Print

Izložbe / četvrtak, 7.8.2014. - nedjelja, 7.9.2014.

54. Annale: Great Undoing / Veliko razlaganje

Istarska sabornica, galerija Zuccato
  • 21:00
  • 0 kn

english

 

BEN CAIN, ALEJANDRO CESARCO, IGOR EŠKINJA, SHAUN GLADWELL, TINA GVEROVIĆ, VLATKA HORVAT, ZLATKO KOPLJAR, MARKO LULIĆ, DAVID MALJKOVIĆ, DAMIR OČKO, GORAN PETERCOL, LAURE PROUVOST

Kustosica: Branka Benčić

 

7. 8 - 7. 9. 2014.
galerija Zuccato i Istarska sabornica, Poreč

 

Otvorenje
7. 8. 2014.
galerija Zuccato u 21 sat / Istarska sabornica 21.30 sati

 

Great Undoing / Veliko razlaganje polazište je oko kojeg se formira koncepcija za 54. Annale u Poreču, jedne od najstarijih skupnih izložbi u Hrvatskoj. Ovogodišnji Annale međunarodna je izložba suvremene umjetnosti koja predstavlja niz istaknutih Hrvatskih i međunarodnih umjetnika, a razotkriva se kroz  mnogostruke perspektive i pozicije razlažući mjesta i metodologije suvremenih umjetničkih praksi - kao razlaganje reprezentacije, razlaganje narativa, razlaganje struktura, razlažući povijest, institucije, izložbu.

Kao godišnja izložba Annale je u svojoj povijesnoj putanji bilo mjesto gdje se mapiralo i reflektiralo stanje recentntne umjetničke produkcije i njihovo uključivanje u društveni i kulturni kontekst, tijekom nekoliko desetljeća realizacija i transformcija. Ovogodišnji će Annale pokušati dekonstruirati uobičajeni "salonski" predstavljački format, usmjeriti interes na samu izložbu, mehanizme i odnose koji se odvijaju unutar sistema umjetnosti i umjetničkog djela. Umjetničke pozicije pozvanih umjetnika dodiruju pitanja (re)prezentacije i konstrukcije djela, čina ´izlaganja´, ukazuju na napetosti između promatrača i promatranoga, istražuju odnose i interakciju između predmeta i prostora. Radovi na izložbi stvaraju niz pukotina kao kontekst koji ocrtava "namjeru" izložbe, ukazuju na lomove i potencijalnosti, okupljeni tvore likovni jezik fragmenata, nestabilnih, nesigurnih oblika. Tako se, prema navedenim pretpostavkama "o razlaganju" razumijevanjem izložbe kao neizvjesne atmosfere konceptualiziranih i nekonceptualiziranih mogućnosti, odluka, simbolizacija… selekcija, prijedloga, vrijednosti, prešutnih znanja, cenzura, efekata javnog i prešutnog ukusa, opravdanja, želja i društvenih funkcija …putem razlike namjeravanog i nenamjeravanog, prihvatljivog, svjesnog i nesvjesnog, odnosno, doslovnog i fikcionalnog…(Miško Šuvaković, Ideologija izložbe)razvija ideja za porečki Annale 2014 godine.

Branka Benčić

 

porec-01.png  zupanija-01.png  min_kulture-01.png 
 rossi-01.png  elektrometal-01.png