Uspješno završen porečki Okolo, tjedan kulture življenja

Uspješno završen porečki Okolo, tjedan kulture življenja

Poreč, 7. svibnja 2019.

Uspješno završen porečki Okolo, tjedan kulture življenja
Audio-vizualna gozba u četiri slijeda

Uspješno je završen prvi porečki Okolo, tjedan kulture življenja, a između ostalog upamćen će ostati po Megašpetakolu, glazbenoj priči o Poreču ispričanu na njegovu vrhuncu. Uvertiru je udarila Elisa Tomellini pijanističkim solom u kazalištu, a zatim su vještim prijelazima na istoj pozornici uslijedili nastupi etnoskupine Veja i sastava Letronika te elektro-akustična majstorija Alexa Brajkovića. Tematski prilagođeni vizualni efekti s potpisom Visualia Groupa Megašpetakolu su dali dodatnu dimenziju, dok su reakcije publike potvrdile opravdanost naziva ovog audio-vizualnog događaja.

Megašpetakolo_Okolo_foto Andi Bančić (6).jpg
Megašpetakolo_Okolo_foto Andi Bančić (16).jpg
Megašpetakolo_Okolo_foto Andi Bančić (25).jpg

Subotnji je Megašpetakolo u kazalište privukao raznovrsnu publiku svih uzrasta, a uz one istarske pratili su ga i gosti iz Italije, Azije i Velike Britanije. Namjera iza Okola i špetakola posebice bila je predstaviti porečku i istarsku kulturnu ponudu na jednom mjestu, pokazati što se može postići suradnjom te valorizirati ono što u životu turističke destinacije ponekad prođe i ispod radara.

Nastup Elise Tomellini na Megašpetakolu uslijedio je nakon koncerta u Eufrazijevoj bazilici te tako koncerte klasične glazbe u Eufrazijani nakratko doveo pred širu publiku. Istarsku glazbenu tradiciju na svoj način iznijela je ovom prilikom etnoskupina Veja iz Pazina, dok su Letronika i Alex Brajković kao predstavnici suvremene porečke glazbene produkcije dokazali da ona može suvereno stajati uz bok onoj svjetskoj.

Iako je Megašpetakolo trebao biti održan na Trgu slobode u puno većem opsegu, porečko je Učilište zbog vremenskih prilika u samo nekoliko dana ovaj tehnički zahtjevan poduhvat preselilo u manje gabarite, i tako uspješno i predano zatvorilo pilot-projekt Okolo.

Megašpetakolo_Okolo_foto Andi Bančić (31).jpg
Edukativna tura_IArcheoS_Grad mozaika_radionica.jpg
Megašpetakolo_Okolo_foto Andi Bančić (2).jpg

Trajna vrijednost i velik potencijal projekta

U osam dana Tjedna kulture življenja, od 28. travnja do 5. svibnja, stale su i umjetničke i edukativne i zabavne aktivnosti, dok je večernji program ponudio kazalište i glazbu, a sve su pratili i inozemni touroperatori te partneri Učilišta na projektu Europske unije I-Archeo.S., kojima je kroz četverodnevnu edukativnu turu ponuđeno upoznavanje sa svime što Poreština nudi, od turizma i kulture do svakodnevnog života njezinih stanovnika.

Ove je godine Okolo realiziran kroz projekt I-Archeo.S., koji se na šest hrvatskih i talijanskih područja održava do lipnja 2019. u okviru programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska. Projekt I-Archeo.S., ukupne vrijednosti 1.176.243,00 eura, sufinanciran je s 999.806,55 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegovo porečko lice, Okolo, uspješno je postiglo glavni cilj projekta – uspostavu integriranog sustava usluga za valorizaciju kulturne i prirodne baštine – i to javno-privatnom suradnjom “malih” i “velikih”, ustanova, poduzeća, organizacija, udruga i poduzetnika. Novi kulturno-turistički proizvodi, unaprijeđene usluge i model Tjedna kulture življenja ostaju kao trajna vrijednost i velik potencijal, no kakva budućnost Okolu predstoji ostaje vidjeti.


Kontakt: Dora Biroš, press@poup.hr, +385 98 186 4539