Porečdox 8

Print

porečdox banner 02

 

Program 8. Porečdoxa!

Video spot

youtube

 


ponedjeljak
22.10. 2018.

18.30  otvorenje festivala, moderator Đelo Hadžiselimović / foaje kina

19.00  koncert Techno Vikings  / foaje kina
Ulaz na koncert je slobodan.

Techno Vikings saksofonski je kvartet s dodatkom bubnjeva. Sviraju svu vrstu elektronske glazbe aranžiranu za ovu vrstu ansambla. Dakle, preuzimaju elektronsku glazbu i obrade je akustičnim instrumentima. Glavni je izazov pokušati reproducirati ili oponašati elektronske zvukove na saksofonima. Na koncu, ono što najviše vole je sretna gomila koja pleše na glazbu koju sviraju. Izvorni članovi benda su Petar Matošević - alt-saksofon, Paolo Gortan - tenor-saksofon, Luka Vrbanec - tenor-saksofon, Jurica Prodan - bariton-saksofon i Mathias Butul - bubnjevi.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

20.00  film PRIČA O CARRYJU GRANTU / Cary Grant, de l'autre côté du miroir , 2017.

/ kinodvorana POUP-a
cijena ulaznice: 25 kn
trajanje: 85 minuta
režija: Mark Kidel

zemlja: Francuska

Cary Grant, jedna od najvećih holivudskih zvijezda, veći dio svoga života borio se s vlastitim nesigurnostima. Pedesetih godina krenuo je na terapiju LSD-om kako bi istjerao svoje demone. Koristeći se tekstovima iz njegove neobjavljene autobiografije i novootkrivenim snimkama koje je snimio sam Grant, film istražuje njegovo putovanje do globalne slave.

Mark Kidel (London, 1947.) filmski je redatelj i glazbeni kritičar poznat po nizu portreta glazbenika te filmskih i videoumjetnika. Snimio je filmske portrete Johna Adamsa, Elvisa Costella, Boya Georgea, Billa Viole, Dereka Jarmana, Balthusa i mnogih drugih.

21.20 otvorenje izložbe fotografija Denisa Butorca HOMESICK / Mala galerija POUP-a (izožba ostaje otvorena do 27.10.2018., radno vrijeme galerije od 17.00 do 22.00)

"Odrastao sam u Slavoniji, u sredini u kojoj su uzgoj i ubijanje životinja u prehrambene svrhe višestoljetna tradicija. Samim time, ne samo da je prihvatljivo, već je i očekivano da djeca od najranije dobi budu uključena u cjelokupni proces kako bi se stečene vještine iznova prenijele na nove naraštaje. Budući da sam odmalena odbijao sudjelovanje, često sam nailazio na nerazumijevanje i uvrede. Revoltiran uvriježenim mnijenjem kako sposobnost da se ubije životinja može biti protumačena i kao potvrda muškosti, nastojim prevladati strah i gađenje te u ulozi pasivnog promatrača, prvi put nakon dugog vremena, prisustvujem činu klanja. Svjedočim toj nametnutoj dužnosti, istovremeno i društvenom događanju u kojem domaćin i pomagači potrebu za međusobnim dokazivanjem temelje na poricanju emocija. Poput kakve inicijacije, aranžiram posljedice tog rituala muškosti kako bih konzervirao neugodne uspomene i kreirao nove, ali ujedno uspostavio i novi model povezivanja s obitelji i sredinom u kojoj sam odrastao." D. Butorac

Denis Butorac rođen je 1992. Diplomirao je na preddiplomskom studiju snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno pohađa diplomski studij na Katedri za fotografiju pri istoimenom fakultetu. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada, a fotografije su mu bile izlagane na nekoliko skupnih izložbi. U rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom Homesick, u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala Organ Vida.

U svom umjetničkom radu fotografiju koristi kao medij kojim istražuje teme poput identiteta, obitelji i  tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad.

 

22.00 off program  film MESO, 2018. / kinodvorana POUP-a
ulaz slobodan

trajanje: 18 minuta
zemlja: Hrvatska

Tradicijski običaji Istre, pjev, gastroužici - sve to u drevnom ritualu svinjokolja ili prašćine. Što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova?

režija: Elvis Lenić
scenarij: Elvis Lenić
kamera: Elvis Lenić, Matija Debeljuh
montaža: Matija Debeljuh
oblikovanje zvuka: Martin Semenčić
glazba: Hrvoje Nikšić
producent: Dijana Mlađenović

Životopis:

Elvis Lenić rođen je 1971. u Puli. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio u brodogradilištu Uljanik, a trenutno predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula.

Stalni je filmski kritičar Glasa Istre, povremeno piše za Hrvatski filmski ljetopis. Objavljivao u kulturnom dvotjedniku Vijenac i filmskom časopisu Hollywood.

 

22.20  afterDox party  Stephanie Prekali / DJ set (Hr)  / cafe-bar Corner

 

utorak
23.10.2018.

9.00 i 10.50 
Školske matineje: ZEMLJA: JEDAN ČUDESAN DAN
OŠ Poreč i OŠ Finida

17.00 - 22.00
Izložba fotografija Denisa Butorca HOMESICK / Mala galerija POUP-a (izožba je otvorena do 27.10.2018.)

18.00   off program GDJE SI BIO ČETRDESET I ČETVRTE / kinodvorana POUP-a

trejler filma prikazan je na na 7. Porečdoxu
cijena ulaznice: 15 kn
režija: Mladen Đaković
trajanje: 43 minute
zemlja: Hrvatska

Mladen Đaković u suradnji je s Robertom Bezbradicom snimio dva dugometražna filma: "Zmajeve linije" i "Voda misterij života". Dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada za film "Voda misterij života" i "Ekvinocij".

Film "Gdje si bio četrdeset i četvrte" govori o skupini zaljubljenika u povijest, koji kroz airsoft sportske  susrete pokušavaju odati počast događajima s kraja Drugog svjetskog rata.

Ovi beskrajno zabavni entuzijasti vraćaju se tako u djetinjstvo kada je igranje rata bilo dio odrastanja.


18.30
 film HITLEROV HOLLYWOOD / Hitlers Hollywood, 2017. / kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Rüdiger Suchsland
trajanje: 105 minuta
zemlja: Danska

Između 1933. i 1945. godine u Njemačkoj je snimljeno oko tisuću dugometražnih filmova. Tek bi se neki od njih mogli opisati kao nacistička propaganda, a još bi ih se manje moglo shvatiti kao bezazlenu zabavu. Ovaj film proučava navedene naslove, ljude koji su ih stvarali, kao i način na koji su se stereotipi "neprijatelja" i vrijednosti ljubavi i mržnje kroz ekran usadili u umove gledatelja.

Rüdiger Suchsland (1968.) njemački je novinar na području kulture, filmski kritičar i redatelj. Prije Hitlerova Hollywooda snimio je From Caligari to Hitler (2015.), dokumentarni film o kinematografiji Weimarske Republike.

Festivali:
Film Fest Gent 2017., FEST International Film Festival 2018. (Jury Prize - Frontiers Section)

20.20  film SRBENKA / Srbenka, 2018.
/ kinodvorana POUP-a


cijena ulaznice: 25 kn
režija i scenarij: Nebojša Slijepčević
trajanje: 72 minute
zemlja: Hrvatska

Dvanaestogodišnja djevojčica Aleksandra Zec, po nacionalnosti Srpkinja, i njezina obitelj okrutno su ubijeni u Zagrebu tijekom zime 1991. godine. Počinitelji su ubrzo pronađeni, ali zbog političkih pritisaka nitko nije osuđen za zločin. Četvrt stoljeća kasnije kontroverzni kazališni redatelj Oliver Frljić režira predstavu o tome slučaju. Tijekom rada na predstavi na površinu izbijaju skrivene traume: probe se pretvaraju u kolektivnu psihoterapiju, a dvanaestogodišnja glumica Nina ima dojam kao da rat nije ni završio. Srbenka proučava kako se generacije rođene nakon jugoslavenskih ratova suočavaju s mračnim dijelovima svoje povijesti. Iako su krvavi sukobi završili prije više od dvadeset godina, ime "Srbin" za mnoge Hrvate još je sinonim za "neprijatelja". Zbog toga mnoga djeca srpskog podrijetla kriju svoju nacionalnost.

Nebojša Slijepčević (1973.) diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je mnoge epizode dokumentarnih TV-serija (Direkt, City Folk) i kreativne dokumentarce (Za 4 godine, O kravama i ljudima), koji su osvojili nagrade na festivalima poput Sarajevo Film festivala, ZagrebDoxa itd. Autor je i animiranog filma Pas/Zec (2011.), kratkometražnog igranog filma Kutija (2012.) i dugometražnog dokumentarca Gangster te voli (2013.). Potonji je osvojio mnoge nagrade, a prikazan je na Hot Docsu, u Karlovym Varyma i drugdje. Jedan je od predavača na Restartovim redovitim radionicama dokumentarnog filma.

21.30  afterDox party, Ex Yu rock slušaonica/ cafe-bar Corner

 

srijeda
24.10. 2018.

9.00 i 10.50
Školske matineje: ZEMLJA: JEDAN ČUDESAN DAN
OŠ Vižinada, OŠ Vrsar,  OŠ Višnjan, OŠ Kaštelir / kinodvorana POUP-a

17.00 - 22.00
Izložba fotografija Denisa Butorca  HOMESICK / Mala galerija POUP-a (izožba je otvorena do 27.10. 2018.)

17.30  off program  ISTRIANA JONES, PUTOPISNI SERIJAL / kinodvorana POUP-a

ulaz slobodan
redatelj: Željko Bobanović- Don Bobo i Mladen Đaković
zemlja: Hrvatska
trajanje: 25 minuta

Koncepcija cijelog serijala osmišljena je temeljem lika Istriana Jonesa, koji je glavni junak, istraživač i voditelj. Zamišljen je uz dozu autoironije, na što ukazuje i njegovo ime. Istriana Jones je djelomice osmišljen autobiografski. On je sredovječni muškarac i istraživač, koji obilaskom terena pronalazi dokaze, arheološke ostatke i primjere koji gledateljima otkrivaju i predočuju daleku prošlost na području Istre. Svaka će epizoda sadržvati široj javnosti, a nekad i znanstvenoj zajednici nepoznato otkriće, do kojeg sam došao u svojim istraživanjima. S druge strane, Istriana nam se pomalo predstavlja antijunakom, razbijajući klišeje naučno-popularnih serijala i drukčiji je od većine likova koje vidimo u sličnim serijalima, gdje je sve češći trend spretnih, fizički pristalih i vrlo stručnih likova koji gledateljima ostavljaju dojam da se nalaze pred nečim dramatičnim ili u neprekidnoj opasnosti. Serija od osam epizoda zamišljena je u formi putopisa, gdje Istriana Jones iz epizode u epizodu obilazi lokacije u Istri vezane za povijesnu temu koju u toj epizodi obrađuje. U tu svrhu se služi prolaskom Istriana Jonesa kroz atraktivne pejzaže snimane na raznolik način koristeći sve kadrove, usputnim pričama, humorom najčešće u vidu autoironije ili duhovite animacije, te animacijom u funkciji rekonstrukcije povijesnih spomenika kako bi ih gledatelji bolje doživjeli. Cijelu seriju prati prepoznatljiva autorska glazba.

18.30  film OASIS: SUPERSONIC / Oasis: Supersonic, 2017.
/ kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Mat Whitecross
trajanje: 122 min
zemlja: Velika Britanija

Oasis: Supersonic dokumentarni je film o megazvijezdama britanskog popa devedesetih, film koji jednako kvalitetno pokriva narativni, vizualni i tehnički aspekt cjelovečernjeg dramskog ugođaja.
Braća Liam i Noel Gallagher pojavili su se na muzičkoj sceni sredinom devedesetih kao jedan od najozbiljnijih maenstream-medija na svijetu. Međutim, iako na prvi pogled izuzetno popularni, braća Gallagher bili su vrlo omraženi u jednom ozbiljnijem krugu glazbenih poklonika. Iritirali su prepotentnom i napuhanom medijskom pojavom, uporno i dosljedno, iz nastupa u nastup, potencirajući status najboljeg benda u Velikoj Britaniji. To im je donijelo mnogo neprijatelja, ali je s druge strane trasiralo put ka statusu medijskih klaunova, koji privlače pažnju novinarskih ekipa gdjegod se nalazili.

Asif Kapadia, oscarom nagrađeni producent za film Amy i redatelj Mat Whitecross donose ovaj ključni i zabavni pogled na meteorski uspon Oasisa sredinom 90-ih. Film zaranja u promukli, brzi tempo rock and roll zvijezda, svijet naelektrizirane glazbe, divljeg razvrata, zavađene braće, ali je satkan i od nikad ranije viđenih koncertnih snimki, vrlo iskrenih intervjua te iz prve ruke ispričanog bratskog rivalstva, koje je prijetilo da rasturi band.

20.40  film WHITNEY: BITI SVOJA / Whitney: Can I Be Me, 2017.
/ kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Nick Broomfield, Rudi Dolezal
trajanje: 105 minuta
zemlja: Velika Britanija/SAD

Dokumentarist Nick Broomfield i legendarni redatelj glazbenih spotova Rudi Dolezal donose dosad neviđeni pogled na Whitney Houston u naponu slave te kirurški precizno seciraju silnice koje su dovele do njezine prerane smrti 2012., u dobi od 48 godina, nakon godina borbe s ovisnošću. Koja god bila tema - rasizam, religija, droga, seksualnost, sumnja u sebe, tračevi, suparništvo, nedovoljno obrazovanje, zahtjevi roditelja i industrije, turbulentan brak koji je punio naslovnice ili posljedice stresa na tako strastvenu pjevačicu - redatelji otkrivaju baš sve karte.

Nagrade i festivali:
Nantucket Film Festival 2017. - nagrada "Best storytelling in a documentary"
Tribeca Film Festival 2017. - program Spotlight Documentary
Sheffield Doc/Fest 2017.

Filmski autor Rudi Dolezal legenda je međunarodne glazbeno-dokumentarne scene koja već 25 godina surađuje s brojnim slavnim glazbenicima. Dva je puta bio nominiran za Grammyja.

Nick Broomfield nagrađivani je filmski autor poznat po filmovima 'Kurt & Courtney' (1998.), 'Aileen: Life and Death of a Serial Killer'(2003) i 'Tales of the Grim Sleeper' (2014.). U dugačkoj karijeri tijekom koje je snimio više od 20 filmova, bavio se temama kao što su propast urbanizma, maloljetnička delikvencija, prostitucija i senzacionalna suđenja za ubojstvo.

22.00  afterDox  party,  sessions by Small Lebowski (Poreč) / cafe-bar Corner

 

četvrtak
25. 10. 2018.

9.00 i 10.50
Školske matineje filma ZEMLJA: JEDAN ČUDESAN DAN
OŠ Lovreč, OŠ Tar, TOŠ B. Parentin, TOŠ Novigrad i OŠ Novigrad  
/ kinodvorana POUP-a


17.00 - 22.00
Izložba fotografija Denisa Butorca HOMESICK / Mala galerija POUP-a (izožba je otvorena do 27.10. 2018.)

18.00 off program  film DIJAGNOZA UMJETNOST, 2018. / kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 15 kn
zemlja: Hrvatska
režija: Željko Bobanović - Don Bobo i Sven Stilinović
trajanje: 54 min

Film istražuje temu umjetnosti i ludila kroz razgovore s umjetnicima koji imaju dijagnoze. Osim umjetnika o temi govore i jedan povjesničar umjetnosti -filozof i jedan psihijatar. Svi sudionici iznose svoje stavove i svoja iskustva, koja se često razlikuju. "Dijagnoza umjetnost" ne donosi konačne odgovore i rješenja, ne odgovara na pitanje je li umjetnost blagoslov ili prokletstvo, nego kroz subjektivne vizure otvara nova pitanja.

Autori:
Željko Bobanović - Don Bobo, multimedijski umjetnik
Sven Stilinović : konceptualni umjetnik, performer i fotograf
film je snimljen prema ideji Svena Stilinovića

19.00  film NOVI GIPSY KINGS / The new Gypsy kings, 2016.
/ kinodvorana POUP-a


cijena ulaznice: 25 kn
redatelj: Liviu Tipurita
zemlja: UK
trajanje: 59 minuta

Redatelj Liviu TIPURITA vodi nas u srce zadivljujućeg svijeta rumunjskih super bogatih romskih pop zvijezda, u svijet brzih auta, raskošnih kuća i podzemlja. Romska je zajednica jedna od najmarginaliziranijih i najobespravljenijih u Europi čija je glazba već godinama njihov najpoznatiji izvozni proizvod. Novi romski zvuk, poznat kao Manele, prolazi kroz cijelu zemlju. Zvijezde Manelea zarađuju i 20 tisuća eura za večer na bogatim svadbama, okupani kešom od strane gostiju. Njihovi video uratci dosežu i do milijun pogleda na YouTubeu. Manele je i vrlo kontroverzan, neki stihovi

 

------  SVJETSKA PREMIJERA   ------
20.00 film FAHRENHEIT 11/9, Fahrenheit 11/9, 2018.
/ kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Michael Moore
trajanje: 127 minuta
zemlja: SAD

Dokumentarni film Michaela Moorea Fahrenheit 11/9 provokativan je i komičan pogled na vrijeme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma referira se na dan u kojem je Trump proglašen novim predsjednikom SAD-a. Moore za film, koji je objavio uoči kongresnih izbora, kaže da istražuje dva najvažnija pitanja Trumpove ere: Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga.
Michael Moore rođen je u Flintu u Michiganu i prije upuštanja u svijet dokumentarnog filma radio je kao novinar. Za film Ludi za oružjem 2003. osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film, a dokumentarac Fahrenheit 9/11 (2004) o vladavini Georgea W. Busha najuspješniji je dokumentarac svih vremena.
Moore sam sebe opisuje kao liberala, kritizira globalizaciju, velike korporacije, oružje, rat u Iraku, bivšeg predsjednika Amerike George W. Busha, američki zdravstveni i bankarski sustav. Time magazin proglasio ga je 2005. godine jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Režirao je glazbene spotove za pjesme Sleep Now in the Fire i Testifys albuma The Battle of Los Angeles sastava Rage Against the Machine.

22.00 afterDox  party, stand up comedy  "Željko Pervan"  (Hr) / cafe-bar Corner

 

petak
26.10. 2018.

Školske matineje filma TKO BI REKAO: FANTAZIJE UMREŽENOG SVIJETA
SŠ Mate Balote i SŠ Antuna Štifanića
/ kinodvorana POUP-a


17.00 - 22.00
Izložba fotografija Denisa Butorca HOMESICK / Mala galerija POUP-a (izožba je otvorena do 27.10. 2018.)

18.00 film ZEMLJA: JEDAN ČUDESAN DAN / Earth: One Amazing Day, 2017.  / kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Richard Dale i Peter Webber
trajanje: 95 minuta
zemlja: Velika Britanija

Tijekom cijelog jednog dana film prati izlazak sunca s najviših planina, preko udaljenih otoka pa sve do egzotičnih i urbanih džungli. Zapanjujući kadrovi koje omogućuje najmodernija filmska tehnologija publiku upoznaju s nezaboravnim glavnim junacima ove priče: malom zebrom koja očajnički želi prijeći nabujalu rijeku, herojskim pingvinom koji se upušta u smrtonosnu avanturu kako bi nahranio svoju obitelj, krdom glavatih ugljarki koje vole uspravno spavati te ljenjivcem koji se nalazi u potrazi za ljubavlju. Ispričan duhovito, intimno, s emocijama i očaravajućim kinematografskim sjajem film na spektakularan način prikazuje kako je svaki dan ispunjen naoko neviđenim dramama i čudesima koje ne možemo niti zamisliti.

Richard Dale svoju je karijeru započeo na BBC-u prije no što je 2005. godine osnovao nezavisnu produkcijsku kompaniju Dangerous Films. Osvojio je prestižnu britansku nagradu BAFTA za dokumentarni film "The Human Body" 1999. godine. Međunarodni uspjeh postiže dokumentarcima "D-Day 6-6-44" (također nominacija za BAFTA-u), te "9/11 Inside the Twin Towers" i "Moonshot" koji su nominirani za prestižnu televizijsku nagradu Emmy u kategoriji najboljeg televizijskog filma. Dale je odigrao ključnu ulogu u transformaciji televizijskog sadržaja u globalne poslovne brendove.

Peter Webber je, kao samoprozvani filmofil, debitirao kratkim igranim filmom The Zebra Man, odmah nakon završetka studija. Dugometražnim filmom Djevojka s bisernom naušnicom 2003. Godine osvojio je kritiku i publiku. Godine 2007. režirao je film Hannibal Rising koji prati poznatog serijskog ubojicu Hannibala Lectera u mladim danima.


19.40 film ČOVJEK KOJI JE UKRAO BANKSYJA / The Man Who Stole Banksy / kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Marco Proserpio
uloge: Iggy Pop
trajanje: 93 min

Godine 2007. Banksy, svjetski poznat slikar uličnih murala, otputovao je u Palestinu te po cijelome gradu na zidovima i zgradama naslikao nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, samo je jedna osoba u tome vidjela poslovnu priliku. Lokalni bodibilder i vozač taksija, znan pod nadimkom Zvijer, osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko ponudi najviše novca. Dokumentarni film "The Man Who Stole Banksy" provokativna je priča o tome kako djela koja su nastala na ilegalan način legalno mogu biti ukradena i prodana te se naći u kolekciji. Dok gledatelji prate Banksyjev rad, oni istovremeno otkrivaju tajne tržišta umjetninama ukradenih zidova diljem svijeta. Riječ je o stiliziranom portretu javnog prostora, pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti, a ponajviše o tome što se događa kada se politika Srednjeg istoka susretne sa zapadnjačkim tržištem umjetninama.

Marco Proserpio talijanski je redatelj rodom iz Milana, a filmom, televizijom i reklamama bavi se od dvadesete godine svoga života, još iz vremena kada je započeo raditi za talijanski MTV. Nedugo potom započeo je režirati televizijske emisije, kratke igrane filmove te reklame, a njegovi najpoznatiji filmovi do danas su kratki igrani film Toys i dugometražni dokumentarac The Man Who Stole Banksy, s kojim se našao u službenoj kompeticiji filmskog festivala u Tribeci.

21.30 TEK STVORENO - predstavljanje murala pred Jedriličarskim klubom Horizont (šetnica prema Hotelu Pical)
autori murala: Lonac i Chez 186

Lonac je tridesetogodišnji diplomant likovne akademije, nevjerojatne radne etike i s posebnom ljubavi za aerosol i kvalitetno zaravnati zid, koji može bit nosivi ili nenosivi, unutarnji ili vanjski, bilo gdje u svijetu. Svaki će taj zid dobiti jednako kvalitetan tretman od ovog čovjeka, koji kroz upotrebu pseudonima želi da se slučajni pronalazač ovakvog rada fokusira više na djelo nego na autora iza njega.
"Izlaganje djela gledam kao pričanje vica. Najgluplje je najaviti vic. Trebaš ga staviti u kontekst, te bez najave ispričati priču. Tada ćeš dobiti najiskreniju reakciju. Isto tako može biti i s radovima, zbog čega najčešće slikam na zidovima nekih zapuštenih sklopova, tamo gdje se najmanje očekuje rad na koji je potrošeno tjedan dana il' više… I nije bitno da ga uživo vide svi, ali oni koji ga nađu, mislim da će ga iskrenije pohvaliti, popljuvati pošarati ili totalno ignorirati." Lonac

Bitne izložbe i festivali urbane umjetnosti

2018. Samostalna izložba "Ljeto u gradu", galerija Zilik, Karlovac
Samostalna izložba "Strange Tales"- Think Space Gallery, Los Angeles
"Mural Istanbul"- Istanbul, Turska- street art festival
"Street Art Boulogne Sur Mer"- Boulogne Sur Mer, Francuska- Street art festival

2017. Skupna izložba "Graffiti na Gradele", Studenstki Centar
"Wallskar Festival", Nanxian, Kina- street art festival
"Grenoble Street Art Festival", Grenoble, Francuska
"Graffiti na Gradele"- Bol- street art festival
"Arte Publica Leiria"- Leiria, Portugal, street art festival
"No Limit"- Boras, Švedska, street art festival
Skupna izložba "There Are No Limits"- Boras, Švedska
Skupna izložba " 36 Mountains", HDLU, Zagreb

2016. Skupna izložba "Retroperspektiva"-HDLU-Zagreb
"Memorie Urbane"- Cassino, Italija- street art festival
"Re-think Sisak"- Sisak- street art festival
"Graffiti na Gradele"- Bol- street art festival
"Ohoho Festival"-Zagreb-AKC Medika- street art festival
"Canvas Outdoor Museum"-Florida- street art festival

2015. "Ohoho Festival"- Zagreb- AKC Medika- street art festival
Festival "Upfest"- Bristol- street art festival
Festival "Betonfest"- Sarajevo- street art festival
Festival "Boombarstick"-Vodnjan- street art festival
2014. "Flaster Jam"- Banja Luka- street art festival
"Ohoho Festival"-Zagreb-AKC Medika- street art festival
Napušteni prostor Hebrangova 5-Zagreb- Platforma P_3
Bauerova 21- Zagreb- Platforma P_3
2013. Sand, Sea & Spray- Blackpool- street art festival
Samostalna izložba- Platforma P_3, Galerija Kranjčar- Zagreb

2012. Art performans sa Igorom Grubićem; "You won't fool children of the revolution"
na otvorenju Muzeja Suvremene Umjetnosti u Zagrebu
Galerija SC- Zagreb- Mural "Family portrait"
Blackpool Illuminations Festival -Blackpool- street art festival

2011. Galerija Modulor- Trešnjevački salon
Skupna izložba "Oktogon"- Komiža2010. MUU- Oslikavanje Branimirove ulice- street art festival
Skupna izložba "Crtatlon" -ALU Zagreb
predavanja i radionice:

2012. Predavanje i radionica grafita i street arta u O.Š. Tin Ujević u Zagrebu
2013. Predavanje i street art radionica u domu A.G.Matoš u Zagrebu (dio diplomskog rada)
2015. Predavanje u Centru za kulturu i film Augusta Cesarca u Zagrebu
2016. Predavanje o street artu u Lazaretima, Dubrovnik
2017. Predavanje u MSU u Zagrebu
2018. Predavanje u sklopu međunarodnog festivala ilustracije "36 Mountains"
Graffiti radionica u sklopu zimske likovne kolonije ZILIK, KarlovacChez 186 je hrvatski graffiti umjetnik s velikim umjetničkim profesionalnim iskustvom u domovini i u inozemstvu. Stvara graffite od kasnih 1990-ih te je ostvario nebrojeno mnogo samoiniciranih i naručenih projekata na ulici, pokretne objekte te radove nastale u ateljeu. Njegova umjetnost prvenstveno je definirana jarkim, živim bojama, apstraktnim i fluidnim prikazima koja u posljednje vrijeme uspješno prenosi sa zida ulice u atelje i na platno. Tipografski radovi označeni su jarkim bojama i teško ih je ne primijetiti. Stvara radove u medijima sitotiska, drvoreza, spreja na platnu, zidno oslikavanje, crtanja, ilustracije, instalacije, video mappinga i video instalacije. Kreirao je javne umjetničke radove u brojnim hrvatskim gradovima i širom Europe.

Reference i suradnje

Surađivao je s većinom hrvatskih street art i graffiti umjetnika na brojnim festivalima kao što su :
Meeting of styles, Graffiti na gradele, Visualia Festival u Puli, Xstatic Festival u Splitu, Ohoho festival, IFCC, Independent festival of creative communication u Zagrebu, MUU (Museum od Street Art) u Zagrebu, Outlook u Puli, Nema labavo Festival u Splitu i u nekoliko europskih festivala kao što su Festival Dev9t! u Beogradu, Med štiri stene u Ljubljani, Balkan express u Sarajevu i Street Art Festival u Luxembourgu.
Također je ostvario brojne radove kroz suradnje s brojnim hrvatskim institucijama, muzejima, galerijama i udrugama tijekom posljednjih pet godina. Radove koje je napravio napravio još uvijek krase zidove Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kulturnog centra KNAP, Studentskog centra u Zagrebu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Lazareta u Dubrovniku. Također je ostvario iznimno mnogo radova u suradnji s neprofitnim organizacijama kao što su Boonika - platforma vizualnog dijaloga, AKC Attack i Graffiti na gradele. Jedan je od osnivača i inicijatora prve hrvatske street art galerije - Galerija Siva, te je glavni organizator GrafFest-a u Slavonskom Brodu te Ohoho festivala u Zagrebu.
IZLOŽBE & PUBLIKACIJE
BooEx izložba; Boonika - platforma vizualnog dijaloga, samostalna izložba
'The Year of Chaos'; Siva Gallery, AKC Medika, samostalna izložba
'Colors not Dollars'; samostalna izložba Univerzalnom ateljeu uličnih umjetnosti, Ljubljana, Slovenija
'…u nastajanju…/…in the making…'; grupna izložba Lazareti galerija, Dubrovnik
'Chez186'; Siva galerija, AKC Attack, Zagreb, samostalna izložba
Street Art Karnewal; putujuća grupna izložba, Vukovar, Pula, Zagreb i Lovinac
'Medika putuje'; putujuća grupna izložba, Šibenik i Split
'Trash Will Smash'; interaktivna grupna izložba, 2. i 3. izdanje
'Graffiti na gradele'; grupna izložba, Gallery Siva
Plakatiranje, Vizkultura publikacija
Jutarnji list; dnevne novine
Večernji list; dnevne novine
Globus; hrvatski tjednik
Juxtapose; Street Art online magazin
Journal; Lifestyle online magazin
Zagreb Street Art knjiga
Switch Pages magazin
Croatia Airlines inflight magazin


 

subota
27. 10. 2018.


17.00 - 22.00
Izložba fotografija Denisa Butorca HOMESICK (izožba je otvorena do 27.10.2018.) / Mala galerija POUP-a

17.00  projekcije filmova polaznika ovogodišnjih filmskih radionica Porečdoxa (animacije filma i Production in) / kinodvorana POUP-a

18.00  film Olancho / Olancho, 2017.
/ kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
režija: Christopher Valdes, Theodore Griswold
trajanje: 72 minute
zemlja: SAD

Kada pjesma koju je napisao razljuti opasni narkokartel, Manuel biva prisiljen napustiti svoj dom u Hondurasu i otići u Sjedinjene Američke Države. U programu radija u Sjevernoj Karolini Manuel priča o svome bijegu od smrti i opisuje izazove prilagodbe novome svijetu u kojem je ilegalni imigrant.

19.20  film RED PILL / Red pill, 2017./ kinodvorana POUP-a

cijena ulaznice: 25 kn
trajanje: 117 min
režija: Cassie Jaye
zemlja: SAD

Film prati putovanje Cassie Jaye dok istražuje zagonetnu udrugu Men's rights movement (MRM), ili u prijevodu Pokret za muška prava. Film istražuje današnji rat između spolova u kojem članovi pokreta borbe za muška prava iznose činjenice i dokaze koji potkopavaju današnji pokret radikalnog feminizma i pokazuju kako nije sve onakvim kakvim se čini, te se pita koja je budućnost u ravnopravnosti među spolovima.

Cassie Jaye rođena je u Fort Sillu u Sjedinjenim Američkim Državama u Oklahomi, ali većinu svog djetinjstva provela je u Brier, Washingtonu. Kada je Jaye imala 8 godina, počela je glumiti u tvrtki Taproot Theatre u Seattleu. U 15. godini preselila se u Las Vegas, gdje je nastupala na filmu prije no što je odlučila preseliti se u Los Angeles u18. godini. Od 2004. do 2008. godine glumila je u brojnim nezavisnim filmovima i reklamama u Los Angelesu. U veljači 2008. osnovala je Jaye Bird Productions i režirala svoj prvi dugometražni dokumentarac "Daddy I Do". Jayin najnoviji dokumentarni film The Red Pill prati njen put upoznavanja Pokreta za muška prava.

21.00 koncert Letronika

Letronika - novi veliki bend
Rijetki glazbenik, bez obzira na staž i iskustvo, voli da se njegov novi bend/projekt, nastao suradnjom više iskusnih i poznatih glazbenika, naziva super-grupom. Međutim, kada je u pitanju Đana Šegon (Kultura, SuperNeon, Free Tibet), Marko Kalčić (Ruiz, Barbari), Goran Salvi (Nola, Barbari) te najtraženiji producentski tandem danas u Hrvatskoj (Jura Ferina i Pavle Miholjević - Svadbas), u najmanju ruku treba obratiti pažnju na njih i njihovu suradnju ostvarenu pod imenom Letronika. Ova iskusna ekipa trenutno radi na albumu Fancy things… you don't have at home.
Publici će se uskoro predstaviti singlom Love. Pjesma izuzetno plesnog ritma u elektro indie pop maniri s naglašenim grooevom, a zbog svoje radiofoničnosti vrlo vjerojatno i prvi veliki hit grupe Letronika.

23.00 BOSNYAK / electronic live act

Dario Bošnjak (Bosnyak) - iza sebe broji petnaestak godina dj-inga i nešto manje produciranja različitih žanrova elektroničke glazbe. Sama ideja o izvođenju vlastite glazbe nastala je u tinejdžerskoj dob, a evoluirala je kroz različite oblike bavljenja glazbom. Detroit i Napoli techno s jedne strane, hip-hop i soul s druge dobro su poslužili kao inspiracija, dok znatiželja i geek pristup pridonose razvoju vještina i tehnike.
Radeći na raznim projektima (Greenfield, Fanatiks, Dispoise ) izgradio je iskustvo koje ga dovodi do trenutne destinacije u svom glazbenom izričaju, a radi se o live nastupu.
Live kao takav nekad uključuje nasumične ideje i pjesme, često nedovršene koji svoju finalnu
notu dobivaju upravo u live izvedbi ili tijekom pripreme za nastup, a ponekad je to jasno formirana priča koja ima svoj rasplet s pokojim iznenađenjem.
Hibridno baziran setup (analogno-digitalni) otvara cijeli svijet novih mogućnosti, a kako sklonosti prema eksperimentiranju ne manjka, setup gotovo nikad nije isti kao ni žanrovska kategorizacija.
Nekad house, nekad techno, ponekad hip-hop, a zašto ne i electro?

 

 

 

 

INFO

Voditelj projekta
Aleksandar Poropat

Kino blagajnik
Kristina Kuci

Pučko otvoreno učilište Poreč
Narodni trg 1., 52440 POREČ

web: www.poup.hr
e-mail: aleksandar.poropat@poup.hr
office phone: +385 52 887 218
gsm: +385 91 432 2634

 

Arhiv

7. Porečdox (2017.)
6. Porečdox (2016.)

5. Porečdox (2015.)

4. Porečdox (2014.)

3. Porečdox (2012.)

2. Porečdox (2011.)
1. Porečdox (2010.)