Print

Izložbe / četvrtak, 27.4.2017. - subota, 20.5.2017.

SEVERINO MAJKUS: LAKOĆA POSTOJANJA

Istarska sabornica
  • 19:00
  • 0 kn

U četvrtak 27.04.2017. s početkom u 19 h u istarskoj sabornici (Matka Laginje 6) u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, održati će se otvorenje retrospektivne izložbe SEVERINO MAJKUS / LAKOĆA POSTOJANJA.

Izložba ostaje otvorena od 27.04. - 20.05. 2017. svakim danom  od 10.00 - 12.00 te od 18.00 - 21.00 sati.

 

"Početke slikarstva Severina Majkusa lakše je opisati nego njegov kraj. Koliko god je radove, koji su nastali nakon njegova školovanja u slikarskoj školi Julian Ashton u Australiji,  lako shvatiti i s umjetničko-povijesnog aspekta lako smjestiti, bilo bi za očekivati da nakon 1968. i njegova povratka u  rodne Majkuse, krene u smjeru oslobađanja od  vrijednosti tradicionalne figurativne umjetnosti. Tih šezdesetih godina 20. stoljeća u jugoslavenskim kulturnim prostorima apstrakcija je bila avangarda,  ne narativna i apsolutna, koja se svesrdno posvetila napretku, ne predviđajući povratak na staro. No slikarski se rad Severina Majkusa kao cjelina usmjerio protiv svake vrste programiranja i normiranja. Sve što je  pisao, govorio i činio bilo je s jedne strane usmjereno ka ukidanju granica, a s druge, u slikarstvu donijelo je sa sobom  figurativne i plošne kompozicije gdje su u poetskim situacijama prikazani krajobrazi, likovi  i predmeti."

​ulomak iz teksta "Nepodnošljiva lakoća postojanja Severina Majkusa,
dr. sc. Jerica Ziherl

 

"Sam sa sobom u vlastitoj krletci nasred europskog geografskog srca Istre, gdje sam zajedno sa očevinom i djedovinom svjedočio naletu pet poganih režima bez da se maknem preko izlizanog kućnog praga, koje, neki vrsni naseljenički poznavatelji ovdje uvrštavaju u zabačene selendre, iz koje nikako da im se maknem.

Potrebna je bila samo ona materijalna i duhovna bijeda koja me katapultirala između dva svjetska rata nasred australske pustinje, gdje sam nakon prva tri dana rada zaradio dovoljno da se najedem po prvi puta otkako sam znao ili nisam za sebe."

 Severino Majkus, autobiografija

 

poup-01.png  porec-01.png
rossi-01.png  eurotrade  baredine