tijekom cjelogodišnje kazališne sezone uz festival komedije i smijeha Zlatni zub, tradicijsko pjevanje i skladanje na Susretu zborova Naš kanat je lip, klasične Koncerte u Eufrazijani, festival Jazz u lapidariju, festival ulične umjetnosti Street art Poreč, međunarodni festival dokumentarnog filma Porečdox, redoviti kinoprogram te izbor najboljih svjetskih filmova koje na porečko platno donosi Revija oskarovaca.

Cilj je odjela tijekom čitave godine porečkoj publici i posjetiteljima grada ponuditi kvalitetan sadržaj u cilju vrhunskog umjetničkog doživljaja u pozitivnoj i dinamičnoj gradskoj atmosferi. Spomenutim se sadržajima u grad udiše nov, svjež zrak koji ga postupno oživljava, dajući mu konstantan, cjelogodišnji urbani ritam. U različitim se tipovima događaja, osim čuvanja tradicije i poticanja novog stvaralaštva, nastoji povezati sve građane Poreča, ali i čitave istarske regije. Vizija je da građani cijele regije gravitiraju prema Poreču kao kulturnom središtu, što se osim provedbom programa postupno postiže i neprestanom edukacijom i razvojem publike.

Grad pruža više aktivnih i atraktivnih pozornica, ovisno o tipu festivala, vrsti izvedbe i dobu godine – pozornica kazališta i kina Poreč, prostor povijesno-umjetnički i akustično neprocjenjive Eufrazijeve bazilike i Istarske sabornice te živopisnog gradskog lapidarija. Poreč nudi i svoje ostale površine kao potencijalne pozornice, koje bivaju prikladne za prikazivanje ulične umjetnosti i održavanje događaja na otvorenom.

Glavna je upravo kazališna pozornica na kojoj svake godine igra sve više naslova zahvaljujući entuzijazmu podržanom velikim intresom publike. Kazališna sezona nudi gostujuće kazališne predstave, od čega poglavito dramske te povremeno i plesne, a posebnim poletom i radošću kazalište ispunjavaju predstave za najmlađe i njihove roditelje.

Krajem 2018. godine pokrenut i dramski studio Pučkog otvorenog učilišta Poreč „Čin, čin”, koji je okupio Porečane željne kazališnih dasaka te pripremio uspješnu premijernu predstavu u vlastitoj produkciji. Studio je nakon više godina ponovno oživio porečku amatersku kazališnu scenu i grad dodatno obogatio vlastitim kazališnim izričajem.

Potencijal kulturnih zbivanja i aktivnosti u gradu leži u snazi poticanja na kreativnost, na nove odnose prema poznatom prostoru, ali i na aktivne načine upoznavanja nepoznatoga. Ideja je dati priliku da grad i građani grade i progovaraju kulturu sami, stvarajući platformu za razvoj urbane kulture grada, pokrećući kvalitetne sadržaje i promovirajući svoje vrijednosti.

Budite dio naše drage publike, stvarajte s nama, otkrivajte i uživajte u raznolikom i sadržajnom programu glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč!

 

Programi

Glazbeno-scenski odjel

 

voditelj
David Belas

Tel.: +385 52 887 219
Fax: +385 52 887 221
e-mail: david.belas@poup.hr

 

administrator
Kristina Kuci

Tel.: +385 52 887 218
Fax: +385 52 887 221
e-mail: kultura@poup.hr

 

kinooperater - kućni majstor
Aleksandar Poropat

Tel.: +385 52 887 218
Fax: +385 52 887 221
e-mail: aleksandar.poropat@poup.hr

 

kinoblagajnica
Željka Stanissa

Tel.: +385 52 887 218
Fax: +385 52 887 221
e-mail: zeljka.stanissa@poup.hr

blagajna
Tel.: +385 52 887 223

Radno vrijeme blagajne (u tjednu kad je kazališna predstava):
ponedjeljak – srijeda 10.00 –12.00
četvrtak – subota 17.00 – 20.00
nedjelja: jedan sat prije početka predstave.

U dane kinoprograma blagajna se otvara sat vremena prije prvog filma.