Print

Izložbe / ponedjeljak, 31.8.2015. - subota, 12.9.2015.

25. međunarodna studentska kiparska škola Montraker

Kamenolom Montraker, Vrsar
  • 8:00
  • 0 kn

U ponedjeljak, 31. kolovoza 2015. godine počinje s radom 25. međunarodna studentska kiparska škola Montraker.

Svečano otvaranje škole će se održati u ponedjeljak, 31. kolovoza u staroj osnovnoj školi s početkom u 21 sat. U sklopu otvaranja škole predstavit će se izložba fotografija pristiglih na prošlogodišnji foto natječaj Montraker 2014.

I ove godine će se održati novi foto natječaj na kojeg se mogu javiti svi zainteresirani fotografi, a podijelit će se i tri nagrade: prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn.

Povodom 25 godina škole predstavit ćemo izložbu dokumentarnih fotografija prve četiri godine Montrakera autora Drage Orlića, koji je u to vrijeme bio voditelj škole. Otvorenje izložbe će se održati u nedjelju, 6. rujna s početkom u 21 sat u staroj osnovnoj školi.

Svečano zatvaranje škole će se održati 12. rujna u 18 sati ispred dječjeg vrtića "Tići" gdje će se postaviti većina ovogodišnjih skulptura.

Posjetitelji mogu pratiti rad učesnika od ponedjeljka do subote od 8 - 12 i 16 - 19 sati.

Ove godine će u radu škole sudjelovati slijedeće akademije:

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Peruško Bogdanić (Umjetnički direktor Montrakera)
student: Ivan Mladenović

Akademija primjenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Želimir Hladnik
studentica: Božena Viduka

Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Ivan Jakšić

Likovna akademija Venecija
mentor: Roberto Pozzobon
studentica: Giuliana Malinaro

Umjetnički direktor škole je akademski kipar Peruško Bogdanić. Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik akademski kipar Petar Dolić i kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Mendiković. O radovima studenata će pisati stručna suradnica Tatjana Velenik Andrijašević, povjesničarka umjetnosti.

Suorganizatori Škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar, TZ Općine Vrsar, Akademija primjenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Umjetnička akademija Split i Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana.

Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke: Maistra (bivša Anita) se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju.

Gotove skulpture se postavljaju u javni prostor a za njihovo postavljanje je zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognute je i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ove godine ćemo predstaviti katalog u kojem je naglasak na skulpture postavljene prošle godine a koji sadrži i popis svih postavljenih skulptura sa kartom na kojima su uznačene njihove pozicije. Osim skulptura, u katalogu će biti predstavljene i pobjedničke fotografije sa prošlogodišnjeg foto natječaja.

Međunarodna studentska kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su tražili način kako obogatiti kulturnu ponudu Vrsara te su tako iskoristili postojeći a napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog,  vadilo kamenje za izgradnju Venecije.