Autopsia: Public Lesson in History. Kolekcija Marinko Sudac

Autopsia: Public Lesson in History. Kolekcija Marinko Sudac
  • 29.06.2023. - 24.08.2023.
  • 21:00
  • 0 € / 0 kn
  • galerija Zuccato

Kolekcija Marinko Sudac

Otvorenje u četvrtak, 29. 06. 2023. u 21.00
Galerija Zuccato

trajanje izložbe:  29. 6. 2023. – 24. 8. 2023.
radno vrijeme galerije:
svakim danom od 10.00 -12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima 

Ulaz Slobodan

 

Izložbom naziva Autopsia: Public Lesson in History. Kolekcija Marinko Sudac porečkoj se publici po prvi puta predstavlja depersonalizirani umjetnički projekt Autopsia, čiji naziv dolazi iz grčkog jezika – vidjeti vlastitim očima.

Autopsia, nastala krajem 1970-ih, djelovala je u nekoliko europskih sjedišta kroz vizualnu umjetnost i industrijski zvuk. Autopsia se bavi temporalnošću, kao metodu koristi aproprijaciju, a njezin je govor impersonalan. Ona djeluje izvan svakog ustaljenog sistema i kanala umjetničke komunikacije.

U stvaralaštvu Autopsie centralan je koncept sempla, osnovne jedinice postprodukcijskog materijala, kroz koji stvara vizualne radove, objekte, video-radove i glazbu. Autopsia koristi ikonografske vizualne prikaze, preuzima ih iz masovnih medija, povećava, umnožava i dovodi u odnos sa svakodnevnim simbolima, kombinirajući ih u nove kompozicije. Autopsia aproprira i jezik jer smatra da je pitanje jezika pitanje povijesti - biti dio povijesti i imati identitet znači imati pravo na izbor jezika. Stoga Autopsia preuzima fragmente koji nose reminiscenciju na važna civilizacijska pisana djela, enciklopedijske unose, stihove, modificira ih, miješa jezike na kojima su predstavljeni i naposljetku postavlja u nove obrasce koji se zatim nanovo mogu kombinirati.

U Poreču će po biti izložena serija radova Čelične knjige. Unutar tih teških, čeličnih stranica knjiga pohranjena je sinteza umjetničkog stvaranja Autopsie. Uz njih, izdvajaju se radovi iz serija Požuda za zlatom, Fragmenti, Pejsaži, kao i značajni radovi iz radoblja 1979. – 1989. g.

Autopsia: Public Lesson in History. Kolekcija Marinko Sudac otvara se u četvrtak, 29. lipnja 2023. u 21 sat u porečkoj Galeriji Zuccato (Decumanus 34). Izložba je dio projekta „Umjetnik na odmoru 2023.“ by Valamar koji organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Valamar Riviera d.o.o, dok je izložba u suorganizaciji Instituta i Pučkog otvorenog učilišta Poreč

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.