51. Annale: Mi nismo sretni

51. Annale: Mi nismo sretni
  • 28.07.2011. - 11.09.2011.
  • 21:00
  • Istarska sabornica

51. Annale otvoren je 28. 7. 2011. u 21 sat u Istarskoj sabornici. Izbornica je bila Janka Vukmir, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Centra za suvremenu umjetnost Zagreb. Tema nosi naziv Mi nismo sretni.

Izlagači

Tamara Bilankov
Petar Brajnović
Tomislav Brajnović
Nemanja Cvijanović
Alen Floričić
Anamarija Lekić Fridrih
Marko Marković
Vedran Perkov
Jadranko Runjić
Davor Sanvincenti
Dragana Sapanjoš
Robert Sošić
Bojan Šumonja

_IGP5013.jpg
_IGP5048.jpg
_IGP5023.jpg

Najavni tekst

Porečki anale je godišnja izložba a jedan od njezinih zadataka je da u svakom svojem novom izdanju predstavi trenutačne pomake u likovnom izrazu, i s njima u društvenom, političkom, ekonomskom i svakom drugom djelokrugu socijalnog krajolika u kojem obitavamo.
Kada su vremena bila mirna, izložba se mogla, kao i sama umjetnost, baviti autoreferencijalnim umjetničkim temama, istraživati i proučavati prije svega stilske pomake i umjetničke osobnosti. No društveni je mir očito ostao stvar prošlosti, pa s njime i mnogi načini razgovora o umjetnosti.
U današnjem trenutku u Hrvatskoj ne može i ne smije biti javnog razgovora bez komentara na neposrednu okolinu i društvenu i javnu situaciju, te gotovo da i nema umjetnosti koja se izravno na nju i ne odnosi.
Svakodnevnim rječnikom rečeno, situacija je očajna, a umjetnost i umjetnici ne mogu danas postojati a da se na nju ne obaziru. Tako i ovogodišnje izdanje Porečkog anala naprosto prati zatečenu situaciju u likovnoj produkciji i umjetnički diskurs koji je prati. Izložba se naprosto ne može zvati drugačije nego NISMO SRETNI.
Za razliku od većine prethodnih, ovaj Anale, koji je dakako tijekom svojeg stvaranja podlegao financijskom rebalansu, predstavlja isključivo domaće umjetnike, i to bolje rečeno, samo one lokalne, iz Istre, uz još nekolicinu umjetnika od kojih nitko nije iz metropoliziranog i  centraliziranog Zagreba. Slijedeći stvarnost, na izložbi je predstavljena velika većina umjetnika i manjina umjetnica. Iako to nije bila namjera, svaki pojedinačni predstavljeni rad gotovo bi se mogao povezati s nekim domaćim «skandalom» ili skandalom, nekim novinskim člankom, nekom izjavom vladajućih političara, nekim nedavnim javnim razgovorom koji se vodio u našem društvu, za kojima je svima ostao samo gorak okus stvarnosti u kojoj stvarno nismo sretni.

Janka Vukmir

_IGP4998.jpg
_IGP4996.jpg
_IGP5000.jpg

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.