6. Poreč Dox

Print

 

 

Programska knjižica

Dobrodošli na 6. Poreč Dox!

Od 7. do 12. 11. u kino dvorani POUP-a uz moderatora Đelu Hadžiselimovića uživamo u odabranim dokumentarnim filmovima novije domaće i strane produkcije. Osim filmskog programa, u kojemu će svatko moći pronaći nešto za sebe, pripremili smo vam radionicu produkcije filma, izložbu fotografija Borka Vukosava "Grad", druženje s redateljima i drugim zanimljivim gostima te AfterDox partyje. Festival će koncertom zatvoriti glazbena skupina Elemental.

Iz filmskog programa izdvajamo hrvatsku premijeru filma "Kako postati Zlatan" / "Becoming Zlatan" (Gertten & Gertten, 110') koji prati životnu priču slavnog nogometaša Zlatana Ibrahimovića. Inovativan i intiman dokumentarni film "Kurt Cobain: Montage of Heck" (Morgen, 145') predstavlja grunge ikonu u sasvim novom svijetlu i jedini je potpuno ovlašteni Cobainov filmski portret. Upoznajemo i jednog od najboljih glumaca svih vremena, Marlona Branda, u filmu "Poslušaj me, Marlon" / "Listen to me Marlon" (Riley,103').

U HRT-ovu dokumentarcu "Zašto dama sjedi sama" (49') scenaristice i redateljice Tanje Kanceljak, pet mladih, obrazovanih i zaposlenih žena otkriva zašto su bez partnera. Gledamo i "Sonitu" (Ghaemmaghami, 90'), priču o afganistanskoj izbjeglici koja pokušava izbjeći dogovoreni brak i postati glazbenica te "Ja mogu da govorim" (Skenderagić, 35') na temu mucanja. "Osvjetljivač zvuka" (Ćapin, 47') dokumentarni je film o vrsnom lautašu i gitaristu Edinu Karamazovu poznatom po suradnji sa Stingom.

Matthew Heineman nas vodi duboko u svijet metamfetamina i oružja duž meksičko-američke granice u filmu "Zemlja kartela" / "Cartel Land" (100'), a Read i Franchetti  iza kulisa Boljšoj teatra ("Boljšoj Babilon" / "Bolshoi Babylon", 86').

U off-programu gledamo nagrađene filmove 14. Liburnia film festivala, film "Na plaži" (24') Gorana Škofića iz ciklusa autora Tornaj se doma / Torna casa i projekcije radova polaznika filmske radionice. Radionica produkcije filma na temu "Na filmu ribari - riba na filmu" održava se vikendima od 21.10. do 9.11. pod vodstvom Petera Purga s Visoke škole za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici (SLO). Visoka škola za umjetnost prikazat će i odabrane dokumentarne filmove svojih najuspješnijih studenata.

Razgovaramo s Mladenom Vušurovićem, direktorom Beldocsa (SRB), Istarskom kulturnom agencijom, Mirjanom Hrgom i Robertom Zuberom. Hrga nas filmom "Prvi put" (51') vraća u Atlantu '96., gdje je rukometna reprezentacija Hrvatskoj donijela prvo olimpijsko zlato. Zuber i Pulić u filmu "Kandidat" (62') prikazuju hrvatsku stvarnost kroz izbore za predstavnika stanara u jednoj zagrebačkoj zgradi.

Uz degustaciju menija Morska kuharica koju nam priprema SŠ "Antun Štifanić" iz Poreča, a sponzoriraju Vina Damjanić, udruga LAGUR "Istarski švoj" prezentira hvalevrijedan pilot projekt "More od malih nogu". Ovom se inicijativom u školske jelovnike pokušava uvesti više lokalnih morskih proizvoda i promovira se zdravija prehrana za učenike.  

Svakodnevno nakon projekcija čekaju nas AfterDox partyji u Caffe baru Corner. Festival zatvara Elemental koncertom ispred zgrade POUP-a 12. studenog. Izložba fotografija Borka Vukosava "Grad" ostaje otvorena do 19.11. i može se pogledati u Maloj galeriji POUP-a.

Organizirane školske matineje: UTO-ČET, 8:00-15:00 h

Pratiti nas možete na našoj Facebook stranici.

Promotivni video 6. Poreč Doxa: http://bit.ly/PorečDOXtrailer

 

 

 

Program

 

Ponedjeljak
7.11.2016.

18.00h Otvorenje 6. POREČDOX-a Međunarodnog Festivala Dokumentarnog Filma,
moderator Đelo Hadžiselimović / Kino dvorana POUP

18.30h film POSLUŠAJ ME, MARLON / LISTEN TO ME MARLON, Stevan Riley, 103 min, Velika Britanija
Kino dvorana POUP
ulaznica: 25 kn

"Moja duša je privatno mjesto." - Marlon Brando
On je, prema mišljenju velikog broja ljubitelja filma, najveći glumac u povijesti sedme umjetnosti. On je buntovnik i seks simbol, karizmatičan i kontroverzan. Mafijaški kum, divljak i zavodnik. Buntovnik i ljubavnik. Slavu koju je stekao neponovljivim glumačkim izvedbama nikada nije želio; glumac je postao slučajno i teret medija teško je podnosio. On je SADu, američkom društvu u lice rekao da snove ne prodaje samo Hollywood. Snove, iluzije zapravo noćne more o američkoj prošlosti i sadašnjosti dio su američke svakodnevice koje kreiraju politika i mediji. Dominantan i nedodirljiv na filmu, osjećajan i emotivno izranjavan u privatnom životu, vječni izazov za novinare. On je Marlon Brando, a "Poslušaj me, Marlon" intrigantno je i do sada neviđeno putovanje kroz život glumačkog velikana. Životni put Marlona Branda tematiziran je odnosno prikazan u knjigama, novinarskim istraživanjima i razgovorima s glumcem. Dokumentarni film redatelja Stevana Riley poseban je i potpuno drugačiji od svih dosadašnjih priča o Brandu. Riley je došao u posjed tajnih audio zapisa na kojima su zabilježena Brandova razmišljanja o životu i karijeri. Audio dnevnik Brando je vodio pedesetak godina, sadrži više od 300 sati materijala. Riley je, prema vlastitom priznanju. imao težak zadatak odabrati najzanimljivije dijelove za film. Odabrano, redatelj je kombinirao s isječima iz filmova te glumčevim nastupima u javnosti. Tako je nastao dokumentarni film o glumcu u kojem je narator isti taj, danas pokojni, glumac. Doista nesvakidašnji komadić filmske povijesti.

Stevan Rileyje britanski filmski redatelj, producent, urednik i pisac. Školovao se na Sveučilištu u Oxfordu, gdje je studirao modernu povijest. Njegovi filmovi su Blue Blood (2006); Vatra u Babilonu (2010); Sve ili ništa (2012); a slušaj me Marlon (2015). Riley-jev je prvi dokumentarac Rave Against the Machine (2002) koji istražuje underground scenu u Sarajevu za vrijeme rata u Bosni.


20:30h Otvorenje izložbe fotografija "Grad"
Borko Vukosav / Mala Galerija POUP
(izožba ostaje otvorena do 19.11.2016. pon-sub/ 18h-22h)

21.00h film JA MOGU DA GOVORIM / I CAN SPEAK, Mirza Skenderagić, 35 min, Bosna i Hercegovina
Kino dvorana POUP
ulaznica: 15 kn

28-godišnji Mirza, koji nikada nije pokušao da liječi svoju govornu manu mucanja, odlazi kod logopeda i otpočinje terapiju. U međuvremenu, pronalazi četiti osobe različitih starosnih dobi (dječaka, glumca, čistačicu, pjesnika), koje također mucaju, i zajedno sa njima kreće u njihove prošlosti, do trenutka kada su počeli mucati. Govoreći o sebi i svojim problemima, oni se sjećaju, pronalaze sjećanja koja su potisnuli i popravljaju ih. Njihovo putovanje u prošlost postaje sklapanje životnih albuma, a mjesta fotografija, preuzimaju zvučni zapisi njihovih glasova.

Mirza Skenderagić, je rođen u Sarajevu 1986. Završio je Fakultet političkih znanosti u Sarajevu, na kojem je diplomirao novonarstvo 2009. godine. Trenutno je apsolvent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za Dramaturgiju. 2014. godine je proglašen učenikom generacije, a sve četiri godine studija osvajao je stipendiju za najveći prosjek ocjena na klasi. Također, dobitnik je kantonalnih i opčinskih stipendija tokom studija.

 

21.45h  OFF PROGRAM:Ciklus autora "Tornaj se doma-Torna casa"

je platforma Pučkog otvorenog učilišta pomoću koje će se otvoriti prostor za predstavljanje autora.

Kroz Ciklus autora "Tornaj se doma-Torna casa" želi se stvoriti prostor i prilika da se autori koji svoje karijere stvaraju izvan našeg grada, s radošću i posebnim osjećajem prema sredini, koja je jedna od stanica njihovog umjetničkog putovanja, vrate i pokažu što su novo napravili. Na taj način se stvara nova komunikacija između građana i autora, prijateljska ali i poslovna, stvaraju se uvjeti da se s radošću "tornaš doma", na par dana, na godinu, na duže.

NA PLAŽI / ON THE BEACH, Gran Škofić, 24 min, Hrvatska
Kino dvorana POUP
ulaz besplatan

Jedan kadar. Jedno more, jedno nebo i jedna plaža. I puno ljudi koji nekamo odlaze. Neki nešto traže, drugi nešto čekaju. Neki šute, neki razgovaraju. Neki su sami, drugi su u društvu, treći nisu tu. Neki nešto čuju, drugi se pretvaraju. Neki nisu sigurni jesu li sve to već vidjeli, drugi misle da je nekad bilo drugačije. Neki traže nešto bolje, drugi sjede u kinu i gledaju ih kako odlaze.

Goran Škofić
Upotreba tijela te njegova kontrola i manipulacija u medijima fotografije, filma, videa i multimedijalih instalacija glavne su karakteristike u radu multimedijalnog umjetnika Gorana Škofića (Pula, 1979.). Korištenjem mogućnosti pokretnih slika te medijske transformacije prostora, Škofić u svojim radovima razmatra društvene deformacije i razne apsurde svakodnevnice u kojima je između ostalih i on sâm protagonist. Iako obrađuje ozbiljne teme, kroz radove se često provlače doze humora i autoironije. Nakon završetka Umjetničke akademije u Splitu, Škofić svoj umjetnički i istraživački rad nastavlja na rezidencijama u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi radovi redovito se prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Tekstovi, vizualna dokumentacija te kompletna biografija umjetnika nalaze se na autorovoj internetskoj stranici.

 

22.30h AftetrDox party, "Big Wave"
(Pula/HR) / Cafe bar Corner

 

Utorak
8.11.2016.

08.00h-15.00h  Organizirane edukativne projekcije

Za osnovne i srednje škole / Kino dvorana POUP

17.00h-21.00h Izložba fotografija "Grad" Borko Vukosav / Mala Galerija POUP
(izožba ostaje otvorena do 19.11.2016. pon-sub)

18.00h film ZAŠTO DAMA SJEDI SAMA,Tanje Kanceljak,  49,  Hrvatska
Kino dvorana POUP
ulaznica: 15 kn

HRT-ova dokumentarnoga filma  scenaristice i redateljice Tanje Kanceljak Zašto dama sjedi sama? U filmu pratimo priče pet mladih žena koje su bez partnera i koje otvoreno govore zašto je tako. Nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), film govori o sve većemu broju slobodnih djevojaka koje unatoč obrazovanju, stalnomu radnom odnosu, dobroj situiranosti, voljom za druženjem i izlascima, ne mogu pronaći odgovarajućega partnera. "Mladi se sve teže odlučuju na zajednički život i sve im je važnija njihova samostalnost. No, postavlja se pitanje žele li to uistinu ili su muškarci izgubili hrabrost, a žene postale snažne i same sebi dovoljne? Ovo je trend koji nije prisutan samo u Hrvatskoj, ovo je univerzalna i sve češća priča", kaže Tanja Kanceljak. Scenaristica i redateljica filma Zašto dama sjedi sama? je Tanja Kanceljak, direktor fotografije je Davorin Gecl, montažer Zdravko Borko, za korekciju boje bila je zadužena Iva Blašković, skladatelj je Matej Meštrović, a asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić.

 Tanja Kanceljakrođena je u Zagrebu 1966. Diplomirala je novinarstvo na Zagrebačkom Sveučilištu. Nakon 5 godina rada na Radiu 101. nastavlja rad na Hrvatskoj radio-televiziji.  Trenutno radi u dokumentarnom programu HRTa kao scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova. Dobitnica  više nagrada na festivalima dokumentrnog filma. Sudjelovala je na više različitih edukativnih radionica, seminara i foruma za medije koje su organizirale različite institucije (Croatian Radio  Television, France 3, BBC, Discovery Channel - Almost Real in Munich, ERNO, Tromso University and the European Documentary Network), te na više  pitching foruma (Thessaloniki, Greece;  Tallinn, Estonia; Bergen, Norway).

 


19:00h OFF PROGRAM: LIBURNIA UPLOVLJAVA,
pobjednički filmovi Liburnia Film Festivala
+ nakon projekcija druženje sa IKA-om
Istarska Kulturna Agencija,
Kino dvorana POUP

Program Liburnia uplovljava, turneja pobjedničkih filmova s prethodnog izdanja festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala (kolovoz, Opatija) pokrenut je 2014. godine je s tendencijom da se najbolje hrvatske dokumentarce dovede u gradove i mjesta koji nemaju kino ili prilike vidjeti što se događa s domaćom dokumentarnom produkcijom, te zbog dodatne promocije hrvatskog dokumentarca.

film KRATKI OBITELJSKI FILM,Igor Bezinović, 21 min, Hrvatska
kino dvorana POUP
ulaz besplatan

Marica živi sa sinom Đurom. Prije nekoliko godina osuđena je zbog napada nožem na snahu. Dvije godine odležala je u ženskoj kaznionici, a ostatak kazne odslužila je pod probacijskim nadzorom kod kuće. Snaha više ne živi s njima…

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je desetak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada (prikazan na ZagrebDoxu 2012). ZagrebDox je prikazao i sljedeće njegove filmove: Veruda - film o Bojanu (2015), Čekanje (2013), TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje (2010) i Natprosječan (2008). Bezinović je bio član Malog žirija na ZagrebDoxu 2011. godine.

 

Film TURIZAM!,Tonći Gaćina, 52 min, Hrvatska
ulaz besplatan

"Turizam!" je film o vještim lovcima, njihovom plijenu koji ništa ne sluti, kao i o diskretnim sakupljačima koji su tu da pokupe ono što preostane. Svako ljeto mjesta na hrvatskoj obali udvostruče broj stanovnika kroz turističke posjete sa svih strana svijeta. Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često doima i kao jedina. Diljem Jadrana niču, ponekad iz ničega, raznovrsni sadržaji namjenjeni da upotpune tzv. turističku ponudu. Dok jedni love i uzgajaju ribu, drugi je spremaju, treći pak zabavljaju goste…  Životni krug kao da ne prestaje; identiteti, emocije i rezultati transcendiraju s mjesta na mjesto, s lokacije na lokaciju.

 

Tonći Gaćina rođen je 1983. godine u Splitu. Godine 2010. završava studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video. Iste godine upisuje Diplomski studij filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Dokumentarni film, gdje i sada studira. Član je izvršnog odbora Kino Kluba Split. Filmovi su mu prikazivani i nagrađivani na festivalima u Hrvatskoj i Europi. Osim autorskih projekata radi i na namjenskim filmovima kao snimatelj, redatelj i montažer.20.30h film KANDIDAT, Tomislav Pulić, Robert Tomić Zuber, 62 min, Hrvatska
Kino dvorana POUP
ulaznica: 25 kn

+ nakon filma druženje sa redateljem Robertom Zuberom, moderator Đelo Hadžiselimović / foaje kina
Prikaz domaće stvarnosti kroz zbivanja u jednoj zagrebačkoj zgradi. Tomislav P. (42) suvlasnik je u jednom zagrebačkom neboderu. Motiviran slučajnim dolaskom na sastanak suvlasnika, onime što je tada doživio i "ratom" obavijestima na oglasnoj tabli zgrade između dvaju kandidata za predstavnika stanara, odluči malo dublje zagrepsti u odnose u zgradi, zajednička sredstva i njihovo trošenje. Istovremeno, predizborna godina na parlamentarnoj razini sve više udara ritam stambenog izbornog procesa u njegovoj zgradi. Zajednička sredstva, razdjelnici, oštećeni limovi i derutnost zgrade pitanja su koja ustupaju mjesto onima koji traže odgovor gdje si bio '91, jesi li desni ili lijevi, naš ili njihov. Izbori naoko niskih tenzija postaju upravo suprotno. Nižu se svakodnevni prevrati, koji unose sve veći nemir među stanare zgrade Tomislava P.

Tomislav Pulić,rođen je 1972. u Šibeniku. Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1998.  godine. Na HRT-u radi od 1992. Njegove rukovoditeljske godine kulminiraju mjestima Glavnog producenta HTV-a od 2009. do 2011. i direktora ORFEJ-a od 2011. do 2013. godine. Od 2013. do danas izvršni je producent PO kultura, umjetnost i religija. Kandidat je njegov debitantski film.

Robert Tomić Zuber, rođen je 1976. godine u Puli. Radi kao novinar i urednik u tiskanim medijima, na radiju i televiziji, a trenutačno je zaposlen na HRT-u, gdje se ponajviše bavi socijalnim temama. Godine 2001. režirao je Dreams from a Railway Station, u kojem je zabilježio trodnevni boravak i dobrotvorni koncert Đorđa Balaševića u pulskoj Areni. Dokumentarac Slučajni sin (2007) prikazan je na ZagrebDoxu 2008, a Mila traži Senidu (2010) 2014. godine.22.00h AfterDox  party, "DJ David" (Poreč/HR) / Cafe bar Corner

 

Srijeda
9.11.2016.

08.00h-15.00h  Organizirane edukativne projekcije

Za osnovne i srednje škole / Kino dvorana POUP

17.00h-21.00h Izložba fotografija "Grad" Borko Vukosav / Mala Galerija POUP
(izožba ostaje otvorena do 19.11.2016. pon-sub)

 

18:00h - OFF PROGRAM:Projekcija radova polaznika vikend radionica produkcije filma (21.10.-9.11.2016.)
tema
NA FILMU RIBARI - RIBA NA FILMU
kino dvorana POUP

+ nakon projekcija prezentacija pilot projekta
"More od malih nogu"
/ Udruga LAGUR "Istarski švoj", gost Peter Purg, voditelj vikend radionice,
foaje kina


Pilot projekt "More od malih nogu" usmjeren je na poticanje konzumacije, po mogućnosti svježe lokalne, ribe i drugih morskih organizama u obrazovnim institucijama (jaslice, vrtiće i osnovne škole) s ciljem promicanja poželjnih prehrambenih navika od najranije dobi.

 

Udruga LAGUR "Istarski švoj"

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu "Istarski švoj"  (LAGUR "Istarski švoj") je udruga osnovana u prosincu 2015. godine. LAGUR djeluje na području gradova Pazina i Poreča te općina Vrsara, Funtane, Tar-Vabrige, Tinjana i Višnjana. Poseban je to oblik organizacije s ciljem poticanja napretka razvoja ribarskog gospodarstva i lokalne zajednice u svrhu poticanja održivog razvoja. LAGUR će koristiti sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u programskom razdoblju 2014. - 2020.

  + degustacija menija "Morska kuharica", priprema S.Š. "Antun Štifanić" Poreč / foaje kina

 

20.30h film ZEMLJA KARTELA /CARTEL LAND, Matthew Heineman, 100 min, SAD, srpski titlovi
Kino dvorana POUP
ulaznica: 25 kn

Svake godine broj poginulih u ratu protiv droge duž meksičko-američke granice nesmiljeno raste. Vlada ne može jamčiti sigurnost pograničnog područja i stanovnici ne vide drugi izlaz osim uzeti stvar u svoje ruke. Stavivši život na kocku, redatelj Matthew Heineman prati dvije skupine boraca protiv kartela. S meksičke strane tu su šarmantni liječnik Jose Mireles i članovi njegove samoobrambene jedinice (autodefensas), a s američke veteran i bivši ovisnik Tim Nailer Foley, koji slijedi meksičke useljenike i krijumčare po negostoljubivoj pustinji Arizone, a zatim ih predaje vlastima. Heineman prodire duboko u mračan svijet organiziranog kriminala: gledamo maskirane likove kako proizvode metamfetamin, svjedočimo luđačkim pucnjavama i zavirujemo u privatni život samoproglašenih boraca za zakon. Njihov je cilj borba protiv kriminala, no u žaru bitke moral se gubi, a tanka linija između dobra i zla nije uvijek najjasnija.

Matthew Heineman živi i radi u New Yorku. Režirao je i producirao Escape Fire: The Fight to Rescue American Healthcare, koji je premijerno prikazan na Sundanceu 2012. godine. Prije toga je dvije godine surađivao s HBO-om na revolucionarnoj seriji nominiranoj za Emmyja The Alzheimer Project. Režirao je i producirao dokumentarni film Our Time.22.00h  AfterDox party, Funky Rock Slušaona / Cafe bar Corner

 

Četvrtak
10.11.2016.

08.00h-15.00h  Organizirane edukativne projekcije

Za osnovne i srednje škole / Kino dvorana POUP

17.00h-21.00h Izložba fotografija "Grad" Borko Vukosav / Mala Galerija POUP
(izožba ostaje otvorena do 19.11.2016. pon-sub)


17.00h  OFF PROGRAM: Međunarodna suradnja projekcija "Odabrani dokumentarni filmovi / Selected documentary films Visoke škole za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici / University of Nova Gorica School of Arts "
Kino dvorana POUP

Odpadki druge generacije/ Rejects of the second generation, 61 min, Slovenija

Caldas Da Rainha Hardcore - The New Generation, 28 min, Slovenija

V senci kletk je najhladneje / In shade of cages is the coldest, 10 min, Slovenija

 


19:00h film OSVJETLJIVAČ ZVUKA , Mladen Ćapin, 47 min, Hrvatska
Kino dvorana POUP
ulaznica:15 kn

"Osvjetljivač zvuka" dokumentarni je film o jednom od vodećih svjetskih lautaša i gitarista Edinu Karamazovu, poznatom prvenstveno po svojoj uspješnoj suradnji sa Stingom. Film govori o vrhunskom glazbeniku, Edinu, u relaciji s njegovih pet prijatelja, koji kao i on fanatično vole glazbu, instrumente, ribolov... I ne rade kompromise.

 

Mladen Ćapin rođen je u Karlovcu. Diplomirao je povijest i filozofiju. Od 2000. godine radi kao scenarist i redatelj u dokumentarnom programu HRT-a. Snimio je tridesetak dokumentarnih emisija i filmova u produkciji HTV-a. Bavi se socijalnim i psihološkim pričama i prikazima običnih ljudi, njihovih zanimanja, strasti i sudbina. Njegov dokumentarni film Larissa - mirna žena prikazan je u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2008. godine, a H5N1-HR, također u regionalnoj konkurenciji, 2007. godine.

 

HRVATSKA PREMIJERA FILMA!
20.00h film KAKO POSTATI ZLATAN / BECOMING ZLATAN... Fredrik Gertten, Magnus Gertten, 110 min, Švedska, Nizozemska, Italija , srpski titlovi
Kino dvorana POUP
ulaznica:25 kn

Odlučujuće godine švedskog nogometaša Zlatana Ibrahimovića predstavljene su kroz rijetke arhivske snimke u kojima mladi Zlatan otvoreno govori o svom životu i o izazovima u njemu. Film ga pažljivo prati od debija u timu FK Malmö 1999, kroz konfliktne godine u Ajaxu iz Amsterdama, pa sve do njegovog konačnog proboja sa Juventusom 2005.
"Rađanje magije Ibrakadabra" je film koji prati komplicirani put od mladog, talentiranog i problematičnog igrača sve do velike zvijezde internacionalnog nogometa. To je priča o talentiranom mladiću koji živi pod konstantnim pritiskom: od suigrača u Malmö-u koji misle da je previše egoističan i da igra samo za sebe, od strogih menadžera Ajaxa koji ga stavljaju na klupu gdje on gubi samopuzdanje, i od svog oca, koji osamnaestogodišnjem Zlatanu kaže: "Ti nisi ništa. Ti nisi ništa posebno dok ne uspiješ na internacionalnom nivou." Tijekom čitavog svog putovanja, Zlatan ostaje vjeran sebi. Kada je konačno uspijeva u Italiji, postaje mnogo zatvoreniji. Velika nogometna zvijezda Zlatan Ibrahimović je enigma, ali u ovoj priči kroz njegove formativne godine on nam daje uvid u to tko je on zaista, makar samo na trenutak.

Frederik Gertten je nagrađivani reditelj i novinar koji živi u Malmö-u u Švedskoj. Osnovao je 1994. godine produkcijsku kompaniju WG film. Ranije je radio kao strani dopisnik i kolumnist za radio, TV i štampu u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i širom Evrope. Danas kombinira režiju sa ulogom kreativnog producenta u WG Film - poznat po lokalnim pričama globalnog shvaćanja, sa nekoliko filmova koji obuhvaćaju identitet i transformaciju njegovog rodnog grada.

 Magnus Gertten rođen je u Malmö-u u Švedskoj 1953. godine. Završio je studij novinarstva. Jedan je od osnivača produkcijske kompanije Auto Images. Režirao je nekoliko dokumentarnih filmova uključujući i Bladarar (1999), True Blue 2 - The Way Back (2002), Get Busy (2004), Rolling Like A Stone (2005), Long Distance Love (2009) i Harbour Of Hope (2012). Njegov najnoviji dokumentarac Kako postati Zlatan (2015) premijerno je prikazan u Švedskoj na ovogodišnjem Goteborg filmskom festivalu."

 

22.00h AfterDox party, "DJ Dobri Lado"(Poreč/HR) / Cafe bar Corner

Petak
11.11.2016.

17.00h-21.00h Izložba fotografija "Grad" Borko Vukosav / Mala Galerija POUP
(izožba ostaje otvorena do 19.11.2016. pon-sub)

18.00h film PRVI PUT , Mirjana Hrga, 51 min, Hrvatska

Kino dvorana POUP
+ nakon filma druženje sa Mirjanom Hrgom, redateljicom filma "Prvi put", moderator Đelo Hadžiselimović / foaje kina POUP
ulaznica:15 kn

Dokumentarni film "Prvi put", scenaristice i urednice Mirjane Hrge, posvećen 20. obljetnici osvajanja prvog hrvatskog olimpijskog zlata i generaciji hrvatskih rukometaša iz Atlante 1996. koji su prije 20 godina u finalu Olimpijskih igara pobijedili Švedsku 27:26. Kroz razgovor sa zlatnim rukometašima i svjedocima do tada nezabilježenog sportskog uspjeha autorica filma pokušala je otkriti javnosti nepoznate pojedinosti, zanimljivosti i događaje koji su pratili pobjednički niz hrvatskih rukometaša. Uz televizijske snimke dijelova utakmica s rukometnog olimpijskog turnira, svečanog dočeka na prepunom središnjem zagrebačkom trgu, ali i privatne video snimke s tuluma u Olimpijskom selu koje javnost do sada nije imala prilike vidjeti, sportski dokumentarac "Prvi put" otkriva zajedništvo jedne rukometne generacije. Za potrebe snimanja filma autorica je nakon 20 godina po prvi put na jednom mjestu okupila Patrika Ćavara, Zorana Mikulića, Valnera Frankovića, Valtera Matoševića, Zlatka Saračevića, Slavka Golužu, Brunu Gudelja, Božidara Jovića, Vladimira Šujstera, Vladimira Jelčića i Alvara Načinovića koji su pred kamerom otkrili niz anegdota i zanimljivosti iz Atlante te s gledateljima podijelili svoje dojmove, strahove i veselja koja su ih pratila na putu do osvajanja zlata.

Mirjana Hrga rođena je 1971. godine u Bjelovaru, Hrvatska, gdje je odrasla i otkrila svoju strast prema rukometu. Studirala je  na fakultetu Političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo gdje je i diplomirala. Kao vanjskopolitički novinar izvještavala je iz svjetskih kriznih žarišta, od Ukrajine, Sirije, Gaze, Zapadne obale i mnogih drugih mjesta. Film "Prvi put" njen je prvi dokumentarni film.

 

20.00h film KURT COBAIN: MONTAGE OF HECK, Brett Morgen, 145 min, SAD
Kino dvorana POUP
ulaznica:25 kn

Film je proglašen jednim od najinovativnijih i najintimnijih dokumentaraca svih vremena. Ovaj jedini je u potpunosti ovlašteni filmski portret Kurta Cobaina predstavlja glazbenu ikonu u sasvim novom svjetlu, a film je već proglašen jednim od najinovativnijih i najintimnijih dokumentaraca svih vremena. Redatelj Brett Morgen, inače nominiran za Oscara, vješto spaja Cobainov privatni arhiv umjetničkih djela, glazbe, nikad viđenih filmova i animacija s intimnim razgovorima s članovima obitelji i najbližim prijateljima. Taj živi i detaljni film o životu umjetnika u sukobu s okolinom prati Kurta od najranijih godina. Obožavatelji i generacija Nirvane čut će neke stvari o Cobainu po prvi put, a oni koji su tek nedavno otkrili njega i njegovu glazbu saznat će zašto je još i danas ikona za sva vremena.

Brett Morgen završio je studij mitologije i američke povijesti na Fakultetu u Hampshireu te magistrirao film na Sveučilištu u New Yorku. Za svoj rad ovjenčan je međunarodnim priznanjima; nekoliko puta premijerno je prikazivao filmove na festivalima poput Cannesa, a osvojio je i posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagradu DGA, nominaciju za Oscara, WGA i ACE, brojne nominacije za Emmyja i Nagradu Peabody. Filmografija: Crossfire Hurricane (2012), 30 For 30: June 17, 1994 (2010), On the Ropes (1999), Desetorica iz Chicaga (2007), Nimrod Nation (2007), The Kid Stays in the Picture (2002).  

 

22.30h AfterDox  party, "Mangroove"( Zagreb/HR) / Cafe bar Corner

 

Subota
12.11.2016.

17.00h-21.00h Izložba fotografija "Grad" Borko Vukosav / Mala Galerija POUP
(izožba ostaje otvorena do 19.11.2016. pon-sub)

18.00h film SONITA, Rokhsareh Ghaemmaghami, 90 min, Njemačka,srpski titlovi
Kino dvorana POUP
ulaznica: 25 kn

Da se pita osamnaestogodišnju Sonitu, njezin bi otac bio Michael Jackson, a majka Rihanna. Sonita sa svojim dnevnikom dijeli san o tome da postane slavna reperica. No zasad njezine su jedine obožavateljice druge tinejdžerice u teheranskom skloništu. Ondje Sonita, izbjeglica iz Afganistana, ide na terapije zbog trauma koje je usmjeravaju prema boljoj budućnosti. Njezina obitelj planira jednu posve drugačiju priču jer kao mlada vrijedi devet tisuća, a ženama u Iranu nije ni dopušteno pjevati. Kako će Sonita ostvariti svoj san? Redateljica Rokhsareh Ghaem na kraju se osobno uključuje u odgovor, vrativši se na staro pitanje trebaju li se dokumentaristi povezati sa svojim subjektima. Ovo je tek jedan od neočekivanih zapleta na uzbudljivom putovanju punom uspjeha i neuspjeha u priči o djevojci koja traži svoj put.

Rokhsareh Ghaemmaghami rođena je u Teheranu, a studirala je film i animaciju na teheranskom Umjetničkom sveučilištu. Autorica je eseja i istraživanja Animated Documentary: A New Way to Express, kratkometražnih dokumentarnih filmova Pigeon Fanciers (2000), A Loud Solitude (2010), Born 20 Minutes Late (2010), Going Up the Stairs (2011) te animiranog dokumentarca Cyanosis (2007).


19.45h film BOLSHOI BABYLON, Nick Read, Mark Franchetti, 86 min, Velika Britanija, srpski titlovi
Kino dvorana POUP
ulaznica: 25 kn

+ druženje sa Mladenom Vušurovićem , direktorom Beldocs, IDFF (Beograb/Srb)

Ovaj dojmljivi dokumentarac vodi nas u svijet vrhunske umjetnosti i žestoke konkurencije. Želite li shvatiti Rusiju, nema boljeg mjesta za početak od Baleta Boljšoj. Ovaj dojmljivi dokumentarac vodi nas u svijet vrhunske umjetnosti i žestoke konkurencije u jednom od najdramatičnijih trenutaka od njegova osnutka davne 1776. godine. Sergej Filin, ravnatelj Baleta u Boljšoj teatru, 17. siječnja 2013. godine napadnut je ispred svog doma i zaliven kiselinom. Pretrpio je opekline trećeg stupnja i oštećenje vida na jednom oku. Tijekom iduće godine, dok se balet pokušavao oporaviti, filmaši su dobili nevjerojatan uvid u sve što se zbiva na pozornici i iza nje. Dok se Filin liječio, njegovu je ulogu preuzeo intendant Vladimir Urin, a bivši baletni prvak Pavel Dmitričenko završio je na sudu kao glavni organizator napada. U iskrenim intervjuima s ključnim članovima i promatračima ansambla postaje jasno da je zločin otkrio duboke pukotine u toj ustanovi. Članovi ansambla u Boljšoju od rane dobi treniraju za karijeru koja traje vrlo kratko. Svatko tko dođe na čelo ansambla može ostvariti ili osujetiti njihove snove, što neizbježno dovodi do napetosti između umjetnika i uprave.

Nick Read redatelj je dokumentarnih filmova i snimatelj koji živi i radi u Londonu. Dobitnik je brojnih nagrada, a nominiran je za BAFTA-u. Među njegove novije filmove ubrajaju se Inside Israel's Jails (2005), The Iraq War by Numbers (2008), Slumdog Children of Mumbai (2011), The Condemned (2013).

Mark Franchetti producent je i redatelj poznat po filmovima Terror in Moscow (2003), The Condemned (2013).


23.00h Zatvaranje 6. POREČDOX-a Međunarodnog Festivala Dokumentarnog Filma / bina ispred zgrade POUP-a

23.00h koncert "Elemental" , (Zagreb /Hr) / bina ispred zgrade POUP-a

(u slučaju kiše Cafe bar Corner)

Closing party/ Cafe bar Corner

 

 

 

INFO

Voditelj projekta
Aleksandar Poropat

Kino blagajnik
Kristina Kuci

Pučko otvoreno učilište Poreč
Narodni trg 1., 52440 POREČ

web: www.poup.hr
e-mail: aleksandar.poropat@poup.hr
office phone: +385 52 887 218
gsm: +385 91 432 2634

 

Arhiv

5. Poreč Dox (2015.)
4. Poreč Dox (2014.)

3. Poreč Dox (2012.)

2. Poreč Dox (2011.)
1. Poreč Dox (2010.)