59. Annale: Da nam živi, živi rat

  • 13.06. - 10.09.
  • 21:00
  • Istarska sabornica

Istarska sabornica
13. 6. - 15. 9. 2019.

otvaranje:
13. 6. 2019. u 21.00

radno vrijeme galerije:
10.00 - 12.00 i 17.00 - 22.00

 

13. 6. 2019., u 20 sati, u foajeu porečkog kazališta bit će predstavljanje fotomonografije Iza sedam logora, Viktora Ivančića, Hrvoje Polana i Nemanje Stjepanovića.

 

59. Annale
DA NAM ŽIVI, ŽIVI RAT

Izbornik: Siniša Labrović

izlažu: Aernout Mik, Baran Çağinli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj, Nermin Duraković.

 

Heraklit: Rat je otac svemu, svemu kralj: jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne je učinio robovima, a druge slobodnima.

Carl von Clausewitz: Rat je nastavak politike drugim sredstvima.

Josip Broz Tito: Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra izbiti rat.

Predrag Lucić: Drugarska se pesma ori/Pesma koja slavi rat –/Blagoje se Adžić bori/Da na brata krene brat!//Podesite nišan dobro,/Razorite svaki prag;//zapucajder, Stevo, pobro/Nek' civile nosi vrag!//U Mamule luk i strela,/U Mirinoj kosi cvet -/Naša biće zemlja cela//I naš biće celi svet!//Demokratska rana gnojna/DRNČ-em će se sutra prat -//Da nam živi hunta vojna,/Da nam živi, živi rat!, Feral Tribune, 3.5.1991.

 

Ova četiri citata stoje kao parafraza života na postjugoslavenskim prostorima. A kao što vidimo iz Titovog citata, i kako se sjećamo života u Jugoslaviji, niti Jugoslavija nije bila imuna na militarizam i glorifikaciju rata – dapače. U Jugoslaviji se slavio Drugi svjetski rat, a život je organiziran kao postratno stanje. Zatim su uslijedili ratovi od 1991. do 1999., u kojima su sudjelovale sve jugoslavenske federalne sastavnice, osim Makedonije. Nakon toga svi opet živimo u postratnom stanju, a radi li se, u stvari, o predratnom stanju, to ćemo tek vidjeti. Clausewitzeva misao mogla bi se obrnuti i reći da kod nas vrijedi da je politika nastavak rata drugim sredstvima. Zato sam 59. porečki Annale zamislio kao slavlje života u ratu u svim njegovim vremenskim izvedenicama.   

Siniša Labrović

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.

 

Lokacija