Od celuloze do pejzaža - predstavljanje kolaža

  • 29.07. - 13.09.
  • 20:00
  • foaje kazališta

Predstavljanje kolažne instalacije: 29. 7. 2020. u 20 sati, foaje kazališta Poreč

 

Kolažna instalacija: Od celuloze do pejzaža, autorski rad polaznika radionice povodom 60. porečkog Annala

Veličina instalacije: 50m2

Voditelj radionice: Valter Černeka, mag.art.

Trajanje radionice: 6 dana (od 29. lipnja do 4. srpnja 2020.)

Dob polaznika: od 11 do 17 godina

Autori kolaža: Antea Blažević, Nika Brenko, David Fiškuš, Eva Fiškuš, Klara Gulić, Ulika Jedrejčić, Hana Kiš, Chiara Mačinić, Vittorio Emanuel Pilato, Roberta Radman, Marin Štefanec.

Kolaž i njegovi autori bit će uvršteni u katalog 60. Annala.

Namjera radionice: približiti suvremenu likovnu umjetnost djeci i mladima, kroz njih osnažiti ideju o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma

Cilj radionice: međugeneracijska suradnja, uvažavanje drugoga i timski rad

Organizator: Pučko otvoreno učilište Poreč

 

Besplatna likovna radionica za djecu i mlade idejno je pratila ovogodišnju temu Annala razmatrajući pojmove turizma, konzumacije prostora i selektiranja otpada.

Kolaž kao tehnika savršen je medij za interpretaciju misli pa je lijepljenjem raznobojnih papira, uglavnom starih turističkih promotivnih materijala, otvoren prostor za stvaranje novih informacija tekstom i omogućeno povezivanje književnosti, filozofije i likovne umjetnosti. Tako je papirnati otpad ponovo oživio u novoj funkciji te je kroz filter radionice smeće progovorilo jezikom umjetnosti.

Voditelj naglašava zahtjevnost izlagačkog prostora koji je sam po sebi ograničen, ali ujedno jako izazovan. „Preuzeo sam odgovornost da ispunimo cijelu konstrukciju u foajeu jednom cjelinom koja može zavladati, ali ne zagušiti prostor, gdje se djelo može čitati s distance ili izbliza, gdje je svatko dobio svoj prostor koji nema granica, već se povezuje-nadodaje na idućeg autora.“  Sagledavajući instalaciju u cijelosti može se razaznati zamišljeni instrument, valove, brod, trokut. Ako se priđe dovoljno blizu, može se pozabaviti bogatstvom detalja i tako iščitati autorsku individualnost u kolektivnom rukopisu.

„U  našem kolažu pronalazimo zvukove, putovanja i skloništa, valove, geometrijske oblike, prostorne planove naših krajolika i njihove neminovne izmjene. Polaznici su nacrtali oblike na velikom papiru uzimajući mjere s male skice koju smo napravili na ploči te ih samostalno pretvarali u omjer potreban za veliki format.“ Naglašava voditelj radionice ističući kako je on samo nadzirao i koordinirao rad polaznika i kako je instalacija samostalni timski rad svih polaznika.

„Zanimljivo mi je bilo što je većina polaznika došla s idejom da će napraviti kolaž koji će odnijeti kući, a kada su shvatili da radimo zajednički rad, bili su začuđeni te se u njima stvorila nova percepcija stvaralaštva i načina kako nastaje neki rad.“ Valter Černeka, mag. art., voditelj radionice.

 

Voditelj radionice Valter Černeka, mag. art. diplomirao je kiparstvo na Venecijanskoj akademiji, bavi se kiparstvom, litografijom i tehničkim uslugama vezanim za umjetnost. Djeluje kroz svoj obrt za likovne djelatnosti – MOT. Živi i radi u Banjolama.

Porečki Annale najstarija je izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, kontinuirano postoji već 60 godina. Specifičnost izložbe je što svake godine novi izbornik dobiva priliku organizirati izložbu – od teme do realizacije. Ovogodišnja je tema Annala - Lonely planet – putovanje u srce turizma, izbornica Leila Topić.

 

  1. Annale otvoren je od 6. kolovoza do 13. rujna 2020. u Istarskoj sabornici, Obala Matka Laginje 2, Poreč.

 

Na ovom događanju moguće je fotografiranje/snimanje, a u svrhu objave na internetskim stranicama, društvenim mrežama i u tiskovnim izdanjima Pučkog otvorenog učilišta Poreč kao organizatora i trećih strana i /ili trećih strana kao organizatora.

Ukoliko ne želite biti fotografirani/snimani molimo Vas da nas o tome obavijestite.

 

Lokacija
Vezana događanja