Print

Izložbe / četvrtak, 11.5.2017. - subota, 17.6.2017.

IZMEĐU CRTEŽA I SLIKE

Galerija Zuccato
  • 20:00
  • 0 kn

Galerija Zuccato (Dekumanska 34) 11.05. - 10.06.2017.,

Otvorenje: 11.05. 2017. u 20.00

Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 - 12.00 i 18.00 - 21.00 osim nedjelje i praznika.

 

"Izložbom "Između crteža i slike" u Galeriji Zuccato okupljeni su radovi renomiranih umjetnica Petre Grozaj i Ivone Jurić te renomiranog umjetnika Stipana Tadića. Predstavljeni su radovi za koje je crtež ili osnovno izražajno sredstvo ili značajni formalni i sadržajni element djela. Crtež se često veže uz slikarstvo kao prvi korak nastanka slike, ali crtež i crtački elementi u djelima ovih umjetnica/ka su ili potpuno autonomni ili osobito važni u procesu nastanka slike. Crtež kao izražajno umjetničko sredstvo, za razliku ili daleko više od slikarstva, je direktni, impulzivni, nagonski i podsvjesni medijator suodnosa ruke i oka, podloge te trenutne zamisli, doživljaja i osjećaja, bez konstruiranog razmišljanja i vremena posvećenog nastanku slikarskog djela. Slikarstvo, naspram toga, pruža prvenstveno bojom, ali i linijom, teksturom i plohom nove dimenzije kroz, uglavnom, vremenski dulji proces. Odnos crteža i slikarstva povezuje djela Petre Grozaj, Ivone Jurić i Stipana Tadića."

(iz predgovora, Patricija Počanić)

 

jukic

IVONA JURIĆ rođena je 1987. godine u Zagrebu. Godine 2005. završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2010. godine u klasi profesora Duje Jurića. Tijekom studija boravila je tri mjeseca u Brnu, Češka. Godine 2014. ostvarila je rezidencijalni boravak Cite Internationale des Arts u Parizu, 2015.g. Air Kaunas u Litvi, a 2016. dvotjedno putovanje u Kinu putem CEEC putovanja za umjetnike srednje i istočne Europe u programu Ministarstva Kulture. Dobitnica je nagrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i tijekom izrade diplomskog rada. Dobitnica je i  Nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2013.g, te velike otkupne nagrade 7. hrvatskog triennala akvarela 2016. godine. Živi i radi u Zagrebu.

 

grozaj

PETRA GROZAJ rođena je 1974. u Zagrebu. Završila je Školu za Primijenjenu umjetnost i Dizajn i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu slikarski smjer nastavničkog odsjeka. Dobitnica je Rektorove nagrade Zagrebačkog sveučilišta, nagrade Akademije likovnih umjetnosti, te nekolicine stipendija i otkupnih nagrada. Izlaže od 1998. te je do sada izlagala na 20 samostalnih, 70-tak skupnih izložbi i sudjelovala na umjetničkim projektima u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj. Predstavljala je Hrvatsku na Biennalu Mladih umjetnika (BJCEM) u Napulju. Boravi na umjetničkim rezidencijama Cite International des Arts u Parizu, GlogauAIR u Berlinu, te One sided story, Spinnerei u Leipzigu. 2017. izlaže u MSU u Zagrebu. Njeni radovi nalaze se u privatnim i galerijskim zbirkama.

 

tadic

STIPAN TADIĆ rođen je 1986. godine u Zagrebu.  2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2011. djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom "Medika". Od 2013. godine je član Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe "Antisalon", te potpredsjednik "Udruge Ilirskog zmaja". Dobitnik je nekoliko nagrada (Najbolji mladi umjetnik-HDLU 2014., Santorini Bijenale 2012., Salon Mladih 2010.), te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.