Denis Sardoz: Mijena u 30 kadrova

Denis Sardoz: Mijena u 30 kadrova
  • 09.06.2022. - 09.07.2022.
  • 20:00
  • 0 kn
  • Mala galerija

četvrtak, 9. 6. 2022. u 20.00

otvorenje samostalne izložbe grafika

Mala galerija, Narodni trg 1

trajanje izložbe: 9. 6. do 9. 7. 2022.

radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 -12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Ulaz Slobodan

 

U stvaralačkom procesu najčešće se koristimo dugo taloženim, proživljenim iskustvenim i osjećajnim „materijalom“. Bilo da se radi o fizičkom ili mentalnom „materijalu“, starom predmetu ili nedovršenom djelu, matrici ili motivu koji nam „ne da mira“, sve što smo proživjeli i prošli utkano je u ono što stvaramo. A ako taj proces, kao u Denisovu stvaralaštvu, prati vječna znatiželja i potreba za istraživanjem, onda govorimo o autentičnom, iskrenom i istinitom umjetničkom procesu.

U trideset Denisovih grafika / monotipija provlači se jedan motiv otisnut sa davno rezane podloge za linorez. Na tren ga prepoznajemo, na tren se gubi. Lik / motiv smješten je uglavnom uvijek na istom mjestu ali sve se oko njega mijenja. Denis se dječački znatiželjno, a stvaralački vješto igra s promjenom konteksta u kojem se zadani lik nalazi. To pomalo podsjeća na pogled kroz prozor koji obuhvaća jedan, naizgled isti kadar u kojem se izmjenjuju dan i noć, različiti sudionici, godišnja doba, osjećaji i okolnosti. Kao čovjek koji u životu prolazi svakakve situacije mijenjajući uloge tijekom života, koje zapravo mijenjaju njega, linoleumski (donekle) fiksni lik stavljen je u različite pozadine, uloge i kontekste, pa nam se gledajući grafike čini da on mijenja svoj oblik ili kožu. No potraga za pravim položajem uzaludna je i nijedna uloga nije zadnja.

„Sunce žarko sjeda i skoro će sjest. Stalna na tom svietu samo miena jest.“  Petar Preradović

Iva Gašparić

 

Denis Sardoz rođen je 1969. godine u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti kod profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1994. god. Radi u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli kao profesor mentor stručnih predmeta. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te bio sudionik  nekoliko likovnih kolonija. Autor je četiri javne skulpture. Dobitnik je nekoliko diploma i nagrada za svoj pedagoški i likovni rad.

Denis Sardoz

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.