Slovenski grafičari iz Italije

Slovenski grafičari iz Italije
  • 25.03.2021. - 30.04.2021.
  • 19:00
  • galerija Zuccato

četvrtak, 25. 3. u 19.00
galerija Zuccato, Decumanus 34

otvorenje skupne izložbe u suradnji s Međunarodnim grafičkim centrom iz Ljubljane i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj

autori: Avgust Černigoj, Bogdan Grom, Matjaž Hmeljak, Zora Koren Skerk, Marjan Kravos, Anton Zoran Mušič, Klavdij Palčič, Claudia Raza, Jan Sedmak, Lojze Spacal, Franc Vecchiet, Edvard Zajec, Ivan Žerjal

kustos: Denis Volk

trajanje izložbe: 25.3. do 30. 4. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Ulaz slobodan.

 

Izložba slovenskih grafičara u Italiji pregled je grafičkog stvaranja umjetnica i umjetnika koji izviru iz talijanskog prostora ili su u njemu stvarali. Ovim pregledom svakako nisu zahvaćeni svi stvaraoci, već samo oni koji su redovito stvarali u mediju grafike, a neki su svojim djelovanjem utjecali i na umjetničko stvaranje drugih umjetnica i umjetnika. Djela prikazana na izložbi vremenski sežu unazad sve do razdoblja između dvaju ratova.

Izložba također predstavlja grafičarke i grafičare koji su surađivali s Međunarodnim grafičkim likovnim centrom iz Ljubljane (MGLC), kao sudjelovatelji i pobjednici Međunarodnog grafičkog bijenala, koji  organizira MGLC a traje još od 1955. godine, i u svijetu slovi kao jedan od najvažnijih i najuglednijih grafičkih bijenala. Neki od izloženih umjetnika uvršteni su u grafičke zbirke MGLC-a, neki su stvarali u njegovim grafičkim ateljeima, stoga mnogo izloženih radova dolazi iz te ustanove. Izbor umjetnika iz Italije, koji je sužen samo na one slovenske narodnosti, dopunjen je još s nekim mlađim umjetnicima koji su važni grafički stvaraoci tog prostora.

Izložbu su podržali:

MGLC – Međunarodni grafički likovni centar, Ljubljana

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu

Ministarstvo kulture Republike Slovenije

Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu

Kulturno društvo za umjetnost KON

Posebna zahvala MGLC-u, Međunarodnom grafičkom centru iz Ljubljane, Financijskom društvu KB1909 iz Gorice, Generalnom konzulatu Republike Slovenije u Trstu te umjetnicima i privatnim kolekcionarima za posuđena djela.

Andi_Bancic_Canon_5DMIII_26.03.2021_11.58.42_8291.jpg
_38A8193_Andi_Bancic_5d_25_03_2021.jpg
_38A8195_Andi_Bancic_5d_25_03_2021.jpg

Grafika na naslovnici:
Anton Zoran Mušič
Ribe / Pesci (Poissons)
1951, litografija u boji / litografia a colori
37 x 48,5 cm
foto Jaka Jeraša

 

*Obavezno je nošenje zaštitne maske i održavanje potrebnog razmaka. Ulazak u galeriju dopušten je za najviše osam osoba istovremeno. Svi posjetitelji obavezni su pri ulazu u galeriju ostaviti osobne podatke (ime, prezime i broj telefona). Molimo da se pridržavate epidemioloških mjera.

 

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.