16. Tjedan cjeloživotnog učenja u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

16. Tjedan cjeloživotnog učenja u Pučkom otvorenom učilištu Poreč
  • 26.09.2022. - 11.10.2022.
  • 18:00

16. Tjedan cjeloživotnog učenja počinje 26. rujna 2022.

U ovoj nacionalnoj kampanji jedanaestu godinu zaredom sudjeluje i Pučko otvoreno učilište Poreč te svojim programom u zajednici podiže svijest o važnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja - jer učiti se može stalno: u formalnim programima, na radionicama, predavanjima i samostalno. Prije svega treba pronaći motivaciju, a onda se određeni oblik učenja nametne sam od sebe.

Povodom 16. Tjedna cjeloživotnog učenja u Pučkom otvorenom učilištu Poreč nude se  interaktivna predavanja koja starim temama pristupaju na novi način. Dođite, rastimo učeći  zajedno! Ulaz je besplatan!

 

DATUM

VRIJEME

PREDAVANJE

MJESTO

pon 26.9.

18.00

KAKO DJECA (s teškoćama u razvoju) UČE

(specifičnosti pažnje, spoznajnog i komunikacijskog razvoja i kako ih poticati)

 

Predavanje je namijenjeno roditeljima djece s poteškoćama s u razvoju.

Dobit ćete informacije o stilovima učenja djece s posebnim potrebama, funkcionalnom učenju, metodama poticaja i prilagodbe okoline i vrtićkog okruženja za poticanje razvoja  spoznaje, pažnje i komunikacije, izvršnih funkcija.

Voditeljica: Tereza Glučina Ravnik, mag.edukacijske rehabilitacije, Floortime terapeut, ADOS i PECS I. praktičar

foaje kazališta

Narodni trg 1

Poreč

uto 27.9. 

18.00

FUNKCIONALNO UČENJE za djecu i odrasle!

 

Što je funkcionalno učenje, kako se ostvaruje maksimalno podizanje samopouzdanja i motivacije kroz učenje te na koji način savladati čitavu lepezu tehnika koje proširuju kapacitet za funkcionalno učenje?

 

Na ovom predavanju doznajte na koji način razviti sposobnost pamćenja točno onoga što je potrebno!

 

Voditeljica: Doris Perkov, licencirani edukator i instruktor programa Škole brzog čitanja i mudrog učenja

foaje kazališta

Narodni trg 1

Poreč

sri 28.9.

18.00

Što i kako u jesen da bi uživali zimi... PRIPREMA BILJAKA ZA PREZIMLJAVANJE

Jesen je doba godine koje nam donosi cijeli spektar boja u naš vidokrug, čišćenje povrtnjaka od ljetnih usjeva, berbu grožđa, a kasnije i maslina... Dani su sve kraći, zrake Sunca sve nas slabije griju... a nakon šarene jeseni dolazi nam siva, tmurna i mirna zima...

 

Da nam zima ne bi bila takva, sad je pravo vrijeme da u vrtu, povrtnjaku, našem domu odradimo neke radove koji će u zimskim mjesecima unijeti boju u naše okruženje

Koje povrtne kulture, cvijeće i ukrasne grmove možemo sijati i saditi ujesen da bi nas uveseljavale i iznenađivale u zimskim danima... što unijeti u dom i kako jesenskim bojama, plodovima i dekoracijama lagano ući u zimske čarolije...

Izmijenimo pokoji dobar recept za podizanje imuniteta, raspoloženja, za ukusno zimsko jelo, slasticu i topli napitak... ili "kratki" gutljaj koji će nam zagrijati tijelo i duh ...


Voditeljica: Vedrana Kalac, dipl.ing. agronomije

foaje kazališta

Narodni trg 1

Poreč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pon 10.10.

18.00

RADIONICE SURADNIČKOG UČENJA

s temom Transdisciplinarnost kao pogled na svijet

 

Uz kratki prikaz što je transdiciplinarnost, koji su njeni temelji te kako nam može biti podrška stvaranja i bivanja u svijetu i sistemskom promišljanju svakodnevice, predavanje će predstaviti koncept i metode radionica suradničkog učenja koje će se u POUP-u odvijati tijekom listopada i studenoga.

Krajnji cilj radionica je kroz aktivan položaj polaznika u radionici doći do obnavljanja/uspostave odnosa među raznim oblicima znanja (kognitivnog, formalnog, impersonalnog, osobnog, subjektivnog iskustva, akcija, motivacija i potreba).

Stimulirajući imaginaciju i intuiciju želi se doprinijeti procesu znanja shvaćenog kao stvaranje unutar realnosti koja je esencijalno plastična.

 

Predavanje i radionice namijenjene su svima koji žele osobni rast.

 

Voditeljica: Tajana Reznić Brenko, dipl.prof. hrvatskog jezika i književnosti; doktorandica Transdisiciplinarnih studija suvremene umjetnosti i medija (Fakultet za medije i komunikacije, Bg)

 

foaje kazališta

Narodni trg 1

Poreč

uto 11.10.

 

18.00

 

ZERO WASTE

 

Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) sve je popularniji pokret u svijetu. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice.

Pet riječi (5R) obilježava zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati.

Praktičnim pristupom predavačica će pokazati kako je uz malo organizacije i kreativnosti takva životna filozofija uistinu moguća i kako ju je lako održavati.  

 

Voditeljica: Anamarija Prgomet, predsjednica Udruge za promicanje životnog stila bez otpada „Zero waste Croatia“

foaje kazališta

Narodni trg 1

Poreč