BOLJI ŽIVOT / BETTER LIFE

BOLJI ŽIVOT / BETTER LIFE
  • 25.05.2023. - 24.06.2023.
  • 20:00
  • 0 € / 0 kn
  • galerija Zuccato

Marina Marković, Milorad Mića Stajčić, Nikola Marković,  Uroš Đurić, Mihael Milunović
Izložba umjetnika suvremene srpske likovne scene
kustosica Ksenija Marinković

Otvorenje u četvrtak, 25. 05. 2023. u 20.00
Galerija Zuccato

trajanje izložbe:  25. 5. 2023. – 24. 6. 2023.
radno vrijeme galerije:
svakim danom od 10.00 -12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima 

Ulaz Slobodan

Multimedijalna izložba "Bolji život" ostvarena je u suradnji s galerijom X VITAMIN iz Beograda. Izložba će predstaviti radove afirmiranih umjetnika Uroša Đurića i Mihaela Milunovića te istaknutih umjetnika Marine Marković, Milorada Miće Stajčića i Nikole Markovića.

„Bolji život“ nije samo izložba, već poziv na razmišljanje i zalaganje za osvještenije i skladnije društvo. Kroz različite umjetničke medije izložba se baviti aktualnim temama te potiče na dijalog i promišljanje.

Izložba predstavlja pregled suvremene umjetničke prakse te je prilika da se istaknu radovi umjetnika koji su poznati po svom jedinstvenom pristupu umjetničkom stvaralaštvu. Riječ je o relevantnoj izložbi koja okuplja umjetnike koji nastupaju s različitih umjetničkih pozicija. Galerija X VITAMIN predstavlja svoju individualnu interpretaciju koncepta "Bolji život".

Izložba je rezultat regionalne suradnje i razmjene, što je jedno od obilježja suvremene umjetnosti. Pruža jedinstvenu platformu za umjetnike da izraze svoje ideje i emocije, a za publiku da istraže različite perspektive trenutnih okolnosti i suvremenih narativa.

Izložba će trajati od 25.05. do 24. 06. 2023. u galeriji Zuccato u Poreču. Otvorenje će biti 25.05. 2023. u 20.00 sati a posjetitelji će imati priliku sudjelovati u raspravi o umjetninama.

Kustosica izložbe je Ksenija Marinković osnivačica X VITAMIN galerije iz Beograda.

 

Uroš Đurić

Uroš Đurić: FK Borac

UROŠ ĐURIĆ (1964) živi i radi u Beogradu. Studirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu (1984.-87.) i slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje je diplomirao (1992.) i magistrirao (1998.). Svoje radove aktivno izlaže od 1989. Tijekom godina njegova su djela bila predstavljena u mnogim umjetničkim galerijama i muzejima, uključujući Jeu de Paume u Parizu, Kunsthalle Fridericianum u Kasselu, Austrijski kulturni forum u New Yorku, Albertina, Ludwig, Secession i Kunsthalle u Beču, Galerija Zachęta u Varšavi, Frankfurter Kunstverein u Frankfurtu, Muzej moderne umjetnosti u Saint-Etienneu i Stadtpark Forum u Grazu. Sarađivao je sa Thomasom Trummerom, Renéom Blockom, Geraldom Mattom, Lórándom Hegyijem, Victoria Combalia, Ami Barak, kao i sa većinom najuglednijih srpskih i regionalnih institucija i kustosa. Radovi mu se nalaze u zbirkama muzeja Albertina i Ludwig u Beču, Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu, Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i u mnogim drugim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta. Dobitnik je Nagrade Oktobarskog salona (1991. i 2005.), Memorijalne nagrade Nadežda Petrović (1994.), Nagrade Bijenala mladih (1996.) i Nagrade Sava Šumanović (2021.).

 

Mihael Milunović

Mihael Milunović: Nema rađanja bez raspadanja

MIHAEL MILUNOVIĆ je rođen u Beogradu 1967. godine. Milunović je odrastao u umjetničkom obiteljskom okruženju. I otac i djed su mu bili poznati srpski umjetnici, a majka je poznata srpska i hrvatska kiparica. Milunovićeva rana iskustva igranja u ateljeu njegovih roditelja, njegov interes za geografiju i strojeve ili slike poput Tiziana, Velázqueza ili De Chirica imat će trajan utjecaj na njegov rad. Nasilje, represija, manipulacija; neugodna stvarnost suvremenog života ogoljena je u primamljivim kreacijama Mihaela Milunovića. Milunović je pohađao Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu, zatim École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris, gdje je studirao u klasi profesora Vladimira Veličkovića i klasama profesora Marine Abramović i Tonija Brauna. Zapažen, postao je laureat Zaklade RENOIR (radio je i živio u ateljeu Pierre-Augustea Renoira). Njegov rad obuhvaća širok raspon disciplina, od slikarstva, crteža i fotografije do velikih skulptura i instalacija. Dekontekstualizacijom svakodnevnih predmeta, simbola ili situacija, Milunović kod gledatelja izaziva nelagodu, kombinaciju otuđenosti i znatiželje. Od sredine 90-ih Milunović je sudjelovao na brojnim izložbama diljem Europe. Radovi mu se nalaze u prestižnim muzejskim zbirkama, uključujući MUMOK, Beč; Muzej suvremene umjetnosti, Beograd; Coleccion Solo, Madrid; Muzej Deji, Nanjing; Kolekcija Moet & Chandon LVMH, Francuska; Zbirka Wiener Städtische, Austrija; Palazzo Forti, Verona; Musée d'Art et d'Industrie, Saint-Etienne, Francuska, itd. Živi i radi između Pariza i Beograda.

 

Marina Marković

Marina Marković: Polyptych from the series To Please, To Serve, To Obey

MARINA MARKOVIĆ je rođena 1983. godine u Beogradu. Završila je preddiplomski i magistarski studij na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje je trenutno na doktorskom studiju iz područja novih medija. Od 2006. godine redovito izlaže u zemlji i inozemstvu (Amerika, Japan, Španjolska, Italija, Meksiko, Velika Britanija...). Dobitnica je nagrada Dimitrije Bašićević Mangelos za 2011. i nagrade Vladimir Veličković za crtež. Od 2012. godine član je The Drawing Center New York. Živi i radi na relaciji Beograd – New York. 2022. Suosnivačica je Naked Art Residency, internacionalnog umjetničkog residence programa u Goloj Glavi (RS)

 

Nikola Marković

Nikola Marković: Four seasons, Summer

NIKOLA MARKOVIĆ rođen je 1979. u Kopru, Slovenija. Magistrirao 2008. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu kod prof. Čedomira Vasića. Živi i radi u Beogradu. Izlagao samostalno i skupno na preko 40 izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim i javnim zbirkama. Dobitnik je nagrade Mangelos za 2008. godinu.

 

Milorad Mića Stajčić

Milorad Mića Stajčić: Metamorfbroza

MILORAD MIĆA STAJČIĆ je rođen 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu organizacijskih znanosti na smjeru Informacijski sistemi i na Fakultetu likovnih umetnosti na smejru kiparstvo u klasi prof. Mrđana Bajića. Trenutno je na doktorskim umjetničkim studijima. Osnivač je i suvlasnik galerije “X Vitamin” u Beogradu. Njegovi radovi se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama, u zemlji i inozemstvu. U svom umjetničkom radu osim skulpture izražava se i putem instalacija, video radova, performansa, fotografije. Najčešća tema su društvene vrijednosti, simboli, tabu teme, potrošačko društvo, religija, novac.

 

better life

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.