57. Annale: Avanti!

Izbornik: Tihomir Milovac

57. Annale: Avanti!
  • 03.08.2017. - 02.09.2017.
  • 21:00
  • Istarska sabornica

Izbornik: Tihomir Milovac

Izlažu: Jasmina Cibic, Maja Marković, Marko Lulić, Radenko Milak, Dejan Kršić, Roman Uranjek, Igor Vuk Torbica

avanti-1.jpg
avanti-2.jpg
avanti-3.jpg


"Pođimo od naslova. Preuzet je iz stihova pjesme Avanti popolo, alla riscossa, bandiera rossa, bandiera rossa... pjesme koja se pjevala u radničkim, komunističkim, anarhističkim i socijalističkim revolucionarnim krugovima Italije i mediteranskih zemalja pa i kontinentalne Europe već više od stoljeća. Pjevali su je republikanci u godinama Španjolskog građanskog rata, a u Istri naročito tijekom desetljeća socijalizma kao stanovitu potvrdu slobodarskim idejama i zahvalu Narodno oslobodilačkom pokretu i partizanima koji su Istru vratili matici zemlji. Pokazivala se tako pripadnost revolucionarnoj Internacionali, antifašizmu, ali i pripadnost radničkim pokretima koji su se razvijali i prolazili kroz razne mijene od vremena industrijske revolucije na ovamo. A 1968. pjesma je postala popularna i globalno među pobunjenom generacijom bitnika, a potom je često korištena kao pankerski neo-anarhistički gestus.

avanti-4.jpg
avanti-5.jpg
avanti-6.jpg


...

Na ovogodišnje Porečko anale pozvao sam sedam umjetnika iz tri različite umjetničke discipline: Dejan Kršić, dizajn; Milak/Uranjek, Jasmina Cibic, Marko Lulić i Maja Marković iz vizualnih umjetnosti i Igor Vuk Torbica iz kazališta. Za njihove umjetničke strategije smatram da su posve u duhu iznesene analize o «stanju avangarde» u kulturnim i političkim okolnostima društava koja su prakticirala avangardizam, kako u njegovom društvenom i političkom aspektu tako i u umjetničkom."

Tihomir Milovac (iz predgovora kataloga)

avanti-7.jpg
avanti-8.jpg
avanti-9.jpg


Radno vrijeme galerije:
10 - 12 i 19 - 22 h
nedjeljom i praznikom zatvoreno

Izložba je potpomognuta sredstvima Ministarstva kulture RH, Istarske županije i Grada Poreča. U organizaciji su pomogli Muzej suvremene umjetnosti Istre i Istarska kulturna agencija. Izložbu sponzoriraju Valamar, Arskopija i Vina Rossi.

avanti-10.jpg
avanti-11.jpg
avanti-46.jpg

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.