Stano Filko

Stano Filko
  • 07.07.2022. - 10.09.2022.
  • 21:00
  • 0 kn
  • galerija Zuccato

STANO FILKO. Kolekcija Marinko Sudac
/ samostalna izložba

Otvorenje u četvrtak, 7. 7. 2022. u 21 sat
galerija Zuccato

trajanje izložbe:  7. 7. 2022. – 10. 9. 2022.

radno vrijeme galerije: 10 - 12 i 18 – 22 sata

 

Stano Filko (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava) jedna je od ključnih osoba slovačke neoavangarde. U sklopu projekta Umjetnik na odmoru 2022. by Valamar, umjetnik će prvi put biti predstavljen u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi.

Stano Filko je, unutar bivše Čehoslovačke, jedan od pionira prostornih instalacija, asemblaža, kolaža, hepeninga, a njegov širok rad uključuje konceptualnu umjetnost, land art i druge tada suvremene izraze. Iskustvo dvije kliničke smrti (pad u rudniku te elektro-šok) izrazito je utjecalo na njegovo umjetničko stvaranje. Svoj je opus postavio u detaljni i razrađeni simbolički sustav ideja temeljen na bojama, čakrama i ontološkim pojmovima. Ovaj je sustav ujedno i glavni kôd za razumijevanje njegovih djela. Njegovi radovi mogu se podijeliti unutar pet dimenzija i 12 čakri. Crvena boja predstavlja biološki prostor, radove povezane s biologijom i erotikom (Venera/Šeherezada) i radovima poput prostornih instalacija iz serije Univerzalno okruženje. Zelena boja predstavlja društveno-politički prostor i radove iz Happsoc serije. Bijela boja predstavlja ontološki prostor i predstavljaju je radovi iz serije Bijeli prostor. Plava boja predstavlja kozmički prostor gdje progovara o svemiru, utopijskom i fizičkom odmaku od zemaljske stvarnosti, svemirskoj utrci SSSR-a i SAD-a i slijetanju na Mjesec. Indigo/crni prostor obilježava subjekt, ego, on je središte njegova sustava.

S teoretičarkom umjetnosti Zitom Kostrovom i umjetnikom Alexom Mlynárčikom 1965. g. stvara HAPPSOC manifest (eng. happy socialism, sretan socijalizam) putem kojeg stvarnost postavljaju kao umjetničko djelo – cijela Bratislava i proslava praznika Prvog maja 1965 proglašena je hepeningom.

Krajem 60-ih njegov se interes okrenuo transcendentalnoj filozofiji i kozmologiji. Serija fotografija pod nazivom Transcendencija obuhvaća evoluciju teorijskog i praktičnog koncepta Bijelog prostora u bijelom prostoru koji je razvio zajedno s Milošem Lakyem i Janom Zavarskim. U Transcendenciji Filko je intervenirao na crno-bijelim ili zlatno toniranim fotografijama izrezujući glave osoba u obliku kruga ili kvadrata, ili ih pokrivajući, prebojavajući ih bijelom temperama.

Emigrirao je u Zapadnu Njemačku 1981., a 1982. u Sjedinjene Američke Države. U Bratislavu se vratio 1990. godine.

Izabrani radovi iz Kolekcije Marinko Sudac pokazat će presjek raznolikih faza stvaranja i sustava Stana Filka uključujući antologijske serije radova poput Happsoc, Transcendencija, Bijeli prostor u bijelom prostoru, Karte, Rakete i dr. u medijima prostornih instalacija, objekata, konceptualnih radova, kolaža i fotografije.

Izložba se otvara u četvrtak, 7. srpnja 2022. u 21 sat u porečkoj galeriji Zuccato.

 

 

Stano Filko

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.