Print

Izložbe / ponedjeljak, 22.10.2018. - subota, 27.10.2018.

Denis Butorac: HOMESICK

Mala galerija
  • 21:20
  • 0 kn

"Odrastao sam u Slavoniji, u sredini u kojoj su uzgoj i ubijanje životinja u prehrambene svrhe višestoljetna tradicija. Samim time, ne samo da je prihvatljivo, već je i očekivano da djeca od najranije dobi budu uključena u cjelokupni proces kako bi se stečene vještine iznova prenijele na nove naraštaje. Budući da sam odmalena odbijao sudjelovanje, često sam nailazio na nerazumijevanje i uvrede. Revoltiran uvriježenim mnijenjem kako sposobnost da se ubije životinja može biti protumačena i kao potvrda muškosti, nastojim prevladati strah i gađenje te u ulozi pasivnog promatrača, prvi put nakon dugog vremena, prisustvujem činu klanja. Svjedočim toj nametnutoj dužnosti, istovremeno i društvenom događanju u kojem domaćin i pomagači potrebu za međusobnim dokazivanjem temelje na poricanju emocija. Poput kakve inicijacije, aranžiram posljedice tog rituala muškosti kako bih konzervirao neugodne uspomene i kreirao nove, ali ujedno uspostavio i novi model povezivanja s obitelji i sredinom u kojoj sam odrastao." D. Butorac

Denis Butorac rođen je 1992. Diplomirao je na preddiplomskom studiju snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno pohađa diplomski studij na Katedri za fotografiju pri istoimenom fakultetu. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada, a fotografije su mu bile izlagane na nekoliko skupnih izložbi. U rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom Homesick, u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala Organ Vida.

U svom umjetničkom radu fotografiju koristi kao medij kojim istražuje teme poput identiteta, obitelji i  tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad.

Radno vrijeme galerije od 17.00 do 22.00.