Print

Vijesti /

Preuzmite pregled zbivanja za veljaču i ožujak 2018.

Pučko otvoreno učilište Poreč
  • kn

Drage sugrađanke i sugrađani, ušli smo u novu 2018.!

Želim nam svima uspješnu, zdravu i zabavnu godinu! Neka nam posao bude zabava i radost, a nova nam godina donese potrebu za snažnim osobnim, poslovnim i kolektivnim rastom!

Pred nama je 365 novih, uzbudljivih dana! U našoj ustanovi očekuju vas i ove godine dobri, zabavni i zanimljivi programi. No, prije nego se pozabavimo novim preglednikom zbivanja, osvrnimo se i pokušajmo sagledati što je obilježilo 2017. godinu, prisjetimo se iznimnih trenutaka koje smo dijelili s vama i programa koje ste voljeli.

Tijekom 2017. osobit je interes polučila izložba u Galeriji Zuccato Između crteža i slike mladih hrvatskih slikara Ivone Jurić, Petre Grozaj i Stipana Tadića, ponajviše zbog Tadićeva statusa najmlađe zvijezde hrvatskog suvremenog slikarstva. Veliku pozornost izazvala je, također, izložba jednog od najradikalnijih umjetnika srpske avangarde Živka Grozdanića Gere. Ne smijemo zaboraviti Annale, nastariji program naše ustanove. Izbornik 57. Annala, Tihomir Milovac, bavio se baštinjenjem povijesnih avangardi te njihovim recikliranjima u suvremenim umjetničkim praksama.Pod nazivom Avanti! izložba je, pored ostalog, bila posvećena stogodišnjici Oktobarske revolucije.

Projekt Tornaj se doma - Torna casa predstavio je autore začudnih biografija, naše prijatelje i sugrađane koji iz različitih razloga, profesionalnih ili osobnih, više ne žive u Poreču, ali se i dalje rado vraćaju. Bit će uskoro objavljen javni poziv za daljnje sudjelovanje u projektu, a krajem godine objavit ćemo publikaciju i time objediniti dosadašnje sudionike.

Tradicionalno u ožujku organiziramo Zlatni zub, festival komedije i smijeha, vrlo raznovrstan u pristupu komediji, njegujući ozbiljno dobar humor. Rado ste nas i predano pratili kroz Zlatni zub i sve ostale predstave koje smo, sve jednu bolju od druge, imali prilike gledati na našim daskama. Bili su s nama najbolji glumci hrvatskog glumišta, a fantastični Marko Torjanac i Franjo Dijak zatvorili su u prosincu vrata kazališta izvrsnom predstavom Posljednja Freudova seansa.
Bogat je ljetni glazbeni program bio ponuđen ne samo turistima, već i sugrađanima. Prisjetit ću vas na izuzetnu priliku da se u Eufrazijevoj bazilici i na Koncertima u Taru susretnemo s Elisom Tomellini. Nakon što je osvojila Alpe i odsvirala "najviši koncert na svijetu", bila je i naš gost, oduševila publiku izborom glazbe i velikom osobnom snagom.

U programu Jazz u Lapidariju ugostili smo Vedrana Ružića, kao novo ime na hrvatskoj džez-sceni i dobitnika prošlogodišnjeg Porina. Rado ćete se sjetiti umjetničkog začina našem Street Artu - nezaboravne Maye Petrovne iz Velike Britanije i genijalnog glazbenog lidera Trevora Browna iz Australije. Festival je otkrio jednu od svojih novih lokacija - gradsku tržnicu, a time i njene mogućnosti, potvrdio vlastitu vrijednost i novu perspektivu za 2018.
Posljednji su mjeseci u godini bili jednako bogati i raznovrsni u doživljaju umjetnosti.

Sedmi Porečdox doživio je svoju renesansu, u jednome danu imao je posjetitelja razmjerno prvoj godini svoga postojanja. Bogata, raznolika i zanimljiva ponuda dokumentarnog filma ove je godine privukla veliki broj zainteresiranih iz cijele regije, a početni i završni koncert uokvirili su urbani ritam našega grada.
Osluškujući bilo grada, pokrenuli smo nove inicijative - nedjeljno kazalište za djecu i prigodne programe u foajeu. Tako nastavljamo i ove godine, u vjeri da će vas to radovati.

Porečki advent ove je godine bio događaj od regionalnog značaja, od početka do kraja. Učilište je dalo svoj doprinos bogatim programom prije svega u kazališnoj dvorani, ali i na otvorenome. Zabavljali smo se na dječjim predstavama za Svetog Nikolu, predstavama za odrasle, uživajući u koncertima. Ponovo su nam u 2017. zasvirali Porečki delfini i razveselili velike i male, a tradicionalni Gospel opet je u kazališnoj dvorani okupio istarsku publiku i potvrdio želju da se dogodine ponovi.
U našoj kazališnoj dvorani udruge i ustanove našega grada uvijek nalaze izvedbeni prostor za svoje programe, tako je bilo i u 2017., osobito u Adventu. Rekli bismo da je godina 2017. bila uspješna u druženjima, stvaranju novih dogovora, prijateljstava i novih projekata. Očekujemo od sebe da u novoj budemo još bolji. Na tome tragu pozivam vas da u našem pregledniku pronađete najbolje za sebe.


Snježana Radetić
ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč

 

Preglednik zbivanja možete skinuti klikom na sliku:

preglednik 2 naslovnica