Print

Izložbe / subota, 7.7.2018. - subota, 4.8.2018.

ANDRZEJ LACHOWICZ: "FORMA SVIJESTI / A FORM OF CONSCIUSNESS"

Galerija Zuccato
  • 21:00
  • 0 kn

ANDRZEJ LACHOWICZ

Subota, 7. 7. 2018. u 21 sat
otvorenje izložbe "Forma svijesti /A form of consciousness"  Andrzeja Lachowicza
galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: 7. 7. - 4. 8. 2018.
Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 do 22.00
 
Stvaralaštvo Andrzeja Lachowicza zasnovano je na konceptualnoj umjetnosti, a označuje ga intelektualna nezavisnost, kritičnost prema jednostranim određenjima uloge konceptualizacije kreativnog procesa i transformacija svakodnevnice. Najviše se bavio konceptualnom fotografijom, a stvarao je i u medijima filma, grafike, crteža i slikarstva. Rođen je 1939. u Vilniusu u Litvi. Od 1957. do 1960. studirao je u Poljskoj, na Sveučilištu znanosti i tehnologije AGH u Krakówu, a od 1960. nastavlja studij na Višoj državnoj školi za likovnu umjetnost u Wrocławu, koji završava 1965. godine. Njegov je doprinos teoriji umjetnosti i razvitku suvremene umjetnosti u Poljskoj velik, osobito zbog teorijskih tekstova i suosnivanja nezavisne galerije PERMAFO. Od 1978. do 1995. bio je organizator Međunarodnog bijenala crteža u Wrocławu.

Njegovi radovi nisu narativni, oni su usredotočeni na usporedbu i analizu, to su konceptualni postupci, poput serija radova Energija pada ili Koso. U seriji radova Topologije Lachowicz preklapa negative fotografija stisnutih šaka, čime dobiva apstraktne kompozicije. Matemački koncept topologije označuje i proučava ona svojstva geometrijskih objekata koja ostaju nepromijenjena (invarijantna) kad se oblici izobličuju rastezanjem, izvrtanjem ili gnječenjem. Također proučava odnos područja i granice. Tako je i umjetnost jedna nepromjenjiva cjelina unatoč raznolikim individualnim transformacijama koje su događaju unutar nje. Sjena je naziv serije radova koju je Lachowicz radio u fotografskom i video mediju od 1960-ih. U njoj umjetnik uvodi lik sveprisutnog, nevidljivog promatrača kao jedan od potisnutih strahova suvremene civilizacije.

Lachowicz je jedan od pokretača jedne od najznačnijih nezavisnih galerija u Poljskoj - PERMAFO. U Wrocławu su je 1970. otvorili Andrzej Lachowicz i Natalia LL, njegova dugogodišnja partnerica i jedna od najvažnijih konceptualnih umjetnica u Poljskoj, umjetnik Zbigniew Dłubak i likovni kritičar Antoni Dzieduszycki. Naslov je sastavljen od kratica za "permanent" i "photography" - permanentna fotografija, a galerija se orijentirala poglavito na fotografski medij i djelovala je do 1981. godine. U njoj su izlagali brojni umjetnici iz okolnih zemalja, kao i "zapadni" umjetnici, konceptualni umjetnici i performeri, uključujući i Josepha Beuysa, Tibora Hajasa, Josepha Kossutha, Jiříja Valocha i druge. Andrzej Lachowicz preminuo je 2015. u Wrocławu.


Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Poreč, Pučko otvoreno učilište Poreč, Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marino Sudac, Valamar Riviera, Turistička zajednica grada Poreča