SAN I LUDILO

SAN I LUDILO
  • govori: Goran Matović
  • pjeva: Sara Renar
  • umjetnička savjetnica: Anica Tomić
  • oblikovatelj svjetla: Marko Mijatović
  • 24.04.2024.
  • 20:00
  • 10,00 €
  • kazalište
24. 4. 2024.   -   10,00 €

Magija je prva riječ koja nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, koje sve kazano preobražava i svemu slućenom daje moć i ljepotu kakvu prethodno nije imalo. Goran Matović i Sara Renar dozivaju magični govor velikog Tina.

 

Goran Matović i Sara Renar premijerno su izveli scenski kolaž San i ludilo u Teatru ITD 7. listopada 2022. Nakon praizvedbe predstave San i ludilo 1976. u suradnji s Arsenom Dedićem, koji je s Matovićem više od 35 godina gradio živi portret Tina Ujevića, pojavljuje se Sara Renar koja svojom glazbom i pjevom nastavlja Arsena i Tina. Goran Matović autor je kolaža, Sara Renar glazbe, Anica Tomić umjetnička je savjetnica, a Marko Mijatović oblikovao je svjetlo. Nova verzija predstave posveta je Tinu i njegovu velikom interpretu Arsenu Dediću.

San i ludilo izraz je odanosti pjesniku koji je u Goranu Matoviću i Sari Renar dobio vjerodostojne tumače. U cjelovitoj viziji zrcali se lucidno i ispaćeno lice neumrlog Tina, koji u svakom vremenu traži i nalazi novu publiku. Sudionici scenskog kolaža San i ludilo rekapituliraju djelo Tina Ujevića. Posrijedi je osebujni omaž Tinu, velikom hrvatskom pjesniku i boemu. San i ludilo trojstvo je gradiva i osebujne montaže poznatih i manje poznatih pjesama, zatim Ujevićeve aforistične pjesničke proze i odabranih mjesta njegove ispovijedane esejistike: Ispit savjesti, El sentimiento de la vida i Pobjeđujem hljeb. San i ludilo trostruka je ispovijed: Ujević, Matović, Renar.

Nakon Arsena, koji mi je predložio da Ujevića izvodimo u dva glasa, odlučio sam pozvati Saru koja me svojim pjevom i glazbom podsjeća, kako bi rekao Tin, na osobu složenu od više drugih. Anica Tomić redateljskim umijećem dobro je osjetila ritmove nemirne ispovjedi genijalnog pjesnika. Marko Mijatović oblikovao svjetlo i sjene za San i ludilo. Ivana Vučić s posebnim dizajnerskim rafinmanom osmislila i oblikovala vizualni identitet predstave. Ujević je naš Anđeo tuge, nomad ljepote i zato mu se ponovno vraćamo. Ujević za sebe tvrdi da je "jedna osoba složena od više drugih". Svoja nova lica Tin otkriva u gradovima koje je mijenjao u potrazi za samoćom. Samoća ga dovodi u poziciju da gledajući u sebe, vidi svekoliku dramu svijeta.

Ujević je naš: Anđeo tuge i nomad ljepote.

Goran Matović

San_i_ludilo.jpg
San_i_ludilo_2.jpg
San_i_ludilo_3.jpg
San_i_ludilo_6-1.jpg
San_i_ludilo_6-2.jpg

 

 

 

Od 1. ožujka 2022. godine nije moguće rezervirati ulaznice za kazališne predstave. Ulaznice se mogu kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta u radnom vremenu:

Radno vrijeme blagajne:

ponedjeljak – petak:   7.00 –11.00
(uz prethodni poziv na broj +385 52 887 218)

na dan predstave/projekcije: jedan sat prije početka programa