Print

Izložbe / četvrtak, 29.6.2017. - subota, 29.7.2017.

Marina Paulenka: Drugi dom

Mala galerija
  • 21:00
  • 0 kn

Mala Galerija (Narodni trg 1) 29.06. - 29.07.2017.

Otvorenje: četvrtak  29. 06. 2017. u 21.00

Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 - 12.00 i 19.00 - 22.00 osim nedjelje i praznika.

 

"Projekt Marine Paulenke fokusira upravo odnos sintagme dano da bude viđeno i ženstvenosti dislocirane u kontekst koji izmiče normativno reguliranim prostorima ženskosti. I tu se rešetka, kao ono doista dano da bude viđeno pojavljuje istodobno u funkciji označitelja mjesta (radnje) i aparata.

Radi se, dakako, o disciplinarnom aparatu, ali istovjetnost termina za njegovo označavanje i riječi koja u hrvatskom jeziku označuje napravu za fotografiranje, sve je prije doli slučajna. Jer, povijest fotografije neodvojiva je od njezine biopolitičke misije. Allan Sekula inzistirao je na percepciji činjenice kronološke koincidencije pojave normativnih znanosti, fotografije i statistike, odnosno njihove interakcije u proizvodnji novog objekta: kriminalnog tijela. Kriminalno, štoviše rodno određeno žensko tijelo, Foucaultovim riječima, nadzirano i kažnjavano, referent je serije fotografija koju Marina Paulenka snima u jednom ženskom zatvoru u Hrvatskoj.

Prisutnost toga tijela generirana je u fotografskoj slici kroz odsutnost konkretnih osoba iz vidljivih prizora. Ono što je dano da bude viđeno su stvari: odjevni i različiti upotrebni predmeti koji u režimu

Reprezentacije konotiraju ženskost, te namještajem opremljene prostorije izpražnjene od ljudskih bića, ali usprkos tome nastanjene njihovim životima. Posve ne nalik brojnim igranim filmovima čija je radnja smještena u ženski zatvor, ili dokumentarcima koji nas suočavaju sa životnim pričama osuđenica i kažnjenica, fotografije Marine Paulenke propituju značenje samog pojma života."

(iz predgovora,Leonida Kovač)

 

MARINA PAULENKA je rođena 1985. godine u Vinkovcima. Zavšila je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti i diplomski studij grafičkog dizajna na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Djeluje kao samostalna umjetnica te je članica je HZSU-a i HDLU-a. Za svoj je rad nagrađena Posebnom rektorovom i Dekanovom nagradom te nagradom Centra za ženske studije. Aktivno izlaže od 2007. godine u zemlji i inozemstvu.
Nominirana je za nagrade THT@MSU nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2015. i 2016., Essl Art Award CEE 2015., NEU/NOW 2015. i Erste Fragmenti 2014. Radovi su joj predstavljeni na međunarodnim fotografskim festivalima Delhi Photo i Chennai Photo Bienale u Indiji, Aleppo u Siriji, Backlight u Finskoj, Eastreet u Poljskoj, Photonic Moments u Sloveniji te objavljivani u izdanjima časopisa The Caravan Magazine, Le Monde diplomatique, Zarez, Tvrđa, ORIS, Quorum, Telegram, British Journal of Photography, 7 Women Looking at Women posebno izdanje Raw View magazinea i brojnim drugim. Direktorica je Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida te aktivno sudjeluje u raznim fotografskim događanjima u svijetu kao kustosica, pregledavačila portfelja, edukatorica i predavačica (Rencontres d' Arles, Photomuseum Wintertour, Robert Capa Prize, New East Photography Prize, Fotobook festival Kassel, Maribor Photobook Award, Format Festival, Eyes On, Self-Publish Riga, Art Weekend Aarhus…)