RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA // Luka Pešun

RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA // Luka Pešun
  • 05.11.2019. - 12.11.2019.
  • 18:30
  • Mala galerija

samostalna  izložba fotografija

Otvorenje u utorak, 5.11. u 18.30
Mala galerija, Narodni trg 1

trajanje izložbe: 5. 11. – 12. 11. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom od od 16 - 21 sati
Nedjeljom i blagdanima zatvoreno

Radnim danom u prijepodnevnim satima posjet izložbi može se dogovoriti na telefon 052 887 217

 

Zamišljena kao odgovor na krilaticu „radite to u svoja četiri zida“, ova serija fotografija prikazuje svakodnevicu lgbtiq+ osoba unutar prostora njihova doma. Autor rekonstruira trenutke njihove svakodnevice kako bi inscenacijom stvorio dojam  dokumentacije, pokušavajući zadržati objektivan pogled. Procesom stvaranja ove serije fotografija upoznaje našu kolektivnu i pojedinačnu stvarnost te razgrađuje vlastite predrasude.

Fotografijama postojećem diskursu rodne, spolne i seksualne raznolikosti pridonosi tamo gdje je manjkav, omogućujući uvid u one razine odnosa i identiteta koje su mu samome izmicale.Izložba je nastala na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu radite to u svoja četiri zida, po kojoj i sama serija nosi ime. Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako izgledaju životi tih osoba te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na njihove identitete.

Iz predgovora:

"...Prikazi svakodnevice i bliskosti koje nalazimo u kadrovima fotografija usporedive su s nebrojenim fotografijama heteroseksualnih parova na koje nailazimo posvuda, propitujući time i prohibitivnu konotaciju frazema radite to u svoja četiri zida, čije korištenje u govoru implicira da je čije ponašanje nepoćudno za oči javnosti. Tako se prostor kvazizazornog i nekonvencionalnog u ovome radu raskrinkava kao cenzurni prostor heteronormativne javnosti s kojim se jednoj manjinskoj skupini zatire autentičnost i legitimnost njihovih identiteta, stavljajući ih u izolirani prostor, dokidajući pravo na potpuno sebstvo u javnom prostoru. Umjetnički rad je iskaz tomu da svi prostori, neovisno o njihovoj namjeni, trebaju omogućiti autentično iskazivanje seksualnih i rodnih identiteta svih osoba, i da je ujedno i javni prostor taj u koji LGBTIQ+ osobe trebaju zaći i izboriti za sebe jer i on neminovno pripada njima." (Leopold Rupnik)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom.

 

Luka Pešun rođen je 25. 10. 1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti 2015. godine, koji završava 2019. Dobitnik je Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad na predstavi Agrippina, 2016. Sudjelovao je na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, U Procesu 2018. godine, 2016. izlagao je seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC-a. Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019.

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.