Alen Floričić

Alen Floričić
  • 22.09.2022. - 05.11.2022.
  • 20:00
  • 0 kn / 0 €
  • galerija Zuccato

 

Otvorenje u četvrtak, 22. 9. 2022. u 20.00

Galerija Zuccato

trajanje izložbe:  22. 09. 2022. – 5. 11. 2022.

radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 - 12.00 i 16.00 – 20.00

 

"Djela istaknutog videoumjetnika i slikara Alena Floričića, nediskurzivnih, egzistencijalističkih i performativnih obilježja, dobro su poznata domaćoj i međunarodnoj publici. Njih je umjetnik, tijekom godina i kroz različite medije, nastojao konstruirati isključivo vizualnim, likovnoumjetničkim sredstvima te ih stoga lišava svake naracije, svakog značenja koje ne proizlazi iz zakonitosti samoga djela. Ovu tautološku postavku, gotovo uvijek, i osobito u videoradovima, predočava promatraču kroz jednostavan i pročišćen performativ. Figura autora prikazana u video radu izvodi jednostavnu radnju/čin koja se zbog postporodukcijskih manipulacija kontinuirano ponavlja, do iznemoglosti. Do apsurda. Banalnu radnju, koja u procesu nastanka djela postaje gotovo prisilna, kao samostalni element djela prati zvuk, a likovnoumjetnički i auditivni segmenti rada s izložbenim prostorom stvaraju jedinstveni umjetnički ambijent.

U novim radovima predstavljenim na izložbi u Galeriji Zuccato, Floričić ponovo koristi ista umjetnička sredstva kako bi stvorio djelo koje „govori“ isključivo vlastitom strukturom. Međutim, u novim radovima umjetnik pomiče granice dosadašnjeg eksperimenta i proširuje istraživanja anuliranja naracije, redukcije, autorefleksije, egzistencije, apsurda, kao i kategorije vremena, prostora i medija. Izložbom su predstavljena tri rada, po jedan na svakom katu galerije, koji zajedno tvore vertikalno razvijenu ambijentalnu cjelinu."

Patricia Počanić

 

Alen Floričić

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci, u klasi profesora Žarka Violića, te magistrirao na postdiplomskom studiju Videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, kod prof. Sreča Dragana. Od 1997. godine do danas radi kao profesor stručnih predmeta u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a od 2007. – 2012. radio je i kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na preko 40 samostalnih i 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Između ostalog, bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji, 2005. godine. Svoje je video radove predstavio i na oko 40 video projekcija i prezentacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj je rad primio 13 nagrada, između ostalog Nagradu Riviere (Rijeka, Biennale mladih, 1991.), Grand Prix Salona mladih (Zagreb, 1998.), dva puta zastopce drugu nagradu Zagrebačkog salona (2005. i 2007.), Nagradu Kalina (Rijeka, za 2015. i 2016. godinu) itd.. Radovi mu se nalaze u fundusima brojnih muzeja i zbirki suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.