KUP 54+

Print

KUP 54 logo

 

Nositelj projekta: Grad Poreč-Parenzo

Partner projekt:. Pučko otvoreno učilište Poreč

Trajanje projekta: od 23.07.2018. - 23.3. 2019. godine

Vrijednost projekta: 426.078,00 kn

Projekt ''KAZALIŠTE U POREČU - KUP 54+'' ukupne vrijednosti 426.078,00 kn financiran je u iznosu od 362.166,30 kn od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program ,,Učinkoviti ljudski potencijali'' 2014.-2020. '' u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Ministarstva kulture ''Umjetnost i kultura 54+''. Preostali iznos od 63.911,70 kn financira Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. 

Cilj projekta je formirati amatersko kazalište za osobe starije od 54 godine, te starije osobe s invaliditetom, kako bi se dugoročno postiglo da se navedeni sugrađani društveno i socijalno uključe u kulturnu i umjetničku scenu grada Poreča-Parenzo i tako ravnopravno i aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice. Također, ovim se projektom želi razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti te poboljšati kvaliteta života Porečanki i Porečana starijih od 54 godine.

Projekt je otvoren svim pripadnicima navedene ciljane skupine (osoba mora imati navršenih 55 ili više godina u trenutku ulaska u projektnu aktivnost) te se pozivaju svi koje zanima kazalište, upoznavanje s procesom izrade kazališne predstave te tako obogatiti svoje slobodno vrijeme i steći nova iskustva. U projektne aktivnosti mogu se uključiti ne samo osobe koje se žele baviti glumom i kazalištem, nego i pjevači, plesači, likovnjaci, glazbenici, te osobe koje posjeduju razne vještine za realizaciju kazališne predstave.

Aktivnosti započinju samom izradom scenarija, odnosno koncepta predstave. Konačna verzija scenarija kao autorskog djela, njegova razrada i postavljanje ostvaruje se kroz kontinuirane probe tijekom zimskih mjeseci. Premijera predstave biti će održana u proljeće 2019. u kazalištu Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Kako bi osigurali kvalitetu i stručno provođenje aktivnosti, izrade kazališne predstave, angažiran je umjetnički voditelj gospodin Nebojša Borojević Borko, član Hrvatskog društva dramskih umjetnika, osnivač i voditelj Kazališne družine Daska iz Siska. Trenutno obnaša funkciju Ravnatelja Centra mladih Ribnjak u Zagrebu i umjetnički je voditelj scene Ribnjak. U svom bogatom dramsko-pedagoškom i kulturološkom radu realizirao je mnogobrojne kazališne predstave i projekte za što je nagrađen vrijednim nagradama, a kao glumac sudjelovao je u raznim tv i kazališnim ulogama.

Usporedno za ostvarenje drugog cilja projekta -Stručno usavršavanje za stručnjake iz područja kulture i umjetnosti za rad s osobama starijim od 54 godine, za voditelja kazališne radionice provest će se usavršavanje kroz jednodnevnu radionicu.

Krajnji rezultat provedbe projekta ''KAZALIŠTE U POREČU-KUP 54+'' je osnivanje kazališne skupine koja bi djelovala što autonomnije i što samostalnije i u budućnosti.

 

efs logo