60 dana za 60 godina

  • 20.03. - 31.05.
  • 00:00

U ovoj godini slavimo 60 godina postojanja i rada Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao ustanove u kuturi i obrazovanju odraslih. Za tu je priliku u nastajanju monografija kojom ćemo okruniti ovu lijepu brojku. Budući da smo na određeno vrijeme prisiljeni stati s našim programima te nećemo biti u prilici predstaviti vam dio aktivnosti kojima smo planirali obilježiti ovu godinu, vraćamo vas u prošlost. Ovim projektom pokrećemo seriju arhivskih fotografija i videa kojima ćemo se svaki dan prisjetiti zajedničke prošlosti – i tako kroz 60 dana.

1. dan

Iako je naizgled aktualnog sadržaja, ovaj je fotografija nastala 2011. godine.

Naime, 11. kolovoza 2011. godine u Maloj galeriji predstavljena je izložba i performans Dragane Sapanjoš Vis Major gdje su izložene umjetne, voštane, ali i prave torte koje su posjetitelji mogli kušati. Nakon otvaranja torte su ostale trunuti u galeriji i tako bilježile protok vremena.

Na fotografiji je novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš koja se, koristeći masku i rukavice, nakon zatvaranja izložbe sprema očistiti pljesnive torte.

 

 

2. dan

13. Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip

Zajedničko pjevanje svih zborova pri otvaranju Susreta postalo je kroz vrijeme tradicionalno.
Dirigent: Nello Milotti
Snimio: Vladimir Bugarin, 7. 6. 1985.

 

3. dan

2006. godine počelo je obnavljanje zgrade kazališta koje se odvijalo u tri faze: u prvoj se fazi obnovila sama zgrada kazališta, u drugoj fazi, na mjestu ljetnog kina, dograđena je zgrada gdje su smještene učionice Obrazovnog odjela Učilišta. U trećoj fazi dograđena je zgrada današnje Umjetničke škole Poreč.
Današnjom se fotografijom prisjećamo stare čekaonice kina / kazališta, snimljene netom prije obnove zgrade.

 

4. dan

Galerija Zuccato dugo je godina bila odskočna daska za mlade umjetnike te su mnogi porečki umjetnici ovdje imali svoju prvu izložbu. Međutim, 2004. godine galerija se uređuje i postaje prvoklasni izložbeni prostor gdje se organiziraju izložbe istaknutim umjetnicima. Imali smo čast da nam 1. srpnja 2004. godine galeriju otvori naš poznati umjetnik Edo Murtić. Izložba je, osim u galeriji Zuccato, bila postavljena i u Istarskoj sabornici.
Na fotografiji slijeva nadesno: Goranka Vrus Murtić, Edo Murtić, Josip Maras, tadašnji gradonačelnik Poreča i Gordana Restović, tadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

 

5. dan

Na prvom Street art festivalu (danas Street art Poreč), 2001. godine, sudjelovao je i Đanino Božić. On je satima punio vodom i zatim vješao prozirne vrećice na metalnu konstrukciju pred kazalištem da bi na kraju dana svaku probušio i tako stvorio "Fontanu za jedan dan".

 

6. dan

Slavko Zlatić (1910. - 1993.), skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog, bio je čest gost manifestacije Naš kanat je lip, na kojoj su zborovi izvodili i njegove skladbe. Na fotografiji se obraća publici na otvaranju 13. Susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip 1985. godine.

 

7. dan

Alem Korkut, akademski kipar, autor je više javnih skulptura među kojima i skulpture Karijatida u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.) te onoga u Koprivnici (2016.).

Ovom objavom ističemo da se njegova prva javna skulptura Zdenac života nalazi u Vrsaru. Autor ju je napravio kao student i sudionik 6. Montrakera, međunarodne studentske kiparske škole 1996. godine.

 

8. dan

Porečki Annale najstarija je skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Poreč se svakako ponosi ovom titulom, a vrijednost same izložbe oblikuju istaknuti umjetnici i njihovi izloženi radovi. Među umjetnicima koji su više puta sudjelovali na Annalu je i Ivan Picelj (1924. - 2011.), jedan od najznačajnijih umjetnika Hrvatske i Jugoslavije, član grupe EXAT 51 te sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija.

Na fotografiji je Picelj na otvaranju 41. Annala 2001. godine u društvu Đanina Božića i Renca Kosinožića, a u pozadini je izbornica Jerica Ziherl.

 

9. dan

Povodom 23. Susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip 1995. godine otkrivena je, ispred Galerije Narodnog sveučilišta Poreč, bista Slavku Zlatiću, skladatelju i glazbenom pedagogu.

Na fotografiji su Stevo Žufić, tadašnji gradonačelnik i Mate Čvrljak, akademski kipar i pedagog, autor biste.

 

10. dan

Drago Orlić je 1991. godine, kao ravnatelj Narodnog sveučilišta Poreč, u Vrsaru pokrenuo Međunarodnu studentsku kiparsku školu Montraker. Zajedno s Josipom Diminićem osmislio je koncept škole u kojoj odabrani studenti akademija imaju jedinstvenu priliku napraviti javnu skulpturu od kamena. Ove će godine u rujnu Montraker proslaviti 30 godina svoga postojanja. Za tu je priliku u pripremi monografija kojom bilježimo vrijednu produkciju ove studentske škole.

Na fotografiji je Orlić 1991. godine u vrijeme organizacije 1. Montrakera.

 

11. dan

Legendarni Boško Petrović s pratećom grupom nastupio je na prvom Jazzu u lapidariju 1996. godine. Uz njega je svirao i riječki glazbenik Elvis Stanić.

 

12. dan

Mješoviti pjevački zbor Joakim Rakovac osnovan je 1979. godine. U proteklom razdoblju svoga djelovanja Zbor je uspješno nastupao na mnogim pozornicama širom Istre, Hrvatske i inozemstva. Jednako su važni česti nastupi na Susretu pjevačkih zborova Naš kanat je lip u Poreču, gdje su predstavili i nekoliko praizvedbi.

Od 1997. godine Zbor djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Dugogodišnji dirigent bio je gosp. Ante Cukrov, a od 2006. godine zborom ravna gđa Đeni Dekleva Radaković.

 

13. dan

3. Photodistorzija, bijenalna izložba fotografije održala se 2007. godine. Trideset autora izlagalo je na skupnim i samostalnim izložbama u Istarskoj sabornici, galeriji Zuccato, lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine, galeriji Sinčić, Maloj galeriji, foajeu kazališta, MMC-u Atelier I te na Peterokutnoj kuli na ulazu u stari grad. Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Darko Glavan. Na kraju večeri u MMC-u Atelier I nastupio je pulski band The Chweger.
Na fotografiji je fotoinstalacija Voljena Grpca What a wonderful world.

 

14. dan

Pučko otvoreno učilište Poreč tradicionalno, već godinama, u adventsko vrijeme za svoju publiku organizira koncert božićne glazbe. Tom su nas prilikom 2007. godine u Eufrazijevoj bazilici jedinstvenim koncertom nadahnuli Putokazi i Vinko Coce uz klapu Sveti Ante iz Trogira.

 

15. dan

Manifestacija Verši na šterni pokrenuta je 1994. godine te kroz susret čakavskih pjesnika postaje tradicionalno godišnje okupljanje i druženje pjesnika na povijesnoj dvojnoj šterni u Vižinadi. Susret je nazvan Histrijadom, a zbirka pjesama Verši na šterni tiskani je dokaz svakog susreta.

Manifestaciju danas organizira Gradska knjižnica Poreč koja je do 2007. godine djelovala u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Fotografija je snimljena 10. 6. 2006. godine.

 

16. dan

Naši cijenjeni kipari Josip Diminić i Dušan Džamonja druže se na zatvaranju 7. Montrakera, međunarodne studentske kiparske škole 1997. godine.

Josip Diminić u to je vrijeme bio umjetnički direktor Montrakera dok se Dušan Džamonja izuzetno volio družiti sa studentima te ih redovito pozivao u posjet svome Parku skulptura nedaleko Vrsara.

 

17. dan

Početkom 90-ih godina Drago Orlić osmislio je i vodio show Patuljci pojma imaju, koji je bio reakcija na TV program Mladena Kušeca Patuljci pojma nemaju.

Ovim programom Orlić je predstavio raznolikost vještina i talenata kojima djeca spontano pristupaju i time obogatio programsku raznolikost Narodnog sveučilišta Poreč na čijem je čelu u to vrijeme bio.

 

18. dan

Današnjom fotografijom predstavljamo interijer porečkog kazališta prije njegove obnove. Kazalište je izgrađeno 1887. godine prema projektu tršćanskog arhitekta Domenica Pulghera. Godine 1902. kazalište je u cijelosti osvijetljeno svijećnjacima i sigurnosnim svjetlima, 1907. godine ugrađen je plin, a 1910. godine postavljena je električna rasvjeta. Danas prostor za publiku ispunjava 227 sjedećih mjesta, a osim što se prostor koristi za kazališne i kinoprograme, na raspolaganju je različitim programskim potrebama gradskih udruga, javnih ustanova i svima ostalima zainteresiranim za programsku suradnju.

 

19. dan

Osnovna glazbena škola u našem gradu osnovana je pri Narodnom sveučilištu Poreč 1974. godine. Kao Osnovna glazbena škola Slavko Zlatić pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč djelovala je od 1998. godine do 31. kolovoza 2014. godine.

Odlukom Grada Poreča-Parenzo i Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 1. rujna 2014. godine započinje s radom kao samostalna, novoosnovana Umjetnička škola Poreč.

 

20. dan

Pulska grupa The Chweger nastupa na afterpartyju prilikom otvaranju 3. Photodistorzije 2007. godine u Atelieru I.

 

21. dan

Ustanova smo s dugogodišnjim iskustvom u poučavanju i obrazovanju te nam je cilj, kroz poticanje i motiviranje pojedinaca na učenje, promoviranje cjeloživotnog obrazovanja. Pridonosimo time razvoju naprednog društva znanja koje će se tako bolje gospodarski razvijati i na taj način doprinijeti razvoju svoje sredine.

 

 

22. dan

Izvanredno stanje u našem gradu i cijeloj zemlji prekinulo je ovogodišnji Zlatni zub, festival komedije i smijeha - na žalost ljubitelja kazališta i dobre zabave. Predstave će se održati kada to okolnosti budu dopustile, a mi se danas prisjećamo 9. Zlatnog zuba i gostovanja Mile Elegović.

 

 

23. dan

Danas predstavljamo katalog prvog Annala koji se održao u Romaničkoj kući 1961. godine. Na izložbi je tada sudjelovalo pet umjetnika, a pokrenuli su je Edo Murtić i Milena Lah u suradnji s turističkim djelatnicima Poreštine. Annale se održava kontinuirano svake godine pa tako ove godine pripremamo 60. Annale, najstariji kulturni program Učilišta.

Porečki Annale najstarija je hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti, prikazuje stanje suvremene likovne umjetnost na domaćoj i međunarodnoj sceni, tematskog je karaktera, a izbornik stručan i svake godine novi.

 

24. dan

Street art Poreč započeo je svoj umjetnički i turistički izričaj 2001. godine kao festival ulične umjetnosti koji svake godine u kolovozu okuplja pomno izabrane umjetnike te oživljava i boji porečke ulice i trgove. Otvorene je forme i uključuje sve oblike umjetničkog izraza, od glazbeno-scenskih nastupa i likovnih projekata do uličnih akrobacija i performansa.

Na fotografiji: Natural Theatre Company iz Velike Britanije na 5. Street artu 2005. godine.

 

25. dan

Vlasta Delimar ove godine slavi 40 godina svoga djelovanja. Koristimo, stoga, priliku da joj čestitamo uz fotografiju iz 2001. godine kad je izlagala u Maloj galeriji.

Na fotografiji: Jerica Ziherl, Vlasta Delimar i Zvonko Maković.

 

26. dan

Porečdox međunarodni je festival dokumentarnog filma u okviru kojega se prikazuju filmovi iz regije i svijeta. Tijekom festivala organiziraju se filmske radionice za različite uzraste, koncerti, izložbe fotografija, gostovanja autora i redatelja. Promatrajući ritam našega grada volimo reći da ga Dox prati jer se odigrava na prijelazu sezona i njime započinje porečka kulturna zima.

Na fotografiji: LET 3 nastupaju na 3. Porečdoxu 2012. godine.

 

27. dan

Porečko kino započelo je s radom početkom 20. stoljeća te do danas obogaćuje kulturnu i zabavnu ponudu grada. Kroz vrijeme su se, osim redovnih kinopredstava, organizirale i razne revije i festivali. Tako je 1988. pokrenut Međunarodni festival turističkog filma, zatim Spring Charming i Charming Ten (revije najgledanijih filmova), Filmmob (festival filma snimljenog na mobitelu, što ga je pokrenuo USB), a trenutno su aktivni i rado posjećeni Revija oskarovaca, Kultni ponedjeljak i Porečdox.

Na fotografiji: kinooperater Aleksandar Poropat namješta film na starom projektoru koji je 2013. godine zamijenjen novim digitalnim projektorom.

 

28. dan

Povjesničar umjetnosti Mladen Lučić osmislio je 2009. godine temu za 49. Annale naziva U počast baroku.

Izbornik je ovom izložbom odao počast baroknim freskama i štukaturama koje su aplicirane na stropu bivše franjevačke crkve, a sadašnje Istarske sabornice gdje se izložba tradicionalno održava. Lučić je, koristeći suvremene umjetničke radove, pokušao rekonstruirati tipične crkvene elemente poput oltara, propovjedaonice, ispovjedaonice i slično.

 

29. dan

Labinska umjetnica Ivona Verbanac priuštila nam je 2008. godine u Maloj galeriji posebno iskustvo izvođenjem performansa Lavandin.
Performance LAVANDIN, čiji naziv istodobno označava posudu za pranje ili umivanje (umivaonik, lavor) i hibrid lavande (najčešće sađenu sortu te plemenite biljke u Hrvatskoj), započinje procesijom što je vodi svećenik u ljubičastoj odori. Slijedi ga umjetnica odjevena u jutenu halju (simbol pokajanja) u pratnji sedmorice Kerubina koji zajedno sa svećenikom pjevaju pjesme kajanja i proćišćenja od grijeha. Povorka pristiže u ljubičasto obojen prostor osvježen mirisnim svjetiljkama s uljem lavande, umiješanim i u vodu bijelih lavora s pripremljenim bijelim ručnicima položenim na šest portalavandina (samostojećih metalnih stalaka/nosača). Na zidu, iznad svakog od njih, ime je grijeha što će ga artistica isprati: iz vreće što ju je dovukla sa sobom izvući će redom pripadajuće materijalizirane metafore (primjerice, komercijalizirane dječje lutke, pregršt novčanica, paprike i rajčice, tablete za smirenje itd.), pažljivo oprati najprije predmete, a potom i vlastite ruke koje će prije idućeg pranja temeljito osušiti ručnikom. Sedmi grijeh (uništavanje i zagađivanje okoliša) isprat će svećenik s autorice same u centralno smještenoj kadi, ne bi li time, uz pjesmu, neprestanim škropljenjem lavandom i širenjem dima tamjana, autentičnim ritualnim postupcima intenzivirao tu asketsku, ali izuzetno dojmljivu i vizualno superiornu inscenaciju.

 

30. dan

Humor je najveći učitelj, ali i najbolji lijek. Upravo zato jedno od središnjih mjesta u porečkom kazalištu zauzima komedija, čemu je posvećen festival komedije i smijeha Zlatni zub. Festival se održava od 2008. i svake godine porečku publiku preplavi nezadrživim smijehom. Satira, groteska, ironija, parodija... Sve su to načini da kroz osmijeh, smijanje i ismijavanje propitkujemo vlastitu zbilju, život koji živimo i okolinu koja nas okružuje.

 

31. dan

Argeo Curto bio je voditelj likovne djelatnosti u Narodnom sveučilištu Poreč od 1979. do 1996. godine, nakon čega odlazi na poziciju ravnatelja Muzeja grada Rovinja.

Na fotografiji: Argeo Curto (desno) otvara izložbu u Istarskoj sabornici 1980-ih godina.

 

32. dan

Fotografija nastala prije početka rada 1. Međunarodne studentske kiparske škole Montraker 1991. godine. Kameni blokovi iz napuštenog kamenoloma Montraker čekaju da ih studenti počnu oblikovati. Međutim, vrsarski kamen je tvrd i nije pogodan za klesanje pa se već sljedeće godine počelo raditi u kanfanarskoj groti.

Vrsarski kamen bio je pogodniji za korištenje u graditeljstvu pa se kroz povijest, između ostalog, koristio i za gradnju Venecije.

 

33. dan

Branko Mrkušić (1934.-2005.), kojega su sugrađani uglavnom zvali „profesore“ ili Mrki, došao je u naš grad u kolovozu 1991., iza sebe je u ratu ostavio upravo sve – čitav svoj dotadašnji život. Ubrzo se zaposlio u Srednjoj školi Mate Balote kao profesor Latinskog jezika i Povijesti te pokrenuo dramsku sekciju. Bio je osobenjak, neiscrpne energije i ogromnoga znanja iz područja koja su ga zanimala - stalni gost svih kulturnih događanja u gradu, osobito onih koja je organiziralo Učilište. Kao ljubitelj klasične glazbe, slikarstva, književnosti i kazališta rado je pisao kulturne osvrte za Glas Istre. Vrlo ga je brzo istaknuti rad u školi i u gradu, u području amaterizma, učinio javnom osobom, učenici su ga voljeli i rado slijedili, svi su ga poznavali, a on je time utjecao na zajednicu i odgajao publiku na svoj osobit način. Bio je čovjek koji ostavlja trag u svemu čega se dotakne.

 

34. dan


Nada Janko, voditeljica glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč od 1978. do 2001. godine te Vladimir Pernić i Sonja Vojinović, voditelji konferanse na 13. Susretu pjevačkih zborova Naš kanat je lip 1985. godine. U rukama drže program Susreta i zbirku novih skladbi.

 

35. dan

6. Jazz u lapidariju 2001. godine obogatila je Tamara Obrovac sa zanimljivim postavom pratećih glazbenika. Slijeva nadesno: Dario Marušić (violina), Krunoslav Levačić (bubnjevi), Žiga Golob (kontrabas) i Elvis Stanić (gitara i harmonika).

 

36. dan

Udruga mladih USB Poreč osmislila je 2008. godine Filmmob, festival filmića snimljenih mobilnim telefonom koji je organiziran u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč. Iako su se na festival uglavnom javljali mladi i djeca, na prvi festival javio se i dobio prvu nagradu filmski redatelj Branko Ištvančić.

Na fotografiji: predstavnik tvrtke Sony Ericsson dodjeljuje jednu od nagrada na 3. Filmmobu.

 

37. dan

Iako se počeci limene glazbe u Poreču javljaju još 1979. godine, ona se ne održava dugo. Amaterska limena glazba ozbiljno se razvija osnivanjem dječje limene glazbe Porečki delfini 1992. godine. Inicijativu za osnivanje orkestra dala je Snježana Lehman, prihvatio ju je tadašnji ravnatelj Sveučilišta Drago Orlić te je orkestar od početka djelovao u okrilju Sveučilišta. Od samoga početka vodi ih glazbeni pedagog Dušan Baćac, koji nakratko prestaje s radom zbog odlaska u mirovinu, ali se odnedavno ponovno aktivirao. Kroz Delfine prošao je veliki broj mladih glazbenika, a mnogi su od njih nastavili svoju glazbenu karijeru.

Na fotografiji: dugi niz godina Porečki delfini svojom su svirkom otvarali i zatvarali Street art festival.

 

38. dan

Od druge godine manifestacije Naš kanat je lip predstavljali su se dječji i omladinski zborovi. Tada je Susret pjevačkih zborova trajao tri dana: prvi su dan pjevali zborovi odraslih, drugi dan zborovi omladinskih, a treći dan zborovi dječjih pjevača.

Taj koncept trajao je do 1998. kada se dječji zborovi sele u Pazin kao odvojena manifestacija Mali kanat.

 

39. dan

Edo Murtić od samih je početaka sa zanimanjem pratio Međunarodnu studentsku kiparsku školu Montraker. Na fotografiji je s Josipom Diminićem tijekom 2. Montrakera 1992. godine.

U to vrijeme Murtić započinje seriju radova inspiriranih kamenolomom Montraker.

 

40. dan

Već je u drugoj godini svoga postojanja Porečdox, međunarodni festival dokumentarnog filma u programskoj ponudi imao radionice snimanja i videomontaže. Polaznici su tijekom radionica snimali i montirali kratke filmove, a njihovi radovi bili su prikazani tijekom festivala.

Na fotografiji: Rajko Bizjak vodi radionicu montaže na 3. Porečdoxu 2012. godine.

 

41. dan

U vrijeme dok je Katja Restović bila voditeljica glazbeno-scenske djelatnosti u Učilištu, pokrenula je i vodila dramsku radionicu koja je, u čast preminulom Branku Mrkušiću, nazvana Mrki teatar te okupila 30-ak sugrađana/ki.
Izveli su ukupno sedam predstava za većinu kojih je Katja Restović pisala scenarij. Osvojili su nagradu Zlatni zub na istoimenom festivalu 2011. godine s predstavom Na brzaka.

Na fotografiji: predstava Kraljevna na zrnu graška iz 2012. godine

42. dan

Svim Porečanima i Porečankama čestitamo njihov dan – Dan grada!
Bilo je planirano da se i ove godine Dan grada slavi i kroz Tjedan kulture življenja, ali su nas okolnosti natjerale da festival odgodimo u budućnost, a dan našega grada proslavimo intimno, u svojim obiteljima.
Taj novi i drugačiji festival pokrenuli smo prošle godine kroz projekt EU-a i njime kroz širok spektar događaja, aktivnosti i ponude - slaveći kulturu Poreča i okolice te spajajući javno i privatno – tijekom osam dana otkrivali i vrednovali sve što naš grad čini onakvim kakav jest – kroz povijest, umjetnost, prirodne ljepote, urbanu kulturu, kulturu sporta i rekreacije te uvjetovanosti turizmom i tijekovima turističke sezone.
Festival je nudio sukus raznolikih programa i promociju projekata koje Učilište inače organizira ili omogućuje suradnju tijekom godine.
U vrijeme Festivala moglo se uživati i opustiti, učiti i stvarati, građani su bili u mogućnosti upoznati kulturni i izvedbeni potencijal ovoga područja, a turisti uživati u dokolici našega grada i osjetiti njegovo bilo.
Današnji video ističe znatiželju i svakodnevnu mogućnost da kroz igru i dokolicu otkrivamo neku novu/staru ljepotu, jer ako razumijemo ljepotu našega grada, možemo je i sačuvati.

Produkcija: Dokumentarist plus (www.dokumentaristplus.com)

Montaža: Karla Carević
Kolor korekcija: Darko Škrobonja
Kamera: Mladen Đaković, Ida Skoko
Glazba: Ivan Arnold
Glas: Jadranka Đokić

 

43. dan

Nakon obnavljanja zgrade Učilišta Mala galerija dobila je aneks, dio podruma koji se od tada koristi za galerijsku namjenu. Prostor je vrlo prikladan za projekcije videoradova jer do njega ne dopire danje svjetlo.

Na fotografiji: videoinstalacija 1 0 0 1 Davora Sanvincentija, 2008. godina.

 

44. dan

Predstavljanje drugog Zbornika Poreštine u gradskoj vijećnici 1987. godine.

Slijeva nadesno: Marko Legović (1922. - 2009.), znanstvenik i glavni urednik Zbornika, Klaudio Žigante, ravnatelj Narodnog sveučilišta Poreč od 1985. do 1990. godine i Vladimir Kovačić, voditelj Zavičajnog muzeja Poreštine od 1981. do 1989. godine. Od 1983. Zavičajni muzej Poreštine djeluje unutar Narodnog sveučilišta Poreč, sve do 2007. godine kada ponovno postaje samostalna ustanova.

 

45. dan

Poznat je projekt Francija Blaškovića - Gori uši Winnetou najčešće bio predstavljan po istarskim oštarijama. Bilo je, stoga, neobično i osobito iskustvo prisustvovati Francijevom koncertu u Maloj sali Narodnog sveučilišta Poreč 1998. godine.

 

46. dan

Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Hrvatsko-kineskim kulturnim centrom i njegovom predsjednicom Liu Pilato Liying organiziralo je niz izložbi u našem gradu kojima je predstavljena kineska kultura.

2013. godine organizirali smo skupnu izložbu kineskih suvremenih likovnih umjetnika pod nazivom Greenbox. Iako je izložba bila otvorena samo tri dana, a zanimanje posjetitelja veliko, bilo je i to dovoljno da je vidi veliki broj Porečana.

 

47. dan

Zbog ljetnih vrućina komorni koncerti u Eufrazijani znali su se održavati u atriju bazilike. Sakralno okruženje, tople ljetne večeri i zvijezde dodale bi koncertnoj atmosferi  osobitu draž. Nažalost, zbog naraslog zvučnog zagađenja koje preplavljuje staru jezgru grada u ljetnim mjesecima, takvi glazbeni užici nisu mogući.

 

48. dan

Gordana Restović bila je najdugovječnija ravnateljica na čelu Narodnog sveučilišta / Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Ona je vodila ustanovu od 1995. do 2005. godine. U to vrijeme realizirane su neke od najvećih investicija na polju kulture u Poreču: obnovljena je Istarska sabornica koja je dobila novi ulaz u zgradi Talijanske osnovne škole, obnovljena je galerija Zuccato čime se izlagački prostor proširio na tri etaže, kupljen je novi prostor za knjižnicu na Maraforu koji se odmah i uređuje, započinje i uređenje zgrade kazališta s planom dograđivanja dvije faze za učionice.

Na fotografiji: Gordana Restović i Branko Mrkušić.

 

49. dan

U suradnji s udrugom Lotus iz Zagreba i Veleposlanstvom Republike Indije Pučko otvoreno učilište Poreč organiziralo je 2009. godine Dane indijske kulture. Tijekom četiriju dana posjetitelji su imali priliku upoznati se s bogatom indijskom kulturom - glazbom, filmom i, na radost svih, hranom.

Na fotografiji: Alen Miani, Danijel Zeljak i Emina Miani sviraju tradiocionalna indijska glazbala na otvaranju izložbe putopisnih fotografija Indije Mladena Grčevića.

 

50. dan

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Kroz brojne aktivnosti u sklopu Tjedna građane se motivira da se uključe u neki oblik učenja.

Na fotografiji: djelatnici Pučkog otvorenog učilišta Poreč promoviraju Tjedan cjeloživotnog učenja na Trgu slobode.

 

51. dan

U našem gradu što ljeti živi brzo i frenetično publika se rado odaziva kazališnoj sezoni. Jesen, zima i rano proljeće idealno su vrijeme za odmor i uživanje u istaknutim i poznatim predstavama u porečkom kazalištu. Karta više uvijek se tražila kada bi Lela Margetić i Pero Kvrgić gostovali s predstavom Stilske vježbe, koju dvojac zajedno igra od 1970. godine. Predstava je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija na svijetu s istom glumačkom postavom.

 

52. dan

Jedan od najzanimljivijih projekata koji smo predstavili u galeriji Zuccato bio je Dućan metafora umjetničke radionice Petikat. Pisac i dizajner Stanislav Habjan, u suradnji sa strip crtačem Danijelom Žeželjem, umjetnikom Borisom Greinerom i fotografom Borisom Cvjetanovićem, osmislio je ambijent ispunjen autorskim proizvodima ostvarenim u malim nakladama, radovima - pismima, darovima, posvetama koje postaju uporabni predmeti ili intimni predmeti, fetiši, dizajnerski proizvodi. Dućan metafora gostovao je u Poreču 2012. i 2014. godine.

Na fotografiji: Stanislav Habjan u Dućanu metafora

 

53. dan

Tijekom 18. Street arta 2018. godine porečki je glazbenik Alex Brajković održao elektroničko-perkusionistički performans na gongu, bubnjevima i brončanoj skulpturi (Kip od kiše Peruška Bogdanića). Za performans koristio je semplove istarskih narodnih napjeva koje je nadograđivao perkusijama.

Alex Brajković diplomirao na Konzervatoriju u Vicenzi na smjeru džez-bubnjeva, a magistrirao na Konzervatoriju u Amsterdamu na smjeru elektronske glazbe.

 

54. dan

Prema ideji Ante Tripara i uz savjete Argea Curta, hotelska kuća Riviera pokrenula je, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, postavljanje javnih skulptura u Poreču. Prve tri skulpture Riviera je nabavila svojim novcem a od četvrte nadalje Narodno sveučilište Poreč nabavlja skulpture gradskim novcem. U Poreču je do danas postavljeno jedanaest skulptura dok je jedna postavljena i u Vrsaru.

Na fotografiji: skulptura Oblik prostora Ivana Kožarića kraj Romaničke kuće.

 

55. dan

Katja Restović, Darko Glavan (1951. - 2009.) i Ketrin Milićević Mijošek na otvaranju 3. Photodistorzije 2007. godine.

Katja Restović bila je voditeljica glazbeno-scenske djelatnosti od 2003. - 2017., osmislila je programe Photodistorzija, Festival smijeha Zlatni zub te osnovala i vodila dramsku radionicu. Učilišta pod nazivom Mrki teatar.
Ketrin Milićević Mijošek bila je voditeljica Likovne djelatnosti od 2005. do 2009. godine. Za vrijeme svog mandata ponovno je pokrenula izložbu amaterskog stvaralaštva koju je nazvala Profutura. Trenutačno je zaposlena kao ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

 

56. dan

2013. godine u Istarskoj sabornici bila je postavljena jednodnevna izložba Silve Šarića Crna slika. Za potrebe izložbe bila je zatvorena apsida Sabornice na koju je moćnim projektorom projiciran krug. Točnije bi bilo reći da je projiciran bijeli kvadar unutar kojeg postoji zona bez svjetlosti u obliku kruga. Kako bi se posjetitelji približavali krugu on bi „upijao” njihov oblik.

 

57. dan

U suradnji s Kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra pokrenut je tijekom 2019. godine novi program Kultni ponedjeljak.

Filmoljupcima se ovim programom nudi filmske klasike koje inače ne bi imali priliku pogledati na velikom platnu, ili uopće.

Prilika je to da se pogleda velike majstore i učitelje filmske umjetnosti te da se uz poseban doživljaj i udobnost porečke kinodvorane otputuje na daleka mjesta i u prošla vremena.

Na slici ravnateljica Snježana Radetić uručuje nagradu Alenu Barbiću, najvjernijem gledatelju prvog ciklusa.

 

58. dan

Novi ritmovi našega grada izvan turističke sezone iznjedrili su urbani i edukativni program u foajeu kazališta. Prilika je to za iskušavanje raznolikih mogućnosti koje nudi sam prostor foajea, ali i za novi oblik kulturne razmjene i kreiranje nove atmosfere u našoj ustanovi i gradu.

Uz besplatan ulaz građanima foaje nudi izložbe, filmske projekcije, koncerte, predavanja kroz multimedijalni i interdisciplinarni pristup, ponekad čašu vina, ali zasigurno, uvijek, dobro druženje.

 

59. dan

Dugogodišnja suradnja Pučkog otvorenog učilišta s obrazovnim ustanovama na Poreštini važna je poveznica za našu životnu zajednicu. Tako je i s Međunarodnom studentskom kiparskom školom Montraker koju djeca školske i vrtićke dobi organizirano posjećuju od samoga početka te uče o povijesti kamenoloma i obradi kamena. Tijekom godina studentske skulpture postavljene su u okruženje vrsarske osnovne škole i vrtića, a 2013. godine je i jedan od mentora Montrakera, akademski kipar Metod Frlic, izradio skulpturu koja je smještena u dvorište Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru.

 

60. dan

U studenome 2017. pokrenuli smo Pregled zbivanja/Panoramica degli eventi Pučkog otvorenog učilišta Poreč kojim želimo doprijeti do svih naših potencijalnih korisnika, informirati javnost prvenstveno o našim programima, ali i o suradnjama s drugim gradskim ustanovama i udrugama. Pregled zbivanja komunicira s javnosti na više nivoa: nudi kalendar događanja, predstavlja ustanovu, njene prioritete, način i smjer razvijanja. Svaki odjel ima mogućnost učiniti vidljivijim svoj rad i programe koje organizira. Posljednja stranica u obliku intervjua predstavlja osobu koja je od posebnog značaja za to kvartalno razdoblje. Tim su povodom vođeni razgovori s vrlo zanimljivim ljudima. Bili su to najčešće naši sugrađani: Đeni Dekleva-Radaković, Ivan Matejčić, Davor Sanvincenti, Đana Šegon, Luka Žužić, Alex Brajković, Valter Roša, ali i istaknuti hrvatski umjetnici Marko Torjanac i Bojan Mrđenović.

Tijekom 2018. ušlo se i u projekt redizajna naše internetske stranice, a sve u namjeri da se pojača i poboljša komunikacija s korisnicima te da protok informacija između publike i Učilišta bude što otvoreniji, na radost svima.

Na fotografiji: naslovnica prvog Pregleda zbivanja/Panoramica degli eventi koji od samih početaka dizajnira KKA studio.

 

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.