Print

Izložbe / četvrtak, 3.8.2017. - subota, 2.9.2017.

57. Annale: Avanti!

Istarska sabornica
  • 21:00
  • 0 kn

Istarska sabornica, 3. 8. - 2. 9. 2017.
otvaranje u 21 sat

Izbornik: Tihomir Milovac

Izlažu: Jasmina Cibic, Maja Marković, Marko Lulić, Radenko Milak, Dejan Kršić, Roman Uranjek, Igor Vuk Torbica

"Pođimo od naslova. Preuzet je iz stihova pjesme Avanti popolo, alla riscossa, bandiera rossa, bandiera rossa... pjesme koja se pjevala u radničkim, komunističkim, anarhističkim i socijalističkim revolucionarnim krugovima Italije i mediteranskih zemalja pa i kontinentalne Europe već više od stoljeća. Pjevali su je republikanci u godinama Španjolskog građanskog rata, a u Istri naročito tijekom desetljeća socijalizma kao stanovitu potvrdu slobodarskim idejama i zahvalu Narodno oslobodilačkom pokretu i partizanima koji su Istru vratili matici zemlji. Pokazivala se tako pripadnost revolucionarnoj Internacionali, antifašizmu, ali i pripadnost radničkim pokretima koji su se razvijali i prolazili kroz razne mijene od vremena industrijske revolucije na ovamo. A 1968. pjesma je postala popularna i globalno među pobunjenom generacijom bitnika, a potom je često korištena kao pankerski neo-anarhistički gestus.

...

Na ovogodišnje Porečko anale pozvao sam sedam umjetnika iz tri različite umjetničke discipline: Dejan Kršić, dizajn; Milak/Uranjek, Jasmina Cibic, Marko Lulić i Maja Marković iz vizualnih umjetnosti i Igor Vuk Torbica iz kazališta. Za njihove umjetničke strategije smatram da su posve u duhu iznesene analize o «stanju avangarde» u kulturnim i političkim okolnostima društava koja su prakticirala avangardizam, kako u njegovom društvenom i političkom aspektu tako i u umjetničkom."

Tihomir Milovac (iz predgovora kataloga)


Radni vrijeme galerije:
10 - 12 i 19 - 22 h
nedjeljom i praznikom zatvoreno

Izložba je potpomognuta sredstvima Ministarstva kulture RH, Istarske županije i Grada Poreča. U organizaciji su pomogli Muzej suvremene umjetnosti Istre i Istarska kulturna agencija. Izložbu sponzoriraju Valamar, Arskopija i Vina Rossi.