33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker

33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker
  • 28.08.2023. - 09.09.2023.
  • 08:00
  • 0 € / 0 kn
  • kamenolom Montraker

Već četvrto desetljeće organizira se početkom rujna međunarodna studentska kiparska škola u vrsarskom kamenolomu Montraker. Studenti, profesori i kamenoklesari ove će godine svoj rad započeti 28. kolovoza. Tijekom dva tjedna svi zainteresirani moći će, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) pratiti rad sudionika sve do subote, 9. rujna kad će se svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu.

Tijekom trajanja Škole svoj će rad, započet prošle godine, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru.

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

Tijekom trajanja škole na vrsarskoj rivi će biti postavljena izložba odabranih fotografija s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montraker, uključujući i tri nagrađene fotografije. Na taj će način Montraker  na još jedan način zaživjeti među mještanima i njihovim gostima. Sama Škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

 

Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na fotonatječaj te se natjecati za novčane nagrade – prva nagrada iznosi 300 €, druga 200 € i treća 100 €.

 

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar-Orsera i TZ Općine Vrsar, te Maistra d.d. i Kamen d.d. koji podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

 

 

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije:

 Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Alem Korkut
student: Leonardo Losciale

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Hrvoje Urumović
student: David Adulmar

Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Filip Glaurdić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana
mentor: Metod Frlic
student: Denis Dražetić

Fotografija: Zvonimir Perić: Pigmenti - prva nagrada na fotonatječaju Montraker 2022

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.