Istarska sabornica

Istarska sabornica smještena je u samoj starogradskoj jezgri (Ulica Matka Laginje 6). Sagrađena na temeljima ranokršćanske crkve Sv. Tome iz 5. stoljeća, izvorno je to ranogotički sakralni objekt (crkva Sv. Franje, 13. st.), koji je uz crkvu imao i samostan s vrtovima, kasnije porušen do temelja. Tijekom 18. stoljeća interijer crkve poprima barokna stilska obilježja. Napoleonovim ukazom o ukidanju redovništva crkva se zatvara 1806. godine, a franjevci napuštaju Poreč.

Sredinom 19. stoljeća obitelj Polesini otkupljuje franjevačku crkvu i horizontalno pregrađuje brod crkve. Donji je dio iskorišten za vinski podrum, a u dvorani na katu održavale su se sjednice Istarskog pokrajinskog sabora od 1861. do 1897. godine, čime ovo zdanje baštini svoj naziv.

Već je desetljećima Sabornica mjesto održavanja brojnih kulturno-umjetničkih projekata glazbeno-scenskog i likovnog karaktera, od kojih se svojom kontinuiranom kvalitetom posebno ističe porečki Annale. Uz aktivnu promociju  domaće likovne scene  i niz međunarodnih  suradnji, ističu se i projekti  kojima je cilj popularizacija likovne umjetnosti za šire društvene skupine, što se posebno odnosi na Profuturu.

 

tlocrt-sabornice-novi.jpg
_IGP7620_K10_20_07_2007.jpg
_IGP7622_K10_20_07_2007.jpg
Lokacija