Finissage – zatvaranje skupne izložbe Slovenski grafičari iz Italije

Finissage – zatvaranje skupne izložbe Slovenski grafičari iz Italije
  • 28.04.2021.
  • 18:00
  • galerija Zuccato

srijeda, 28. 4. 2021. u 18.00
galerija Zuccato, Decumanus 34


Finissage – zatvaranje skupne izložbe Slovenski grafičari iz Italije / Artisti grafici d'Italia i predstavljanje kataloga izložbe

autori: Avgust Černigoj, Bogdan Grom, Matjaž Hmeljak, Zora Koren Skerk, Marjan Kravos, Anton Zoran Mušič, Klavdij Palčič, Claudia Raza, Jan Sedmak, Lojze Spacal, Franco Vecchiet, Edvard Zajec, Ivan Žerjal
kustos: Denis Volk

trajanje izložbe: do 30. 4. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima
Ulaz slobodan.

Izložbu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji sa MGLC – Međunarodnim grafičkim likovnim centrom iz Ljubljane, Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu i svijetu te Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu.

Izložba slovenskih grafičara u Italiji pregled je grafičkog stvaranja umjetnica i umjetnika koji izviru iz talijanskog prostora ili su u njemu stvarali. Ovim pregledom svakako nisu zahvaćeni svi stvaraoci, već samo oni koji su redovito stvarali u mediju grafike, a neki su svojim djelovanjem utjecali i na umjetničko stvaranje drugih umjetnica i umjetnika. Djela prikazana na izložbi vremenski sežu unazad sve do razdoblja između dvaju ratova.

Izložba također predstavlja grafičarke i grafičare koji su surađivali s Međunarodnim grafičkim likovnim centrom iz Ljubljane (MGLC), kao sudjelovatelji i pobjednici Međunarodnog grafičkog bijenala, koji MGLC organizira još od 1955. godine, a u svijetu slovi kao jedan od najvažnijih i najuglednijih grafičkih bijenala.
Katalog izložbe Slovenski grafičari iz Italije predstavit će se u srijedu, 28. 4. u 18 sati. Izdalo ga je Pučko otvoreno učilište Poreč, oblikovao Andi Bančić, a tiskao Artex sitotisak – Kopar.

Na zatvaranju skupne izložbe Slovenski grafičari iz Italije, koju je kurirao Denis Volk, prisutne će pozdraviti mag. Matjaž Marko, ministar savjetnik iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu. Uvodnu riječ održat će Denis Volk, a u nastavku će se predstaviti umjetnici uz kratak životopis i fotografije njihovih radova, uključujući one s izložbe.
Izdavanje kataloga i izložbu podržalo je Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu te Ured vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu i svijetu.

Izložbu su podržali: MGLC – Međunarodni grafički likovni centar, Ljubljana; Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Zagreb; Ministarstvo kulture Republike Slovenije; Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu; Kulturno društvo za umjetnost KON.

Posebna zahvala MGLC-u, Međunarodnom grafičkom centru iz Ljubljane, Banki KB 1909 iz Gorice, Generalnom konzulatu Republike Slovenije u Trstu te umjetnicima i privatnim kolekcionarima za posuđena djela.

Slovenski grafičari u Italiji - organizatori

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.